Вінницька обласна організація УТОС інформує про свою роботу в липні

Здавна липень вважається часом цвітіння лип – привабливим і запашним. Щороку Вінниччина буквально потопає у липовому цвіті; тут навіть є алея вікових лип, що  простягається територією майже половини області, і отримала статус пам’ятки природи ще і 1984 році.

Щоправда, липи на Поділлі відцвіли ще до початку календарного місяця – аномальні явища природи дають про себе знати. А сам місяць видався досить спекотним – як в кліматичному, так і в робочому плані, не дивлячись на те, що липень традиційно вважається порою відпусток.

В середу 10 липня відбулося засідання правління Вінницької ОО УТОС, на якому про свою роботу за перше півріччя відзвітували первинні організації, було прийняте рішення про затвердження членських внесків організації в розмірі 12 гривень в рік, вирішено організаційні питання.

В липні засідання правлінь провели Калинівська ТПО (8 липня) та Барська ТПО (25 липня), на яких розглядались питання поточної роботи організацій.

26 липня в залі засідань Вінницької міської ради відбулася зустріч представників департаментів Вінницької міської ради та громадських організацій з нагоди прийняття міською радою Вінниці Програми безбар єрності на 2024 – 2027 роки. Було утворено Комітет безбар єрності, до складу якого включено голову обласної організації УТОС Віктора Зелінського.

У Молодіжному просторі Your Space Жмеринської ТГ 30 липня відбулось засідання Круглого столу, організоване Жмеринською філією Вінницької Обласної Організації Товариства Червоного Хреста України.

Учасниками заходу були представники: органів влади та місцевого самоврядування; громадських організацій; територіальних громад; молодіжно-волонтерських центрів. До участі було запрошено голову правління Вінницької ТПО УТОС Віктора Зелінського як представника партнерської організації

У ході заходу було презентовано роботу Жмеринської філії Вінницької Обласної Організації Товариства Червоного Хреста України за І-півріччя 2024. Представлено нові програми Товариства Червоного Хреста України, такі як: “Перезавантаження: розширення можливостей для працевлаштування” та “Гуманістична освіта”. Було проаналізовано гуманітарні виклики громади та визначено конкретні шляхи для їх подолання. Обговорено можливі напрямки проєктних пропозицій грантів.

В свою чергу Віктор Зелінський висловив власне бачення подальшої співпраці Вінницької ТПО УТОС, зокрема її Жмеринської групи, з жмеринською філією Червоного Хреста України.

Протягом липня обласною та первинними організаціями Вінниччини активно проводилася соціально- побутова робота: надання очних та телефонних консультацій, відвідування одиноких і хворих членів УТОС, надання допомоги, переважно, у натуральному вигляді. З Центрального правління УТОС обласна організація безкоштовно отримала вітамінні препарати, які були пропорційно розділені між первинними організаціями. З нагоди 90-річчя утворення Барського підприємства УТОС до місцевої первинки завітали з подарунками представники «Місії служіння незрячим». А Калинівська та Немирівська ТПО отримали від місцевих фермерів свіжі овочі, які було передано найбільш потребуючим членам організацій.

В минулому місяці Вінницька територіальна первинна організація УТОС завершила тренінг з оволодіння інформаційними та сенсорними технологіями з використанням смартфонів, що реалізувався в рамках грантового проекту, наданого Фондом Abilis sr. (Гельсінкі), донором якого є Міністерство закордонних справ Фінляндії.

У липні навчання проходила друга група осіб з інвалідністю (15 осіб). Загалом, всі учасники тренінгу позитивно відгукнулись про захід, адже змогли отримати базові навички у користуванні смартфоном «без очей» та налагодили комунікативні стосунки. Команда проекту докладала максимум зусиль для забезпечення доступності учасників та комфортного проведення занять тренінгу. У фіналі занять другої групи колектив художньої самодіяльності Вінницької ТПО УТОС дав імпровізований концерт.

Висловлюємо щиру подяку представнику Фонду Abilis в Україні пані Ірині Саранчі за постійну підтримку в реалізації проекту

– Дуже дякуємо керівництву ПОГ «Вінницьке УВП УТОС», зокрема, директору Костянтину Ільніцькому за безоплатне надання приміщення для проведення тренінгу та підтримку у реалізації нашого проекту – зауважив голова правління Вінницької ТПО УТОС, керівник проекту Віктор Зелінський.

Після закінчення тренінгу проект не закінчився. Команда узагальнить всі напрацювання, результатом чого буде випущено аудіопосібник з оволодіння інформаційними та сенсорними технологіями з використанням смартфонів.

Актуальний тренінг щодо способів зупинки кровотечі пройшов 18 липня на базі вінницького підприємства незрячих. Його проводила Наталя Гуменюк – старший викладач кафедри медицини катастроф та військової медицини Вінницького національного медичного університету, член Українського товариства сліпих (УТОС). Вона є міжнародним інструктором з травми. Курс, який викладає Наталя, сертифікований американською колегією хірургів.

На тренінгу йшлося, як в побутових умовах зупиняти кров після вибухів та інших травмуючи факторів. Слухачами були член місцевого осередку УТОС і підприємства незрячих.

— Навики зупинки кровотечі не повинні бути хаотичними, а чітко відпрацьованими і послідовними. Треба знати стандартний міжнародний протокол. Бо більшість чула лише про джгут, а він не завжди є необхідним. Його можна замінити тампонадою рани та накладанням давлючої пов’язки. Бажано мати стерильний матеріал. Але у разі гострої потреби може підійти футболка або щось бавовняне, що може зупинити кров. В будь-якому разі кровотеча має бути зупинена на дошпитальному етапі, — каже Наталя Гуменюк. Учасники тренінгу на практиці засвоїли основні методики зупинки кровотечі та отримали відповідні сертифікати.

На часі – підготовка до осені та тих викликів, які настануть після приходу холодів; планування та початок підготовки до наступного року.

 Голова правління ВОО УТОС, Віктор Зелінський