Міжнародний День сліпих у Вінниці відзначили творчим вечором вокального дуету «Дві зірниці»

Джерела:
13 листопада у світі відзначається Міжнародний день сліпих. У Вінниці до цієї дати провели творчий вечір жіночого вокального дуету «Дві зірниці». До нього входять досвідчені співачки: керівник художньої самодіяльності на підприємстві незрячих Наталія  Слюсарчук та голова виробничої організації підприємства УТОС Ірина Костюник. Чудові пісні створили незабутню атмосферу і залишили теплий спогад, якій зігріватиме ще не один день.
Захід проходив на базі вінницького підприємства незрячих. Відеофрагменти можна переглянути за посиланням:
Директор Вінницького підприємства УТОС – Костянтин Ільніцький до Міжнародного Дня сліпих вручив подяки і заохочувальні премії 18 найбільш активним членам місцевих організацій УТОС, працівникам підприємства і партнерам, які сприяють вінничанам із інвалідністю.
– Міжнародний День сліпих покликаний привернути увагу здорових людей до проблем тих, хто втратив зір і опинився у важких життєвих обставинах. Ми були і є невід’ємною частиною суспільства, – прокоментував Костянтин Ільніцький.
Серед нагороджених були, приміром, багаторічна директорка вже неіснуючої місцевої школи сліпих Людмила Приятельчук, екс-голова обласної організації УТОС Борис Перепеличний, голова міської організації УТОС Віктор Зелінський, керівник шахово-шашкового клубу незрячих Наталія Філюк, бард із Маріуполя Богдан Коваль та інші.
У своєму виступі Віктор Зелінський наголосив на необхідності єднання українців, що допоможе пережити складний військовий час і повернутися до мирного життя. А Борис Перепеличний вирішив отриману премію передати на потреби ЗСУ.
Довідка
13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який вперше продемонстрував свій метод навчання сліпих за допомогою придуманого ним шрифту. Він створив при школі друкарню і видав у ній декілька книг рельєфно-лінійним шрифтом. Це були перші книги для сліпих.
У 1784 році в Парижі на свої власні кошти в своєму приватному будинку Валентин Гаюї відкрив першу в світі школу для незрячих дітей під назвою «Майстерня трудящих сліпих». За його книгами незрячі навчалися аж до 1829 року, коли Луї Брайль винайшов шрифт.
Враховуючи титанічну роботу Валентина Гаюї, який робив все, щоб покращити якість життя незрячих людей, Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла рішення в день його народження – 13 листопада щороку відзначати Міжнародний день сліпих.
Пресцентр Вінницької обласної організації УТОС