Про роботу Реабілітаційного центру Українського товариства сліпих

За тиждень до нападу Російської Федерації на Україну, співробітники Реабілтаційного центру Українського товариства сліпих облаштували підвал Центру, створили спальні місця з матрацами і ковдрами, заздалегідь приготували питну воду, запаси їжі, ліки.

У Центрі знаходилось 8 незрячих осіб, які були змушені ночувати у підвалі. Тут всі разом ми долали емоційну напругу і співали гімн України. Спочатку люди були налаштовані рішуче, але коли обстріли почастішали, закінчилась їжа, було прийнято рішення про виїзд незрячих з міста. Фахівці відправили евакуаційним потягом до Львова 6-х незрячих, а 2-м були куплені білети додому.

Для тероборони Госіївського району Центр відав старі матраци, ковдри, мішки для піску.  Співробітники різали і зв’язували тканину, робили маскувальні сітки для фронту.

Для людей, у яких емоційний стрес і панічний страх був непоборний проводили мотивуючі бесіди, як подолати стрес і набути навиків саморегулювання в стресовій ситуації. Для безпеки незрячих людей, які залишилися в місті Київ, Центром надавалася консультативна допомога в телефонному режимі: інформаційна, психологічна, юридична.

 На сьогоднішній день в умовах війни, надзвичайного стану вся робота і заходи Центру направлені на удосконалення і реорганізацію діяльності з метою конкретної допомоги людям з інвалідністю по зору. Адже все більше незрячих людей, які тимчасово виїхали за кордон і західні регіони, повертаються до Центру. Сьогодні в Центрі проживає 2-є незрячих осіб і 2-є переміщених осіб. Проживаючим нагально потрібні продукти харчування, питна вода, гігієнічні засоби та товари першої необхідності, лікарські засоби. Та найголовніше для утримання людей в умовах цілодобового перебування у Центрі потрібні кошти. А на сьогоднішній день при повній відсутності фінансування з початку року Реабілітаційний центр УТОС змушений шукати кошти самостійно на утримання незрячих та оплату комунальних послуг.

Спільна діяльність з університетом ім. М. Драгоманова (кафедрою тифлопедагогіки) забезпечує психолого- соціальну підтримку людям з порушеннями зору і переселенцям. Зараз формуються групи по 3-5 незрячих осіб для навчання просторовому орієнтуванню, як в замкнутому просторі (приміщенні) так і відкритому просторі (на вулиці, в транспорті, в побуті). Заняття проводяться щопонеділка і щочетверга, об 11-й годині в Центрі і за його межами. Особам з інвалідністю по зору та переселенцям, що опинилися в критичній ситуації внаслідок війни, надається необхідна консультативна допомога щопонеділка і щочетверга, об 14-тій годині в Центрі. Для запису у групи – телефон 096 78 450 32  – Софія.

В.о. директора РЦ УТОС, Софія Стаховіч.