Робочі зустрічі, поезія та навчання! Про березневі заходи Прилуцької ТПО територіально-первинної організації Українського товариства сліпих

10 березня на численні прохання членів  Прилуцької територіально-первинної організації Українського товариства сліпих  її голова Ніна Самусенко організувала зустріч із головним спеціалістом управління праці та соціального захисту населення міської ради Оксаною Волошиною.
Вона докладно розповіла про зміни в законодавстві, що стосуються сфери соціальних послуг, і відповіла на всі цікавлячі присутніх запитання. Крім того, були надані індивідуальні консультації.
Зустрічі із працівниками органів соціального захисту полегшують життя незрячим, адже допомагають їм орієнтуватися у законодавстві й захищати свої права.
До відзначення Всесвітнього дня поезії
Прилуцькі утосівці є великими поціновувачами віршованих рядків, тож цьогоріч з ініціативи голови правління ТПО Ніни Самусенко вирішили започаткувати у себе в первинці нову традицію – проведення Місячника поезії.

І коли якнайліпше робити це? – Звісно, в березні. Адже поезія і березень нероздільні. Саме цього місяця в Україні проходять Шевченківські дні, шанувальники слова святкують день народження Ліни Костенко і долучаються до відзначення Всесвітнього дня поезії. Отже, з вибором часу проблем не було, як і з наявністю бажаючих узяти участь у запланованих заходах.

Місячник стартував ушануванням памяті Кобзаря і долученням до його багатогранної творчостіяка стає дедалі актуальнішою.  Утосівці читали улюблені поезії Шевченказгадували сторінки його життязахоплювалися патріотизмом Пророка і його непереборним прагненням бачити Україну вільною та незалежною. Насамкінець у колективному виконанні прозвучала легендарна “Реве та стогне Дніпр широкий”.
Поетичну естафету продовжила зустріч із Ніною Горбань – головним бібліотекарем Прилуцької МЦБ ім. Любові Забашти. Цікава розповідь пані Ніни про знамениту землячку Любов Забашту, її внесок у розвиток української літератури залишила глибокий слід у серцях учасників заходу.
Про гордість і совість сучасної України – Ліну Костенкочий день народження припадає на 19 березняговорили під час бібліотечної годинияку провела Ірина Макуха – бібліотекар Прилуцької МЦБ імЛюбові Забашти. Утосівці дізналися чимало нових фактів із біографії поетесизалюбки занурилися у самобутню атмосферу її творчості.
Організовуючи Місячник поезії, члени ТПО не залишили поза увагою творчий доробок своїх спілчан. Власні вірші публіці представили Ольга Швець і Наталія Полторак. Ці авторки постійно радують шанувальників слова новими здобутками на мистецькій ниві, демонструючи яскраві барви своїх талантів.
Місячник поезії спонукав утосівців до поглибленого знайомства з кращими зразками української літератури, що, безумовно, допоможе духовному зростанню членів ТПО.
Науково-технічний прогрес не стоїть на місці. Тож постійно розширюється перелік тифлозасобів, що слугують соціально-побутовій та психологічній реабілітації незрячих, сприяють їхній інтеграції у суспільство.
Проте номером один у цьому списку була і залишається тростина, яку влучно називають очима сліпих. Тростина допомагає орієнтуватися у просторі, дозволяє самостійно пересуватися, чим значно полегшує життя осіб з інвалідністю по зору.
Прилуцька ТПО УТОС систематично проводить заняття, у ході яких члени первинки освоюють і вдосконалюють навички користування тростиною. На такі тренінги запрошуються всі бажаючі. І їх не бракує як серед старожилів, так і серед новачків ТПО. До кожного застосовується індивідуальний підхід. За потреби організовуються  групові заняття, утосівці працюють у парах.
Чергове групове заняття з освоєння навичок володіння тростиною відбулося 24 березня на території первинки.
Голова правління Чернігівської обласної організації УТОС, Максим Гоцало