Книга важлива для незрячих людей

Жодного дня без книги! За таким неписаним правилом живе більшість користувачів єдиної в Рівненській області спеціалізованої книгозбірні для людей з інвалідністю по зору, що функціонує на Рівненському підприємстві УТОС.

Сюди, на вулицю Замкову, 21 у Рівному, одна з найбільш активних читачок бібліотеки – 82-річна Надія Щербак – проторувала дорогу ще з молодості, відколи почала працювати на тамтешньому підприємстві для незрячих. Жінка освоїла шрифт Брайля, а з розвитком технічного прогресу – й інші методики читання, адже прагне встигати за всіма книжковими новинками.

А книжковий фонд установи налічує близько 25 тисяч книг. Це, окрім видань шрифтом Брайля, озвучені книги (на магнітофонних бобінах, магнітних касетах, компакт-дисках, флешках), періодика шрифтом Брайля, є й плоскодруковані книги. Саме в цій бібліотеці можуть задовольнити будь-який смак найвибагливішого читача.

Досвідчена бібліотекарка Юлія Озарчук дбає про поповнення періодики, надає соціальні послуги, консультує, завжди пропонує щось цікаве. Адже утосівці виявляють бажання до спілкування, до змістовного проведення вільного часу, до більш повноцінного задоволення своїх духовних потреб.

Наскільки книга важлива для незрячих людей, промовисто свідчить і такий факт. Рівнянка Ніна Готліб нещодавно поправляла своє здоров’я у Рівненському обласному центрі комплексної реабілітації для людей з інвалідністю. Але навіть там колишня вчителька не розлучалася зі своїм аудіоплеєром – щодня слухала озвучені книги.

Любов БОРОВСЬКА, голова Рівненської обласної організації УТОС