На Вінниччині облаштували притулок для незрячих переселенців

На базі вінницького підприємства Українського товариства сліпих (УТОС) облаштовано пункт тимчасового перебування внутрішніх переселенців з інвалідністю по зору. Він розміщується на базі здоровпункту, де є ліжка для ночівлі.
-Ми можемо надати тимчасовий притулок людям з інвалідністю по зору з інших регіонів України, які зупиняються на певний час у нашому місті. Також із ними можуть поселятися члени родин та супроводжуючі, – сказав директор Вінницького підприємства УТОС Костянтин Ільніцький.
Допомогла із облаштуванням притулку для переселенців з інвалідністю по зору депутат Вінницької міської ради і волонтер Олена Верлан-Кульшенко. Вона завітала до підприємства і передала необхідні для внутрішньопереміщених осіб речі: переселенці: білизну, ковдри, подушки та засоби гігієни. Також посприяв із облаштуванням притулку й волонтер Анатолій Поляруш.
Поки що для проживання незрячих переселенців та членів їхніх родин підготовлена одна кімната, на черзі інші. Загалом на базі Вінницького УТОС готові прийняти два десятки осіб з особливими потребами.
-Ми замовили у волонтерів газову плиту, швидковарку та інші речі, необхідні для приготування їжі. Тому збираємося не лише поселяти, але безкоштовно годувати наших гостей, – звернув увагу Костянтин Ільніцький.
Ініціатори створення притулку пояснюють, чому незрячим переселенцям з інших регіонів варто зупинятися саме на базі нашого підприємства УТОС. Адже там є для людей з особливими потребами відповідна інфраструктура, а також досвідчені фахівці-помічники.
– Від підприємства до трамвайної зупинки облаштовані перила, що дуже важливо для людей з особливими потребами. Маємо й власний транспорт: автобус, вантажний бус, легкову газель. Також на базі підприємства УТОС організовано дозвілля для незрячих. Зокрема, діє шаховий клуб, спеціалізована бібліотека із книжками зі шрифтом Брайля тощо, – додав Костянтин Ільніцький.
Пресцентр Вінницької обласної організації УТОС