У морі літніх пахощів Поділля

Початок літа на Вінниччині – благодатна пора, коли міста і села потопають у морі зелені, сповнені пахощами безлічі яскравих квітів, широким асортиментом запашних ягід. Червень для Вінниці і області – це пора перших врожаїв, початок хвилі зеленого туризму, креативних вуличних заходів тощо. Нажаль, вже третій рік такий літній комфорт порушений військовим станом в країні: постійними повітряними тривогами, регулярними відключеннями світла.

Вищезазначені фактори негативно впливали в червні на роботу Вінницької обласної організації УТОС та її складових первинок. Проте, керівництво організації працювало у звичному режимі.

У червні було проведено засідання правлінь всіх первинних організацій ВОО, основним питанням на розгляд яких було підведення підсумків роботи організацій за перше півріччя поточного року. Узагальнення роботи обласної організації планується на засіданні правління ВОО. Деякі ТПО поповнили свої ряди новими членами, зокрема, Калинівська ТПО – 2 члени, Вінницька ТПО – 11 членів.

Протягом місяця в усіх ТПО області проводилася соціально-побутова робота з членами організації. Так, у Немирові актив місцевої ТПО відвідував лежачих членів організації, було проведено зустріч з членами організації, на якій роз’яснено умови компенсації державою за придбані тифлозасоби.

Відвідували хворих та надали понад 20 телефонних консультацій у Калинівській ТПО. А волонтери організації згодились безоплатно прополоти город шести членам організації, що мають інвалідність по зору.

15 червня відбулася чергова зустріч членів Барської ТПО з представниками «Місії служінняня незрячим», на якій всі запрошені отримали продуктові набори.

Безперечно, ключовою подією першого літнього місяця у Вінницькій ОО УТОС було початок тренінгу для незрячих з оволодіння звуковими технологіями смартфонів. Тренінг для першої групи розпочався третього червня.

Протягом місяця групових та індивідуальних занять учасники різних вікових категорій виявили неабияку зацікавленість до вивчення технологій в опануванні смартфону.

– Ми страшенно хвилювались, коли почали реалізовувати проект, адже робимо це вперше, – каже керівник проекту Віктор Зелінський, – але маємо вже перші позитивні результати, отже робота проведена немарно.

Учасників першої групи проекту прийшли привітати з імпровізованим концертом митці художньої самодіяльності Вінницької ТПО УТОС.

На базі ПОГ «Вінницьке УВП УТОС» продовжує функціонувати створений у травні жіночий клуб «Лілея». 12 червня відбулося його чергове засідання, на якому учасниці клубу та гості демонстрували свої творчі таланти, переважно, це були літературні твори. Як розповіла учасниця клубу Ірина Костюник, вже у червні до «Лілеї» доєдналося четверо нових членів, а з вересня, коли клуб відновить свою роботу, їх має бути ще більше. На засіданнях планується розглядати не лише культурно-мистецькі питання, а й питання соціально-побутового становища жінок з інвалідністю по зору та забезпечення їх роботою.

27 червня Вінницький музично-драматичний театр імені Миколи Садовського закривав свій театральний сезон виставою «Клуб самотніх сердець», яка супроводжувалась аудіо коментарем. Більше 20 членів УТОС, переважно з першою групою інвалідності, безкоштовно відвідали цей захід. А вже наступного дня, 28 червня на малій сцені театру колектив художньої самодіяльності Вінницької ТПО УТОС провів концерт для артистів та працівників театру з вдячністю за співпрацю. Це також подія далеко неординарна, оскільки виступати на такій знаменитій сцені перед такою знаменитою трупою – велика честь для нашого колективу.

Ще одну знакову подію слід відзначити у звітному місяці. Своєрідно на Барському підприємстві УТОС продовжують відзначати 90-річчя його заснування. 2 червня з цієї нагоди у приміщенні клубу підприємства було проведено шахово-шашкову спортивно-товариську зустріч між командами Барської ТГ та місцевої ТПО. Призерів відзначив голова правління Барської ТПО Анатолій Кобиль, а спонсорами заходу були місцеве підприємство УТОС та небайдужі підприємці територіальної громади, які постійно намагаються надати посильну допомогу місцевому осередку УТОС.

Розпочалося ще одне літо – сповнене яскравих барв і тривог, неймовірних пахощів і переживань за рідних і близьких на фронті. Літо, що має додати нам оптимізму в очікуванні перемоги над зловісним ворогом.

Голова правління ВОО, Віктор Зелінський