Петиція що до пільгового проїзду людей з інвалідністю

Петиція розроблена небайдужими краянами Закарпаття, що стосується пільг на проїзд людей з інвалідністю. Долучайтесь та обов’язково підписуйте дану петицію. Не дамо дискримінувати права людей з особливими потребами різних нозологій, зокрема людей з порушеннями зору, які потребують супроводу по причині нездатності самостійно користуватись транспортом. Текст петиції та посилання зазначені нижче.

Відповідно до частини третьої статті 38-1 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю першої групи або дітей з інвалідністю (не більше однієї особи, яка супроводжує особу з інвалідністю або дитину з інвалідністю), мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, морського, внутрішнього водного та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня.
Водночас, люди з інвалідністю користуються транспортом цілий рік, в тому числі в період з 16 травня по 30 вересня, а не тільки в період зазначений у законі. Більш того практика показує, що у літні місяці поїздки трапляються аж ніяк не більше, ніж у зимні місяці, а тому логіка виключення літніх місяців із пільгового періоду, аж ніяк не зрозуміла. Розмір пенсії чи державної соціальної дороги у літні місяці у людей з інвалідністю залишається на тому ж рівні, що у зимні місяці, але платити за транспорт літом вони мають чомусь більше, але при цьому кількість рухомого складу і якість послуг в контексті фізичної доступності транспортної інфраструктури залишається не змінною, що літом, то й в зимою однаково поганою.
Отже, ніякої логіки щодо встановлення пільгового періоду надання права на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на справді не має, а тому просимо Президента України, як суб’єкта законодавчої ініціативи, подати до Верховної Ради України законопроект якби врегулював порушене питання і встановив для людей з інвалідністю право користуватись пільговим проїздом протягом всього календарного року.

Посилання на петицію: https://petition.president.gov.ua/petition/184420?fbclid=IwAR0JQVKu-1vZKF3w-h1UR_eI3irkL9GzurKn_mPHizBytHGidD-gmQ1UyTI

Сергій Туряниця, голова Закарпатської ОО УТОС