Полтавська обласна організація УТОС звітує про роботу за вересень

Щодо роботи обласної організації у продовж звітного періоду повідомляємо наступне:

Полтавська обласна організація УТОС координує діяльність структурних підрозділів організації, які працюють у воєнний час, надають підтримку членам УТОС, у тому числі внутрішьопереміщеним особам, які є членами Товариства, переїхали з інших областей: надаються консультації, послуги та розподіляється і видається спонсорська допомога (продукти, речі, тифлозасоби), проводяться заходи соціальної підтримки, спрямовані на задоволення нагальних потреб членів Товариства у тому числі, ВПО, а також заходи спрямовані на зняття емоційної напруги, спричиненої війною, тощо.

Протягом зазначеного періоду працевлаштовано 5 осіб, у тому числі 4 особи з інвалідністю, надано 8 консультацій з проблемних питань, з якими зіткнулися голови структурних підрозділів та члени місцевих осередків УТОС, сприяння щодо евакуації осіб з порушеннями зору, проведення заходів по здійсненню транзитного перебування (3 особи) та здійсненню пересадок до поїздів, що прямували до західних областей та за межі нашої країни, шляхом співпраці з Полтавською ОДА, Полтавською міською радою, волонтерами та керівництвом і працівниками Укрзалізницею Полтавської області.

Проводиться робота по покращенню інфраструктурної доступності та створенню безпечних умов пересування осіб з інвалідністю по зору у місцях масового пересування осіб зазначеної категорії громадян. Напередодні війни, у лютому 2022 року було розпочато встановлення огороджувальних конструкцій, які убезпечують рух осіб з інвалідністю по зору, а також сприяють уникненню конфліктних ситуацій з водіями транспортних засобів, у тому числі власників приватних авто, які залишають свій транспорт на пішохідній частині вуличної мережі. Наразі, коли Полтава стала хабом, кількість автотранспорту збільшилася, маршрути, частину маршруту, яку встигли огородити до 23 лютого цього року, водії автотранспорту  можуть використовувати під місце для незаконних стоянок, чим не заважати вільно рухатися незрячим, а також усунуто можливість для виникнення конфліктних ситуацій, а також пошкодження  приватного авто транспорту, шляхом нанесення подряпин тростинами, за допомогою яких незрячі орієнтуються на маршруті. У даний час Полтавська обласна організація УТОС працює над тим, щоби компетентні владні структури відновили продовжили розпочаті напередодні війни роботи.

Протягом звітного періоду 2022 року 17 тролейбусів, що курсують маршрутами Полтави, оснащено зовнішніми звуковими інформаторами, під час налаштування яких щодо частоти повтору номера враховано побажання керівництва та активістів організації, при цьому частота звука, що лунає з динаміків потребує доналаштування, а за словами адміністрації КП «Полтаваелектроавтотранс»: «Проблема звучання полягає у проблемах, які існують у динаміках від виробника. Наразі роботи, спрямовані на інформаційну доступність, призупинено».

Організація звертається за допомогою до меценатів та спонсорів, а також до різних благодійних фондів та організацій. На жаль, одиниці з них допомагають у вирішенні питань, спрямованих на задоволення соціальних потреб осіб з інвалідністю по зору, що продовжують залишатися за місцем проживання у регіоні, що потерпає від звуків серен, підвищення цін на товари першої необхідності тощо. При цьому є яскраві приклади позитивних результатів:

  • протягом місяця для членів Полтавської ТПО УТОС та членів їхніх сімей проведено три заходи до Дня міста Полтави;
  • завдяки співпраці з Церквою адвентистів сьомого дня, мешканці Полтави, Лубен та навколишніх сіл отримували безкоштовно хліб, який доставляли волонтери, зазначеної Церкви.

Голова правління Полтавської обласної організації  УТОС, Марина БАБЕЦЬ