Чернівецька ОО УТОС інформує про свою роботу у липні

СПІВПРАЦЯ З МІСЦЕВОЮ ВЛАДОЮ:

– розпочали роботу з департаментом соціальної політики Чернівецької міської ради про включення в перелік громадських робіт на 2024 рік диспетчера служби супроводу з метою працевлаштування осіб з порушеннями зору;

У липні поточного року Іван Фестрига прийняв участь в роботі засідань:

– зустріч з уповноваженим Президента України по правам осіб з інвалідністю;

– двохденному тренінгу “фандрайзинг. можливість забезпечення стабільної діяльності організацій осіб з інвалідністю у воєнний час”;

– координаційної ради громадських організацій комітету забезпечення доступності Чернівецької МР осіб з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Наша активна участь у роботі цих організацій допомагає  обласному правлінню оперативно вирішувати проблеми осіб з  інвалідністю по зору. Так в липні 2023 року нам вдалось вирішити такі питання: встановлення додатково двох звукових світлофорів; встановлено 50 метрів нових попереджуючих доріжок, покращено інфраструктуру в районі головного підприємства Чернівецького УВО УТОС.

За клопотанням обласної організації змінено рух автобусного маршруту №29, що дозволило покращити транспортне сполучення в районі компактного проживання осіб з порушеннями зору.

Продовжили видачу безпосередньо на головному підприємстві Чернівецького УВО УТОС транспортних карток Чернівчанина. такою послугою скористались понад 50 членів Товариства.

Проведено зустрічі з адміністрацією та контролерами КП  “Чернівецьке тролейбусне управління” стосовно подвійної валідації транспортних карток особами з інвалідністю першої групи,  з представниками поліції – про ліквідацію стихійних парковок в районі компактного проживання осіб з інвалідністю за зором та дотримання водіями права осіб з інвалідністю за зором безперешкодного переходу з тростиною.

Спільно з Чернівецьким представництвом телеканала «Рада» підготовлений репортаж для національного телемарафону «Єдині новини» стосовно роботи служби супроводу осіб з інвалідністю на Буковині.

Здійснено запис та розміщено в telegram 2 випуски блогу «інклюзивний простір на різні актуальні для людей з глибокими порушеннями зору теми.

Проведено аудит доступності екскурсійного обслуговування осіб з інвалідністю за зором.

СОЦІАЛЬНО – ПОБУТОВА РОБОТА

ПРОДУКТОВІ НАБОРИ. В умовах воєнного стану вразливі верстви населення потребують перш за  все забезпечення їх продуктами харчування та іншої допомоги. В липні 2023 року 125  членів Чернівецької обласної організації УТОС отримали ранні овочі;

– релігійна громада (помісної церкви) християн віри євангельської пятидесятників “ВЕФІЛЬ” виділила 54 продовольчих наборів;

– ЧОО УТОС підтримувала тісні зв’язки з тимчасово переміщеними особами з числа осіб з інвалідністю з порушенням зору з інших регіонів України, 8 з яких було надано продуктові набори.

 МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА – 226 осіб з інвалідністю першої групи членів УТОС Чернівецької обласної організації отримали від Чернівецької міської ради кошти в сумі 600 грн.

РОБОТА СЛУЖБИ СУПРОВОДУ

В липні 2023 року продовжувала працювати в Чернівецькій обласній організації УТОС служба супроводу осіб з інвалідністю за зором. На фінансування роботи служби супроводу було виділено   15038 грн.  коштів з міського бюджету та центру зайнятості. За ці кошти в було прийнято в відповідності з наказом  по трудовій угоді дві особи з числа безробітних.

За період роботи служби супроводу в  липні 2023 року було надано  послуги 385 особам з інвалідністю за зором мешканцям Чернівців. Працівники служби супроводжували незрячих до лікарень, поліклінік, аптек, будинків побуту, бібліотек, державних установ та за потреби проводжали на вокзал чи зустрічали на вокзалі. Також працівники служби супроводу допомагали незрячим відвідувати заходи, які проводили громадські організації УТОС.

Функції диспетчера та контроль роботи служби супроводу здійснювала голова правління Чернівецької ВПО УТОС О.Г. ОСТАФІ.

КУЛЬТУРНО-МАСОВА РОБОТА

– 15 аматорів художньої самодіяльності з порушеннями зору прийняли участь в обласному благодійному фестивалі народної творчості для людей з інвалідністю “На крилах надій”.

– 50 членів УТОС прийняли участь в перегляді благодійного концерту “На крилах надій”.

– двічі на тиждень в клубі головного підприємства відбуваються репетиції учасників художньої самодіяльності.

– працівники культвідділу головного підприємства надавали методичну допомогу розвитку художньої самодіяльності  Чернівецької ТПО УТОС.

Іван Фестрига, голова Чернівецької ОО УТОС