Управління Верховного комісара ООН у справах біженців співпрацюватиме із вінницьким УТОС

Джерело: https://vn.20minut.ua/Zdorovya/upravlinnya-verhovnogo-komisara-oon-u-spravah-bizhentsiv-spivpratsyuva-11793240.html

Війна триває, і на Вінниччину щотижня прибувають вимушені переселенці. Серед них є слабозорі і незрячі люди, які потребують особливої підтримки. Ця проблема привернула увагу регіонального відділення Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. 

Четвертого травня до вінницького осередку Українського товариства сліпих завітала Катерина Демченко — представниця регіонального відділення УВКБ ООН. Вона зустрілася із головою обласного і міського осередків УТОС Віктором Зелінським. Мова йшла про налагодження співпраці щодо допомоги вимушеним переселенцям із порушеннями зору. 

Зокрема, Віктор Зелінський повідомив, що незрячих вимушених переселенців можуть працевлаштовувати на Вінницькому і Барському підприємствах УТОС. Приміром, у місті над Бугом таким чином отримала роботу родина вимушених переселенців із Маріуполя Ковалів, причому її голова Богдан — тотально незрячий. Також слабозорі у Вінниці мають можливість безкоштовно проходити курси із опанування комп’ютера. Представники місцевої організації УТОС допомагають із оформленням пільг на комунальні послуги, поверненням від держави коштів за купівлю мобільного телефону тощо.      

Водночас Віктор Зелінський повідомив про низку проблем, із якою стикаються незрячі. Зокрема, є потреба у глюкометрах (для людей із цукрових діабетом), озвучених тонометрах тощо. На підприємстві незрячих і у осередку громадської організації УТОС бракує сучасних ноутбуків. Були спроби отримати їх шляхом грантової допомоги на конкурсах, але поки що невдалі.   

Також незрячі скаржаться на скутери, які вінничани припарковують де завгодно. Це заважає нормально пересуватися таким людям.  

— Добре, що на проблеми людей із порушеннями зору звернуло увагу УВКБ ООН. Сподіваємося, що ця співпраця буде плідною, — прокоментував директор вінницького підприємства незрячих Костянтин Ільніцький.                   

Довідка: Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) — агентство системи Організації об’єднаних націй, що займається захистом та підтримкою біженців, сприяє їх місцевій інтеграції, добровільному поверненню на батьківщину чи переселенню до третьої країни.

Штаб-квартира УВКБ ООН знаходиться в Женеві (Швейцарія), а представництва — в багатьох столицях та гарячих точках світу.

Пресслужба Вінницької обласної організації УТОС