Конкурсна робота № 8

AccessTech 2021

Конкурс від Навчально-інформаційного комп’ютерного центру УТОС.

Конкурсна робота № 8

Автор: Ільїна Марина

Так сталося, що речі, які раніше вважалися розкішшю і зустрічалися в побуті доволі рідко, на сьогодні плавно перейшли до розряду предметів чи не першої  життєвої необхідності.

Хочу поділитися із широким загалом власним досвідом опанування тонкощами використання одного  із таких застосунків. Йдеться про охоронну систему Ajax.

Як зазначається на офіційному сайті її виробника (https://ajax.systems/ua/),  Ajax – надійний захист від неідеального сучасного світу.

Ось що ще повідомляють нам на цьому сайті: «Забезпечте захист об’єкта будь-якої площі завдяки радіозв’язку на відстані до 2000 метрів.  Без дротів на стінах.  ПРОФЕСІЙНИЙ РІВЕНЬ НАДІЙНОСТІ. На Ajax можна покластися.  Хаб працює під управлінням OS Malevich, його захищено від збоїв та кібератак.  Двосторонній радіозв’язок Jeweller вміє протистояти глушенню.  Завдяки резервному живленню та кільком каналам зв’язку система не боїться відключення електрики та інтернету в будівлі.  Обліковий запис захищений контролем сесій та двофакторною автентифікацією.  П’ять незалежних лабораторій присвоїли Ajax найвищий серед бездротових систем безпеки рівень надійності — Grade 2. Зручне підключення до пульта охоронної компанії. 1150 охоронних компаній по всьому світу уже реагують на тривоги Ajax».

Для роботи із застосунком вам знадобиться обладнання Ajax, яке можна придбати на офіційному сайті або через офіційних партнерів компанії у вашому регіоні.

Ajax Systems займаються повним циклом виробництва — від розробки прототипів до пакування готових пристроїв у коробки на власних заводах.

За останніми даними у  лінійці налічується  36 пристроїв, що захищають від вторгнення злодіїв, пожежі та потопу. Керувати системою можна через зручний мобільний застосунок Ajax й Ajax PRO на iOS та Android. Технічна підтримка працює у режимі 24/7.

Перш ніж ми з вами почнемо знайомитися з особливостями та цікавинками вище згаданої розробки технологічної компанії Ajax Systems, наведу важливий факт: дану систему створено в Україні. І це викликає почуття гордості за нашу державу, зміцнює віру в її здатність розвивати власну науку і виробництво.

Тож  до вашої уваги коротенька історія появи продукту Ajax Systems  на відчизняному ,і не тільки, ринку охоронних послуг.

2008-го року Олександр Конотопський і Євген Гуменюк заснували компанію Secur, яка займалася імпортуванням в Україну охоронних сигналізацій і систем відеоспостереження з Китаю. Та вже за три роки відбулися суттєві зміни. А саме у 2011-му хлопцями було створено виробничу компанію Ajax Systems зі стартовим капіталом 50 тисяч доларів. Першими продуктами стали датчики Ajax для детекції руху, відчинення дверей та вікон, розбиття скла, а також брелок, бездротова клавіатура та вулична світлозвукова сирена.

З 2015-го року розпочато виробництво охоронних пристроїв другого покоління: датчика руху MotionProtect, датчика відчинення дверей DoorProtect, датчика розбиття скла GlassProtect та брелока з тривожною кнопкою для управління. Цього ж року український фонд SMRK вкладає у Ajax 1 мільйон доларів інвестицій в обмін на частку компанії.

2016-ий. Колектив розробників додає до списку своїх товарів нові пристрої, пропонуючи комплексну систему безпеки для самостійного моніторингу з можливістю підключитися до пульта охоронної компанії. Презентовано централь Hub, хмарний сервер Ajax Cloud та застосунки Ajax Security System для смартфонів на iOS та Android. Було введено в експлуатацію напрочуд ефективні датчики: комбінований датчик руху та розбиття скла. Однак цим упевнене просування до вдосконалення характеристик продукції не обмежилося.

Незабаром, уже наступного року, створено нову операційну систему для хаба — OS Malevich, а також датчик відчинення дверей із сенсором нахилу та удару DoorProtect Plus, протипожежний датчик із сенсором чадного газу FireProtect Plus, кімнатну сирену HomeSiren та сенсорну клавіатуру KeyPad. З’явилася можливість під’єднувати до системи безпеки камери відеоспостереження за протоколом RTSP.

Гадаю, немає сенсу у рамках конкурсу з популяризації доступних технологій ще глибше  занурювати вас у складні перипетії оновлення системи, та, як ви встигли помітити, розробники не зупиняються на досягнутому і щороку приємно дивують нас, пересічних споживачів, новими знахідками і проектами, що спрямовані на покращення якості  вже готового продукту.

Переконана, що аніскільки не перебільшу, стверджуючи, що не всі оновлення йдуть  на користь кожному, хто має справу із Ajaxом. Та про ці  нюанси дещо згодом.

Наразі ж розповім вам  свою особисту  історію знайомства із даним застосунком. Моя сімʼя постала перед необхідністю   встановити цю широко розрекламовану охоронну систему після того, як, переїхавши до нового помешкання та запропонувавши сусідам встановити хоча б кодовий замок на дверях у підʼїзді, у відповідь почула, що їх усе влаштовує, бо красти у них нема чого. На щастя чи на біду, наша родина теж не належить до числа найзаможніших у своєму місті. Однак, ураховуючи специфіку моєї та чоловікової професійної діяльності, наприклад, я працюю вчителем з індивідуального навчання, нашу квартиру часто відвідують сторонні особи. Тож у плані безпеки помешкання ми опинились із сусідами у дещо нерівних умовах. Відтак, на сімейній нараді без тривалих дебатів  було вирішено встановити охоронну сигналізацію.

Ретельно дослідивши та проаналізувавши усі можливі варіанти, зрештою зупинили свій вибір саме на системі Ajax, котра доволі  добре зарекомендувала себе як на вітчизняному так і на закордонному  ринку послуг, причому за всіма параметрами, у тому числі й ціновим. На встановлення системи знадобилося всього-на-всього 30 хвилин, і Ajax став повноправним членом нашої родини, на якого покладено відповідальність за її безпеку.

Застосунок дійсно здатен уберегти ваше житло та бізнес від грабіжників, пожежі і потопу.  Якщо трапиться біда, система миттєво ввімкне сирени, попередить про небезпеку та викличе патруль охоронної компанії.  У додатка безліч функцій. Зокрема,  можна керувати режимами охорони, отримувати сповіщення про тривогу, переглядати фото з датчиків руху,  додавати нових користувачів та окреслювати  їхні повноваження, відстежувати історію подій.

Датчики миттєво визначать рух на ділянці, помітять відкриття дверей і вікон, а також розбиття скла.  Варто лишень людині зайти до приміщення або потрапити на об’єкт, коли йдеться  про приватний сектор, котрий перебуває під охороною, як умонтовані у датчики камери блискавично спрацюють, виконавши серію знімків.  Ви і охоронна компанія точно знатимете, що саме сталося, і жодних марних хвилювань, зайвих припущень.

А для так званих параноїків чи  тих, хто вважає за потрібне перестраховуватися,  за одвічним принципом (краще перепильнувати, ніж недопильнувати), компанією передбачена  наявність тривожної кнопки. Проте одразу зауважу, що шлях до користування нею пролягає через укладання з надавачем послуг  додаткової угоди. Звісно, це певні матеріальні витрати, але, погодьтеся,  є набагато дорожчі за гроші речі. Коли постає питання життя чи здоровʼя, гривні, долари й іншу валюту ніхто не рахує. Тривожна кнопка рятує від багатьох неприємностей. В екстренній ситуації достатньо натиснути на цю кнопку на брелоку або клавіатурі телефона – і Ajax сповістить всіх користувачів системи про небезпеку та викличе патруль охоронної компанії на допомогу.

На мою думку, гріх оминути увагою і таку суттєву характеристику Ajaxа, як здатність захищати обʼєкти від пожеж та отруєнь  чадним газом. Пожежні датчики помітять дим, стрімке зростання температури та небезпечну концентрацію чадного газу, який неможливо відчути.  Якщо станеться лихо, гучні сирени в датчиках розбудять навіть міцно сплячих.

Завдяки Ajaxу ви уникнете сварок із сусідами, котрі мешкають поверхом нижче, і подовжите термін експлуатації своєї побутової техніки. Адже датчики одразу ж попередять про переповнення ванної водою, протікання в пральній машині або прорив труби, а реле активує електроклапан і перекриє воду.

Як бачимо,  можна навчити систему не лише повідомляти про загрози, а й активно протистояти їм.  Ajaxом передбачено також УПРАВЛІННЯ РОЗУМНИМ БУДИНКОМ:  воротами, замками, освітленням, опаленням, електроприладами.  Це робиться елементарно – віддалено через програму або ж одним натисканням кнопки на спеціальному брелоку.

Я вже говорила, що на встановлення застосунку та датчиків у моїй квартирі знадобилися лічені хвилини. Ця процедура доволі проста і продумана до щонайменших тонкощів. Спершу на стінах закріплюються датчики, кут нахилу яких дозволяє максимально охопити спостереженням територію обʼєкта.  Затим буквально за кілька секунд вам надсилають код, який складається з двох частин: одна надходить на електронну пошту, друга у сам  застосунок, попередньо встановлений на телефон. Ваше завдання правильно продиктувати його хлопцям чи дівчатам, котрі будуть займатися активацією Ajaxа. Наступний етап полягає у тому, що співробітники фірми реєструють вас у системі охорони. Ось і все, вітаю, ви підключені!  Спіть спокійно!

«Ага, заснеш тут, коли ще не навчився користуватися всім цим!» –  зауважите ви і матимете рацію.  Що ж, зупинятися на півдороги негоже – пояснюватиму далі.Та перш ніж ми  поринемо у складну, на перший погляд, але, якщо розібратися, доволі просту в експлуатації мережу системи, пообіцяю, що неодмінно поділюся з вами своїм так званим лайфхаком, який був відкритий мною за декілька днів після більш близького знайомства з Ajaxом і, знаючи про який,  я б  встановила це диво охоронної техніки ще років зо три тому. І сталося б це раніше, ніж до нової оселі було занесено мою останню валізу. Та розповідь про чудовий   лайфхак очікує на вас в останніх абзацах мого опису. Тож рекомендую запастися терпінням і дочекатися кінця історії. Найнетерплячішим раджу поповнити запаси кави й тістечок для якомога комфортнішого очікування і засвоєння інформації.

Отже, поговорімо докладніше про датчики. Датчик являє собою невеличку, сантиметрів  зо 12 – 15 у діаметрі, діжечку зі зрізаним навскоси верхом. На одному її боці розміщений екран, а другим за допомогою спеціальних отворів вона кріпиться до стіни. Кожен датчик має свій автономний елемент живлення, що, як запевнила нас охоронна служба, не вийде з ладу мінімум протягом двох років.

Можливості системи Ajax дозволяють встановити необмежене число датчиків.  Їх кількість визначається бажанням, потребами і товщиною гаманця клієнта. Нагадаю, що наявність певних датчиків рятує оселю та її мешканців не лише  від візитів непроханих гостей, а й від наслідків проблем, спричинених збоями у роботі газових, електричних, водопостачальних та інших побутових приладів або ж необережним поводженням з ними.

За обробку сигналів датчиків відповідає контрольна панель. Це, можна сказати, мізковий центр системи безпеки. Виглядає він майже так, як і wi-fi  роутер, тільки без зовнішніх антен. Панель підключено до електроживлення, за форс-мажорних обставин вона здатна працювати автономно, тобто без електрики,  близько доби. Завдання цього пристрою – відправляти сигнали з датчиків на пульт централізованого спостереження фірми, з якою укладено угоду про співпрацю. А там уже  беруться до справи спеціально навчені люди. Одержавши відомості про реальну небезпеку, що загрожує обʼєкту, патруль терміново виїздить за адресою тривоги. І вже на місці більш грунтовно розбирається у ситуації.

До комплекту можна придбати сигнальну (не плутати з тривожною) кнопку, що виконує функцію звукового оповіщення. Вона встановлюється аналогічно до датчиків і розміщується над вхідними дверима.

Неподалік від цієї кнопки знаходиться невеличкий динамік, за допомогою якого транслюється звук. Налаштування передбачають корегування гучності сигналу.

Ajax неодмінно припаде до вподоби любителям брелоків. Адже сервісна система пропонує споживачеві необхідну саме йому  кількість цих аксесуарів.  Вони дублюють основні функції застосунку на телефоні. Як на мене, брелоки незамінні у таких випадках: телефон розрядився, а вам потрібно потрапити до своєї оселі, бажано без задіяння охоронного патруля; серед членів вашої родини є люди, котрі з тих чи інших причин  не здатні користуватися сенсорним телефоном… Даний перелік можна продовжувати, та, гадаю, і без цього не важко зрозуміти, що принаймні  один такий брелок  придбати не завадить. А якщо у вас синдром дівчинки Маші із відомого твору Любові Воронкової, то й більше.

Слід наголосити, що брелок від Ajaxа – річ певним чином інклюзивна, оскільки має тактильні позначки. Брелок виготовлений із високоякісного пластику у формі овалу, по краях трохи приплюснутий, з наскрізним отвором знизу. Тримаючи брелок у руках отвором униз, ви з легкістю відшукаєте своєрідне рельєфне зображення, себто тактильні позначки – кнопки, за допомогою яких здійснюється управління брелоком. Їх чотири: по дві на верхній і нижній частинах корпусу брелока. Позначки відокремлені одна від одної і по центру розмежовані також добре відчутним на дотик хрестиком. Тепер зупинімося докладніше на функціях згаданих кнопок. На  верхній лівій зображено коло, якщо натиснути на цю кнопку, на телефон кожного власника хаба надійде сповіщення, що обʼєкт поставлено під охорону. Цитую такий меседж дослівно: «Обʼєкт поставлено під охорону за допомогою Брелок 1».

Наступна – права верхня кнопка, де зображено розірване коло. Натискаємо й отримуємо повідомлення, що обʼєкт знято з охорони. На нижній лівій кнопці два кола різного діаметру, розташовані одне в одному. Натискаємо – і обʼєкт опиняється на нічному режимі охорони. Що ж передбачає він і чого чекати від нього?   Насамперед йдеться про пильний контроль за  вхідними дверима. Це дуже зручно, особливо для тих, хто забуває замикати їх на ніч і дозволяє собі такий привілей, як надміру міцний сон.

Остання, четверта кнопка на брелоку, зветься тривожною, про неї вам уже відомо. Тривожна кнопка позначається колом з вертикальною рискою всередині.

Брелок також має автономне живлення і не потребує заміни батарейки доволі тривалий час. Ергономічний, його можна тримати на звʼязці з ключами.

Ну, що ж, а тепер перейдімо до розмови про застосунок,   встановлений на телефоні. Даний огляд робитиму для системи iOS. Що стосується платформи android, то особисто я помітила небагато розбіжностей у функціоналі.

Перша кнопка – «Меню», заходимо в нього. Тут кілька розділів. Відкривши застосунок, одразу потрапляємо на «Робочий стіл». Уся конкретика про його «начиння» – абзацем нижче. Другий розділ носить назву «Додати хаб». Зробити це можна двома способами, один з яких – слідування детальному покроковому керівництву. Із цим завданням упорається навіть першокласник.

Далі йдуть «Налаштування програми», котрі відповідають за обліковий запис і двофакторну автентифікацію.

У розділі «Допомога» на вас чекають не лише слушні поради й підказки щодо порядку експлуатації охоронної системи, а й вичерпний перелік продукції Ajaxу. Більше того,  не виходячи із розділу, можна замовити будь-який товар, що припав вам до вподоби.

На розділ «Повідомити про проблему» покладено обовʼязок розʼяснювати та вирішувати виникаючі у клієнтів питання.

Назви ще двох розділів, «Відеоспостереження» та «Угоди з кінцевим користувачем», говорять самі за себе. Ось так виглядає «Меню» програми. А щодо «Робочого стола», то чого там тільки немає! Першим, на кого натрапляєш, буде наше славнозвісне «Меню». Робиш свайп зліва направо і чуєш цифровий код. Він потрібен, коли, телефонуючи на базу охоронної фірми, за якою закріплено наш обʼєкт, ми хочемо поцікавитися, чи все гаразд і чи коректно працює сигналізація. Надовго поїхали  на відпочинок, не маєте змоги самостійно проконтролювати роботу системи, чи з якихось причин у вас зʼявилися сумніви –  просто телефонуєте, називаєте цей абракадабрівський код і співробітник, здійснивши перевірку, звітує вам про її результати.

Загалом картинка екрану виглядає наступним чином: зверху розташовані «меню» і цифровий код, знизу – чотири вкладки: «Пристрої», «Кімнати», «Сповіщення», «Управління». Залежно від вибору останніх змінюється так би мовити наповнюваність екрану, комплект представлених на ньому елементів. Отже, до вкладок. У  пристроях ми бачимо назву  міста, де знаходиться даний хаб, (у моєму випадку це Прилуки). Затим наводиться  перелік усіх наявних у вашій оселі охоронних пристроїв. включаючи брелоки та сирену. Слід зазначити, що датчики ідентифікуються за назвою приміщення, де вони       ведуть спостереження: «Зала», «Спальня», «Коридор» тощо. Зайшовши на будь-який з пристроїв, ми можемо переглянути стан заряду батареї, статус його активності та інші параметри датчика.

   До речі, у   кожен  датчик Ajaxа  вмонтований термометр, що дозволяє постійно бути в курсі температурного режиму своєї оселі. За нинішніх тарифів на житлово-комунальні послуги це вкрай актуально.

Вкладка «Кімнати» певним чином дублює «Пристрої», тож я не бачу сенсу розкладати її по поличках.

У вкладці «Сповіщення», як ви вже здогадалися,  ми можемо відстежувати активності нашого хаба. Від пильного ока цієї вкладки не сховається жоден рух, кожна дія у неї на обліку. Відкриття дверей, час підключення чи зняття з охорони, пересування приміщеннями – усе це фіксується у «Сповіщеннях».

У вкладці «Управління»  зустрічаємося із нашим давнім знайомим – брелоком. Саме його копія зʼявляється на екрані, коли користувач вдається до послуг даної вкладки. Кнопки ті ж самі, порядок роботи з ними той же, єдина відмінність, що ви тримаєте в руках не брелок, а телефон. Якщо ваш   інструментарій у роботі із сенсорними пристроями – свайпи, то назви кнопок гортатимуться у попередньо описаному порядку.

Говорячи про начиння «Робочого стола», гріх не згадати  про статус нашого хаба. «Робочий стіл» за лічені секунди надає і цю інформацію.

Впевнена, що серед вас, мої шановні читачі, вже зʼявилося багато бажаючих обзавестись Ajaxом. Відтак, продовжуємо поглиблювати свої технічні знання. Незалежно від того, встановили ви сигнальну кнопку чи ні, у випадку  якщо  ви самі забули зняти обʼєкт з охорони, або, боронь, Боже, до вашої оселі хтось потрапив  несанкціоновано, на ваш телефон миттєво надійде сигнал тривоги. Попереджаю: він гучний, та це ще мʼяко сказано. Звук просто-таки шалений! У звʼязку із цим  раджу не перевіряти справність сигналізації, коли інші члени родини на роботі або ж  на якихось серйозних зустрічах. Адже сирена спрацює і на їхніх телефонах. Я переконалася у цьому на власному досвіді. Хоча з мого боку було б не чесно оминути й інший бік медалі.   Якщо вам потрібно розбудити своїх співмешканців, а вони не піддаються на жодні вмовляння – відчиніть двері своєї оселі, не знімаючи хаб з охорони, і з чистим сумлінням ідіть на роботу. Телефони сплячих зроблять свою справу краще за сотню будильників.  Такий екстремальний варіант пробудження ваших близьких запросто може претендувати на місце у скарбничці лайфхаків. Та не сприймайте дану технологію всерйоз, а тим паче  як керівництво до дії. З охоронними і правоохоронними органами ліпше не жартувати.

Однак тему лайфхаків не вичерпано. Як і обіцяла, ділюся своїми думками щодо зисків, які дає наявність Ajaxа. Сподіваюся, ви памʼятаєте, що за будь-якої активності системи (відкриття дверей, підключення до охорони чи зняття з неї тощо) на телефони усіх охоплених даним хабом користувачів, де б вони не були, неодмінно надходить сповіщення. І це напрочуд  зручно, коли у вас є неповнолітні діти або інші члени родини, котрі за станом здоровʼя потребують пильного цілодобового догляду. Тут Ajax, можливо сам не відаючи того, стає додатковою нянькою для ваших рідних.

Перечитала все написане мною і усвідомила, що намалювала майже ідеальний портрет Ajaxа. Та ще ніхто не скасовував принцип про бочку меду і ложку дьогтю. Ложка у мене буде зовсім малюсінькою – кавовою, та все ж таки буде. На кінчик цієї ложечки потрапить коректність озвучування з VoiceOver деяких елементів. Встановивши систему, ми зіткнулися з проблемою, котра полягала у тому, що  екранний диктор ігнорує назви кнопок «Поставити під охорону», «Зняти з охорони», «Нічний режим» і «Тривожна». Натомість чується лише одне слово – «Кнопка». Інформативність вражає! Оскільки цей баг виявився єдиним на той момент, ми усунули його, вдавшись до самостійного переіменування кнопок. Благо, розробники смартфонів завбачливо подарували і таку можливість. Здавалося б, усе погане позаду, життя нарешті налагодилося, та під Новий рік на нас   з чоловіком чекав ще один сюрприз від Ajaxу у вигляді оновлення системи. І боротися із наслідками цього явища значно складніше. Небажані для користувачів VoiceOver зміни торкнулися «Сповіщень». Повністю зникло їх озвучування. Точніше, у стрічці сповіщень вони озвучуються, а от у самому застосунку – ні. Відкривши застосунок, чуємо лише дати надходження сповіщень та  клацання, кількість яких відповідає числу активностей хаба.

Але ми не звикли пасувати перед труднощами. Відтак вирішили звернутися до розробників, оцінивши застосунок в AppStore і написавши відгук. І були приємно здивовані, адже відповідь не забарилася. Щоправда, її зміст викликав низку питань. Нам повідомили, що проблем із озвучуванням не має бути, і вказали електронну адресу, за якою треба звертатися, коли ці проблеми все ж таки є. Ось так, з легкої руки програмної служби Ajaxа ми почали вдосконалювати свої навички в епістолярному жанрі. Листування триває. Не втрачаємо надії, що нас зрозуміють і почують, а ми, в свою чергу, знову почуємо  текст сповіщень Ajaxу. І будемо невимовно раді цьому, оскільки в цілому і охоронна  система Ajax, і її обслуговування на достатньо високому рівні. Принаймні ми вельми задоволені. Чого і решті користувачів щиро бажаємо! Це дійсно майже ідеальний захист від небезпек нашого далеко не ідеального світу. Недаремно пʼятсот тисяч осіб у 90 країнах світувже довірили свою безпеку   саме Ajax!

Звісно, Ajax не є благодійним проєктом. Необхідно придбати комплект обладнання, профінансувати його монтаж і щомісяця вносити абонентську плату. Однак, повірте, співвідношення «ціна – якість» тут у рамках розумного.

Охоронна система  у квартирі чи будинку – оптимальний варіант захисту для незрячих і людей із серйозними вадами зору, котрі зі зрозумілих причин не потрапили до числа користувачів вогнепальною зброєю. Останню багато громадян тримають удома для самооборони. Та я всеодно схиляюся до думки, що, навіть маючи змогу за станом здоровʼя одержати дозвіл на носіння, наприклад, мисливської рушниці, в питаннях безпеки ліпше довіритися професіоналам. І не боятися новацій.

Памʼятаєте не такі вже далекі часи, коли компʼютери були лише для обраних? Коли мобільні телефони мали тільки круті бізнесмени? На сьогодні ці гаджети набули статусу масово вживаних. Ними вже нікого не здивуєш. Як і холодильниками, телевізорами та низкою інших побутових приладів. Хочемо ми того чи ні, але людство рухається вперед. Науковці дивують винаходами, вчора складне сьогодні стає простим, недосяжне – доступним. Зміни торкаються усіх сфер нашого життя. І якщо ці зміни приносять комфорт, якщо вони гармонізують вашу буденність, то чом би не впустити їх до своєї оселі? Отже, ласкаво просимо, сучасний, зручний, надійний, найпильніший із пильних, Ajaxе!