Подільський вересень надихає

Такою виглядала Вінниця у середині вересня, який, продовжуючи традицію літа, був аномально теплим та багатим на різноманітні заходи. Проте, осінь потихенько підкрадалася, вкидаючи деінде пригорщі теплого золота.

Вінницька обласна організація УТОС та всі її підрозділи, попри буденну роботу, активно готувались до визначних дат осені, проводили консультації та готували відповідні документи щодо виділення фінансування місцевими органами влади в наступному році.

Так 23 вересня голова правління Вінницької ОО УТОС Віктор Зелінський та заступник директора ПОГ «Вінницьке УВП УТОС» Галина Волощук зустрілися з очільницею Департаменту праці і соціальної політики Вінницької ОВА Світланою Ярмоленко. На зустрічі обговорювались питання соціального захисту осіб з інвалідністю по зору Вінниччини в умовах воєнного стану, можливість обласного бюджету профінансувати основні статутні потреби Вінницької ОО УТОС у 2025 році. Окремо піднімалося питання підприємства УТОС; Галина Волощук висловила думку керівництва підприємства про можливість розмістити на території підприємства виробничих потужностей, які переїжджають з окупованих територій, з представленням робочих місць для осіб з інвалідністю по зору. Пані Ярмоленко занотувала всі озвучені пропозиції гостей та пообіцяла винести їх на розгляд відповідних департаментів.

У Вінниці 6 вересня відбулось перше засідання Ради безбар’єрності при вінницькому міському голові. На цій зустрічі зібралися представники міської влади та громадськості, щоб напрацювати подальшу стратегію вдосконалення та створення комфортних і доступних умов для життя всіх мешканців та гостей нашої громади. Нагадаю, до складу Ради включено голову правління Вінницької ТПО УТОС Віктора Зелінського.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що до процесу розвитку такого середовища надзвичайно важливо залучити якомога більше учасників, зокрема – міжнародних партнерів.

Директорка департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради Ольга Ремешевська розповіла, що зустріч з представниками Ради безбар’єрності при вінницькому міському голові дуже важлива для подальшої реалізації міської Програми розвитку безбар’єрного простору ВМТГ на 2024-2027 роки. Вона презентувала концепцію цього документу, де експерти об’єднали різні напрацювання, пов’язані з впровадженням доступності, які необхідні для наших ветеранів, молодих батьків, людей старшого віку та людей з інвалідністю.

Власне, окрім фізичної безбар’єрності, члени Ради будуть працювати і в напрямках інформаційної, цифрової, суспільної і громадянської, освітньої та економічної безбар’єрності.

Нагадаємо, Вінниця — серед 12 міст України, залізничні вокзали яких є безбар’єрними, тобто пристосованими для людей з обмеженою здатністю до пересування. Про це свідчить мапа безбар’єрності на платформі “ЛУН Місто”, яку створили спільно з Укрзалізницею.

Протягом першого місяця осені активи Немирівської ТПО, Калинівської ТПО та Барської ТПО проводили консультаційну роботу з членами УТОС, відвідували в лікарнях членів організації, робили запити до керівників територіальних громад щодо надання посильної допомоги членам УТОС до Дня незрячих. Вінницька ТПО надіслала листи з такими запитами до 30 громад області, в яких мешкають її члени. А 25 вересня до Барської ТПО вже завітали представники Місії служіння незрячим з продуктовими подарунками.

На базі вінницького підприємства незрячих пройшло чергове засідання жіночого клубу «Лілея». На ньому члени УТОС з інвалідністю вінницька майстриня Ольга Казарян і Анна Манько з Одещини провели тренінг із рукоділля «Ми можемо все». Зокрема, гості розповіли, як в’язати із ниток іграшки і плести бісером. Майстрині продемонстрували свої вироби у цих техніках. Слабозорі членкині клубу самотужки спробували робити розочку із бісеру. Вони зацікавилися цим  мистецтвом.

— Це було перше знайомство із творчістю майстринь, їхніми виробами. Такі майстер-класи будуть продовжуватися, адже людей це цікавить, — розповіла організаторка клубу «Лілея» Наталя Слюсарчук.

26 вересня громадська організація «Українська Медична Студентська Асоціація» провела зустріч-тренінг в рамках проєкту «Be Visible», що має на меті підвищення обізнаності молодого населення Вінниччини про правила безбар’єрної комунікації із людьми з порушенням зору. На зустріч зі студентами було запрошено голову правління Вінницької ОО УТОС Віктора Зелінського, який ознайомив присутніх з принципами роботи УТОС, розповів про позитивні результати керівництва Вінницької територіальної громади в забезпеченні безбар’єрності для лбдей з інвалідністю по зору.

Протягом минулого місяця нашою організацією було проведено декілька культурно-спортивних заходів. Так 23 вересня  у клубі ПОГ Барського  УВП  УТОС  відбулися командні змагання з шашок Барської ТГ серед команд м. Бар та старостівських округів, всього 9 команд .Команда  УТОСу посіла І місце і отримала перехідний кубок. А 26 вересня  у клубі ПОГ Барського  УВП  УТОС  відбулася вистава Барського  «ТЕАТРУ РІВНОСТІ», в якому майже усі актори з порушенням зору. Члени ТПО УТОС відвідали виставу  безкоштовно.

Колектив художньої самодіяльності Вінницької ТПО УТОС завітав до табору відпочинку «Я-Маріуполь. Родина». Як відомо, там оздоровлюються мами із дітьми, вимушені переселенці із окупованого міста.

Артисти підготували нестандартну концертну програму «Хай в мирному небі літають птахи». Вона була складена з урахуванням вікової категорії слухачів.

— У своїх виступах ми торкнулися теми війни. Але не так гостро, як на інших концертах. Тому переважно презентували пісні української сучасної естради, — розповіла художній керівник співочого гурту незрячих Наталя Слюсарчук.

Наприкінці концерту представники табору не лише подякували за виступ, але й самі проспівали музичну композицію «Родина, родина», яку у свій час виконував славетний Назарій Яремчук. Їм підспівувала вся глядацька аудиторія.

В рамках відзначення Дня людей похилого віку 27 вересня колектив художньої самодіяльності Вінницької ТПО УТОС відвідали Тиврівський будинок-інтернат для людей похилого віку та людей з інвалідністю. Для них артисти представили спеціальну концертну програму під назвою «Мої роки, моє багатство».

Вона була підібрана відповідно до віку слухачів. Пісні музиканти підготували різнопланові  — українські народні, романси. Також гості декламували вірші незрячих поетів  —  Тетяни Фролової і Ніни Лавреги.

— Дякуємо керівництву будинку-інтернату за хорошу організацію і теплий прийом. Серед іншого, вони знімали наш концерт на відео і потім покажуть його у кімнатах лежачим людям, які не можуть рухатися. А нам було приємно подарувати мешканцям часточку свого тепла, додати їм оптимізму, — розповіла керівник художньої самодіяльності незрячих Наталя Слюсарчук.

Активно готуємось до холодної пори року і робимо все можливе, щоб наблизити нашу Перемогу.

Голова правління ВОО УТОС, Віктор Зелінський