Про роботу Волинської обласної організації УТОС за серпень

ОРГАНІЗАЦІЙНА РОБОТА Станом на 01.09.2023 року на обліку у Волинській обласній організації УТОС перебуває 1612 членів УТОС.

По Волинській ОО УТОС за серпень прийнято в члени УТОС шість осіб, працевлаштовано 8 осіб з інвалідністю зору поза системою УТОС: у Горохівській ТПО працевлаштовано 3 особи; 2 особи Камінь-Каширської ГМ ТПО УТОС; 2 особи – у Любомльській ГМ ТПО; по Нововолинській ТПО УТОС» працевлаштовано 1 особу.  Члени УТОС II, III групи Горохівської, Камінь-Каширської,  Любомльської, Нововолинської організацій, в основному, працевлаштовані на сезонні роботи.

СПІВПРАЦЯ З МІСЦЕВОЮ ВЛАДОЮ   Первинні осередки Волині співпрацюють із місцевою владою, головами громад, осередками соціального захисту ОТГ. Триває діалог з місцевою владою з питань збереження пільг безкоштовного проїзду у міському транспорті для осіб з інвалідністю зору Ківерцівського, Рожищенського та Луцького районів, погоджуються питання про надання субсидій (почергово-субсидія-компенсація), про отримання засобів реабілітації, тифлоприладів, узгоджуються умови одержання ортопедичного взуття, піднімаються питання налагодження доступності осіб з інвалідністю зору до інфраструктури міста.

Протягом серпня проходили організаційно-консультативні зустрічі із керівниками установ щодо безбар’єрного доступу до залізничного вокзалу (встановлення табличок шрифтом Брайля на з/в. Луцьк), інфекційної лікарні (встановлення метронома у приймальному відділенні, Луцьк), відбувались засідання комітетів доступності у м. Ковель, смт. Любешів, м. Горохів, м. Нововолинськ, м. Володимир, м. Любомль.

КУЛЬТУРНО – МАСОВА  РОБОТА У серпні проводились заходи, приурочені Дню Державного Прапора, Дню Незалежності. Культурно-мистецькі зустрічі проходили з урахуванням умов, продиктованих воєнним станом,  з невеликою кількістю людей у всіх осередках Волині, зокрема, (Камінь-Каширська ТПО тематичний вечір (»Моє місто в державі Україна», літературний захід «Нечуй-Левицький – письменник, який протистояв русифікації», книжкова виставка «Рідна земле, ти козацькою славою оповита», відкрите засідання жіночого клубу «Віра, Надія, Любов»- збір лікарських рослин нашого краю. Горохівська ТПО, Нововолинська ТПО, Любомльська ТПО, Любешівська ТПО, Луцька ТПО. У ГО »Луцька МТПО УТОС» на списковому обліку перебуває 79 дітей, батьки яких є членами УТОС. Правління організації намагається допомогти батькам в організації дозвілля їх дітей. У серпні діти з батьками відвідали центр дозвілля в Адреналан-сіті, зоопарк, замок Любарта. У кімнаті дозвілля ГО »Луцька МТПО УТОС» відбулося свято «Дзвоник кличе до школи», цього року четверо першокласників вперше підуть до школи. Для першокласників і всіх школярів відбувся захід, який провели аніматори, члени Луцької ТПО. Дійство було наповнене цікавими вікторинами, іграми, квестами. Всі школярі отримали набори канцелярських товарів та солодощі.

Працівники спеціалізованих бібліотек проводять заходи до знаменних дат державного, місцевого рівнів: бесіди, виставки-лекторії, висвітлюючи тематику того чи іншого свята. У первинних осередках УТОС продовжують проводити заходи з відзначення 90-річчя УТОС: у серпні  відбулось відзначення цієї знакової дати у Любомльській ТПО, Горохівській ТПО, Любешівській ТПО. Матеріали заходів періодично висвітлюємо на сторінці ВОО УТОС та різних платформах мережі Інтернет.

СПОРТИВНО – МАСОВА, ОЗДОРОВЧА РОБОТА У спортивно-масовій роботі активно зарекомендували себе гравці клубу Біла тура. Постійно відбуваються зустрічі гри в шахи та шашки. Ці зустрічі приурочені до різних видатних дат державного, місцевого рівнів та знакових дат Товариства. Гра в шахи-шахмати відбувається у кімнатах дозвілля Луцької, Горохівської, Нововолинської організацій, у приміщенні бібліотеки імені Олени Пчілки (обласні змагання). Члени УТОС є постійними учасниками змагань, які організовує „Інваспорт”.

СОЦІАЛЬНО – ПОБУТОВА РОБОТА  Основою соціально-побутової роботи первинних осередків Волинської обласної організації УТОС є реалізація завдань соціальної підтримки людей з інвалідністю зору.

У липні у первинних осередках Волині членам УТОС видавались продуктові набори, гуманітарна допомога (одяг, взуття, постільна білизна, засоби гігієни, іграшки) (Камінь-Каширська ТПО, Ковельська ТПО, Маневицька ТПО, Луцька ТПО, організація Луцького УВП, Любомльська ТПО). Частину допомоги первинним осередкам надала Волинська обласна організація (макаронні вироби, олія, миючі засоби), частину – місцеві громади.

Таким чином, протягом звітного періоду членам УТОС надавалися різноманітні соціальні послуги:  послуга в натуральній формі, інформаційна, консультативна, кризовий телефон, бібліотечне обслуговування, здійснювався фізичний супровід незрячих, послуга посередництва, допомога в оформленні документів та т.ін.

Матеріали про проведення заходів можна переглянути на сторінці ВОО УТОС за посиланням: https://www.facebook.com/groups/21732925BOO/permalink/996215468492421/?sfnsn=mo&ref=share

Голова Волинської обласної  організації УТОС,  Світлана ТЕРПЕЛЮК