Інформація  про роботу Волинської обласної організації УТОС за червень

У червні у первинних осередках Волині культурно-масові заходи проходили з урахуванням умов, продиктованих воєнним станом,  з невеликою кількістю людей. Було проведено 26 заходів, на яких були присутні 597 ос.

Пройшли у первинних осередках тематичні вечори, літературні зустрічі, читацькі конференції, засідання клубів дозвілля, книжкові виставки, літературно-мистецькі, спортивні заходи, приурочені до Дня утворення Українського товариства сліпих, до Дня Конституції, до знакових дат краю, визначних дат первинних осередків (Горохівська ПО, Луцька ПО, Нововолинська ПО, Камінь-Каширська ПО, Любомльська ПО). (Камінь-Каширська ПО, Ковельська ПО, Луцька ПО, Горохівська ПО, Нововолинська ПО, Любомльська).

Працівники спеціалізованих бібліотек провели виставки-лекторії, бесіди, приурочені до цих знакових дат (Луцька ВПО – бібліотекар Валентина Сидорук, К-Каширська – бібліотекар  Ольга Гембік).

 У червні дорослі члени УТОС та їх діти (Луцька ПО) відвідували Волинський академічний обласний український музично-драматичний  театр імені Т. Г. Шевченка та Ляльковий театр на благодійній основі. На вистави запрошувалися 50 дорослих осіб на один театральний вечір та 30 осіб дітей. Театральні вечори відвідали 157 осіб дорослих та 60 осіб дітей. На кінець червня у Волинському драматичному театрі закрили театральний сезон.

Знакова подія – 55-річний ювілей з часу заснування, відзначила Ковельська територіальна первинна організація Українського товариства сліпих (УТОС). Присутніх привітав міський голова Ігор Чайка.

За плідну громадську роботу, особистий приклад активності, силу духу й наполегливість, відстоювання інтересів людей з особливими потребами та з нагоди ювілею організації Подяками міського голови відзначено: Світлану Осійчук, голову правління; Ніну Мацюк, голову Жіночої ради, виконуючу обов’язки голови ревізійної комісії; Парасковію Ковальчук, члена правління, особу з інвалідністю зору І групи; Миколу Свиновея, члена правління, особу з інвалідністю зору І групи.

Висвітлення події можна переглянути за посиланням: https://prokovel.com/kovel_2024/583-kovelska_organizaciya_utos_vidznachila_55-richchya.html

Протягом червня відбувалися зустрічі спортсменів із гри в шашки-шахмати. Волинь приймала Чемпіонат України з шашок-100 серед осіб з порушеннями зору. Змагання серед чоловіків та жінок із порушеннями зору відбулися з 9 по 20 червня у Світязі. Як повідомляють на сторінці Волинського «Інваспорту», участь у першості брали спортсмени з різних куточків України, зокрема з Дніпропетровської, Волинської, Донецької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської та Чернівецької областей.

На фото нижче Олексій Смирнов, Віталій Кривошей (у центрі) (Луцька ПО).

https://www.volynnews.com/news/all/chempion-svitu-z-shashok-razom-iz-rodynoiu-pereyikhav-iz-bakhmuta-do-lutska/

Цей чемпіонат став ще одним важливим етапом у розвитку шашок серед осіб з порушеннями зору та підвищенні рівня майстерності спортсменів. Тренувальні заняття спортсменів проходили у кімнатах дозвілля Луцької, Горохівської, Нововолинської, Ковельської організацій, у приміщенні бібліотеки імені Олени Пчілки (обласні змагання). Тренувальні заняття проходили у кімнаті дозвілля Луцької ПО. Основою соціально-побутової роботи первинних осередків Волинської обласної організації УТОС є реалізація завдань соціальної підтримки людей з інвалідністю зору.

У червні у первинних осередках Волині соціальну послугу в натуральній формі отримали 400 ос., в тому числі – 143 ос. малозабезпечені. Продуктові набори, гуманітарна допомога (одяг, взуття, постільна білизна, засоби гігієни, іграшки) отримали – 184 ос. Допомогу від міської влади, благодійників отримали (Камінь-Каширська ТПО, Ковельська ПО, Луцька ПО, Любомльська ПО, Нововолинська ПО, Любешівська ПО).

Протягом звітного періоду членам УТОС надавалися різноманітні соціальні послуги:  послуга в натуральній формі, інформаційна, консультативна, кризовий телефон, здійснювалось бібліотечне обслуговування, здійснювався фізичний супровід незрячих, послуга посередництва (здебільшого допомога в оформленні документів), під час проведення заходів здійснювалась послуга адаптації та реабілітації членів Товариства.

Голова Волинської обласної  організації УТОС, Світлана ТЕРПЕЛЮК