Травневий калейдоскоп на Вінниччині

Травень на Вінниччині – чудова пора, коли міста і села потопають у морі зелені та різноманітті пахощів весни. Це початок туристичного сезону подільським краєм і відвідуванням багатьох цікавих місць – від скельного монастиря у Лядові до світломузичного фонтану у Вінниці. На жаль, всі ці емоції бліднуть на фоні подій, що відбуваються сьогодні в Україні.

Попри постійну військову напругу у травні 2024 року усі територіальні організації Вінницької ОО УТОС мали значний об’єм роботи, адже травень багатий на різноманітні події та й соціальна робота залишається пріоритетною.

Так активом Калинівської ТПО було тричі провідано хворих членів організації, чотирьом членам, які мешкають в селах, надано послугу соціального супроводу до місцевого ЦНАПу; членами Калинівської ТПО стали ще 2 особи з інвалідністю по зору.

У клубі Барського підприємства УТОСу 9 травня відбулась зустріч з організацією «Християнська Місія служіння незрячим», де усім присутнім членам ТПО було вручено продуктові набори від організації.

В офісі Немирівської ТПО започатковано щотижневі зустрічі активу організації з питань адміністративної реформи та налагодження контактів з віддаленими територіальними громадами (члени організації мешкають в декількох районах області).

З 1 травня цього року Вінницька територіальна первинна організація УТОС розпочала реалізацію грантового проекту «Тренінг для незрячих людей з оволодіння інформаційними та сенсорними технологіями з використанням смартфонів», донором якого є фонд Abilis Foundation sr.. Заявка на проект була подана на розгляд Фонду 26 лютого і схвалена 14 квітня.

Фонд Abilis sr.  – це фонд, який підтримує діяльність осіб з інвалідністю у країнах Глобального Півдня. Фонд був заснований громадянами Фінляндії з інвалідністю. Рада Abilis складається з осіб з інвалідністю, які мають великий досвід та зацікавленість у співпраці з метою розвитку. Основним донором Abilis є Міністерство закордонних справ Фінляндії. Представницею Фонду в Україні є вінницька активістка Ірина Саранча.

Організаторами і керівниками проекту є голова правління ВТПО УТОС Віктор Зелінський та бухгалтер ВТПО УТОС Світлана Мельник. Реалізація проекту з травня по серпень цього року і передбачає тренінг для двох груп осіб з інвалідністю по зору (по 15 осіб у кожній) протягом червня – липня, який проводитимуть досвідчені тренери Володимир Буровий та Денис Петлінський, та створення озвученого посібника на основі проведеного тренінгу у серпні.

З нагоди 90 річчя створення Барського підприємства УТОС, 17 травня відбулась спортивно-товариська зустріч, з шахів та шашок між командами Барської, Вінницької та Кам’янець-Подільської організацій УТОС. З шахів І місце посіла Барська команда, а з шашок І місце посіла – Вінницька команда.

Багато культурно-мистецьких заходів провела у травні цього року Вінницька ТПО. Як правило, вони були приурочені до визначних дат або мали волонтерський характер.

8 травня у молодіжному центрі «Квадрат» творчий колектив Вінницької ТПО підготував оригінальну програму у День пам’яті і примирення. Її родзинками стали виступ незрячої поетеси Людмили Дворніцької і виставка картин із пластиліну вінницького незрячого художника Дмитра Ядвижина. Людмила Дворніцька приїхала на виступ до Вінниці із Козятинщини і презентувала тут свою творчість. Серед її віршів була не лише лірика, але й поезія про війну ще з часів Майдану і АТО. Поруч зі сценою усі охочі могли придбати збірку поезій Людмили Дворніцької «Світ любові моєї». Родина Ядвижиних – родом зі Львова. Але, починаючи із 1995 року, мешкає у Вінниці. 18 років тому художник-пейзажист Дмитро через важку хворобу втратив зір. Але чоловік хотів творити, як і раніше. Тому перейшов на скульптурний пластилін.

— Не знаємо, чи робить ще хтось картини в такому стилі. Створювати їх зі скульптурного пластиліну – це наша ідея. Вони стоять вдома, поки виставки ми не робили. Переважно це пейзажі, а також різноманітні фігурки, —  розповіла мати художника Людмила Ядвижина.

З подібною акцією 21 травня вінницькі митці завітали до волонтерського центру «Тетріс», в якому працюють багато відомих у Вінниці людей – письменниця Лариса Сичко, співачка та радіоведуча Тетяна Скомаровська, працівниці вінницьких бібліотек тощо. Вони також часто бувають в гостях на Вінницькому підприємстві УТОС, а в цей день митців ТПО в дещо незвичній ролі волонтерів. Разом переглянули продукцію, яку виготовляють в Центрі, спільно поспівали відомі українські композиції.

Оригінально відзначили День вишиванки (і водночас День матері) на базі вінницького підприємства незрячих. Із цієї нагоди влаштували концерт, де звучали поетичні твори про матір і вишиванку. Приміром, Валерій Гаврилюк проспівав пісню «Чорна вишиванка». А Оксана Перепелична виконала вірш незрячої поетеси з Житомирщини Ніни Лавреги про вишиту сорочку. Зрозуміло, у концерті торкнулися й теми війни. Згадали про тих матерів, які не дочекалися своїх дітей із фронту. У заході взяли участь не лише учасники художньої самодіяльності, а й гості, зокрема, діти.

— Вишиванка —  це символ України. Тому ми вдягаємо українські вишиті сорочки майже на всі свої концерти, — прокоментувала керівник колективу художньої самодіяльності Наталя Слюсарчук.

Представниці Вінницької ТПО вдалися до оригінального кроку6 вирішили створити жіночий клуб «Лілея». Як розповіла натхненник та організатор проекту Неля Кривецька, головними завданнями Клубу є гуртування навколо ідеї підтримки жінок з інвалідністю по зору (особливо одиноких) в цей складний для країни час, а засідання проходитимуть у невимушеній домашній обстановці, з чаєм і солодощами. Перше засідання Клубу відбулося 22 травня в приміщенні конференц залу Вінницького підприємства УТОС.

31 травня у Вінницькому пансіонаті для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку відбулася концертна програма в рамках соціального проекту «Подаруй часточку тепла». Виступили артисти з Харківського національного університету внутрішніх справ, шкіл мистецтв Вінниці, центру реабілітації «Гармонія» і колективу художньої самодіяльності Вінницької ТПО УТОС. Серед іншого, глядачам сподобалися музично-хореографічна композиція і номер з барабанами студентів Харкова. Зворушливими були музичні композиції від нашого колективу. А маленькі діти з «Гармонії» читали вірші патріотичного спрямування. Керівник закладу Катерина Якимчук та представниця Департаменту соціальної політики Вінницької ОВА Руслана Гончар вручили колективам-учасникам подяки та символічні призи.

Літо принесе нам багато цікавих зустрічей та подій, багато нових знайомств і вражень і, сподіваємось, – довгоочікувану і таку бажану перемогу.

Голова правління ВОО УТОС, Віктор Зелінський