Вінницькі дзюдоїсти із порушеннями слуху і зору спільно тренуються і спарингують  

Вінницькі дзюдоїсти спільно готуються до важливих міжнародних стартів. Зокрема, це борці із порушеннями зору і слуху. Тренажерну залу і борцівську залу для тренувань під час війни їм безоплатно надає керівництво територіальної організації спорттовариства «Колос».
Серед учасників тренувань є призер чемпіонатів Європи, світу та Дефлімпіади (серед спортсменів із порушеннями слуху) Антон Слушний. Він спарингує проти призера чемпіонатів України серед спортсменів із порушеннями зору, члена національної параолімпійської збірної, директора вінницького підприємства незрячих Костянтина Ільніцького.
Ці борці-важковики виступають в одній ваговій категорії (понад 100 кг). Тому спаринги виходять досить цікавими. Сутички починаються із захоплень. Тренер слугує водночас суддею і перекладачем: одному певні прийоми пояснює на пальцях, іншому – словами.
– Борців високого рівня із порушеннями слуху і зору у Вінниці не дуже багато. Тому ми вирішили проводити спільні тренування, що всім йде на користь. Приміром, глухий борець Антон Слушний підтримує мене під час пробіжок. Разом із ним ми спільно виконуємо тренувальні вправи та боремося. Дякуємо керівництву територіальної організації «Колос» за можливість таких тренувань, – сказав Костянтин Ільніцький.
Дзюдоїсти із порушеннями зору готуються до чемпіонату Європи, який пройже в серпні цього року в Італії. На громадських засадах із ними займається параолімпійський призер, заслужений майстер спорту України  – Микола Ливицький, виконуючий обов’язки голови Вінницької обласної організації Українського товариства сліпих (УТОС). Окрім Костянтина Ільніцького, він тренує призера чемпіонату України Леоніда Порохню, Леоніда і Анну Кучеруків та інші спортсмени із порушеннями зору.
– Спільні змагання людей з порушеннями зору та слуху, як правило, не проводяться. Згадую лише один чемпіонат України, коли борцям із порушеннями слуху протистояли борці із залишками зору. А ось на тренуваннях навіть тотально незрячі успішно борються проти нечуючих, якщо є представниками однієї вагової категорії. У Вінниці ми давно таке практикуємо, – прокоментував Микола Ливицький.
Заслужений тренер України Микола Костенко наголосив, що вінницькі борці із різними порушеннями товаришують, тому спільні тренування – це цілком нормально.
– На жаль, цього року дворазового призера Дефлімпійських ігор Антона Слушного із незрозумілих причин не включили на ці найпрестижніші змагання. Хоча путівку на Дефлімпіаду завоював. Окрім нього, в групі разом тренується інший призер Дефлімпіади Алім Брижак. Цього року вже основні міжнародні змагання пройшли, тому ми готуємося вже до нового сезону, – сказав Микола Костенко.
Пресцентр Вінницької обласної організації УТОС