Інформація про діяльність Чернівецької обласної організації УТОС за серпень

В умовах війни важливо дбати про своє психологічне здоров’я тому  члени правлінь територіально-первинних та виробничо-первинних організацій УТОС надавали особам з інвалідністю роз’яснювальну та психологічну допомогу  щодо поведінки в умовах, викликаних воєнним станом: “навчання адаптації до воєнного стану”, “що таке травматична подія”, “почуття тривоги, смутку або гніву”, “як подолати постійні думки про те, що сталося”, “як уникати панічної реакції”.

В серпні  продовжила роботу на громадських засадах служба супроводу осіб з інвалідністю в Чернівецькій обласній організації УТОС.  За період роботи служби супроводу в продовж серпня 2022 року було надано  послуги 180 особам з інвалідністю за зором мешканцям Чернівців. Працівники служби супроводжували незрячих до лікарень, поліклінік, аптек, будинків побуту, бібліотек, державних установ та за потреби проводжали на вокзал чи зустрічали на вокзалі. Також працівники служби супроводу допомагали незрячим відвідувати заходи, які проводили громадські організації УТОС. Пріоритетним напрямком роботи служби супроводу в  період запровадження воєнного стану на території України є допомога одиноким та людям старшого віку, особам з порушеннями зору у придбанні ліків та продуктів першої необхідності. Функції диспетчера та контроль роботи служби супроводу здійснювала голова правління Чернівецької ВПО УТОС О.Г. ОСТАФІ.

654 членів ЧОО УТОС одержали гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів, які надавали:

Благодійна організація «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ. ЧЕРНІВЦІ», Благодійна організація «Митці Буковини»,  Чернівецький міський штаб надання гуманітарної допомоги.

Крім того, правління ЧОО УТОС та первинних організацій підтримують тісний зв’язок з усіма районними територіальними центрами соціального обслуговування населення Буковини, які надають допомогу продуктовими наборами.

На базі клубу головного підприємства для членів УТОС та працівників підприємства відбувались зустрічі з представниками духовенства УГКЦ Різдва Пресвятої Богородиці м. Чернівці, на яких традиційно щосереди відправляється Божественна літургія та служби на різні потреби. Регулярно їх відвідує понад 30 членів УТОС. Відповідальною особою за проведення богослужінь є Клим Надія.

Обласна організація УТОС продовжує підтримувати тісні стосунки з Товариством сліпих Республіки Молдова. За нашим проханням для переселенців з України товариство сліпих Республіки Молдова  передбачило 20 місць в своєму реабілітаційному центрі. Відповідальною особою за розселення з боку Республіки Молдова призначений Штефан Опря. За його ж допомогою аналогічну роботу ми провели з спілкою сліпих Сучавського повіту Румунії. Її голова Георгі Баран запевнив нас в своїй підтримці.

По можливості з всіма членами ЧОО УТОС , які виїхали за межі Буковини, підтримується зв’язок через вайбер або соціальні мережі.

Правління первинних організацій УТОС, актив та групорги постійно тримають  тісний зв’язок з усіма членами нашої організації, виявляє тих, хто опинився сам на сам з бідою та вкрай потребує сторонньої допомоги.

Юрист обласної організації Гродецька Г.В. надає фахову юридичну допомогу – що допомагає жити під час війни.

У такий непростий час для самотніх незрячих людей вкрай важливе спілкування та відчуття того, що про них пам’ятають та турбуються. Ми знаємо, де зараз знаходиться переважна частина членів організації і чим живе майже кожна особа, що перебуває на обліку, інформуємо членів організації щодо різних видів державної допомоги в умовах воєнного стану.

Створена група у Viber, де публікується важлива і корисна інформація для осіб з порушенням зору Буковини.

Адміністрацією головного підприємства Чернівецького УВО УТОС надавався безкоштовно автотранспорт для потреб управління соціального захисту населення Чернівецької ОДА. Головним підприємством Чернівецького УВО УТОС надані складські приміщення волонтерським організаціям та  допомога в вантажних роботах.

Як правило, в кожній первинній організації УТОСівські групорги на волонтерських засадах надають допомогу особам з інвалідністю з порушенням зору своєї групи. За час війни було надано в середньому до 300 таких послуг. Крім того, правління ЧОО УТОС надає різні послуги інформаційного характеру. Відповідальними за проведення такої роботи покладено на голів первинних осередків.

Правління ЧОО УТОС забезпечує всіх бажаючих осіб з інвалідністю з порушенням зору палицями для орієнтування.

Пріоритетним напрямком роботи правління ЧОО УТОС в найближчому періоді буде виявлення  тих, хто під час війни отримав  інвалідність по зору. У таких випадках буде надаватись термінова психологічна допомога професійним психологом, особою з інвалідністю по зору – Івановою Русланою. Для таких людей крім термінової психологічної допомоги, необхідне навчання просторової орієнтації, особливо вмінню користування тростиною для орієнтування та оволодіння певними кроками в самообслуговуванні в побуті. Таку професійну допомогу будуть надавати колишні працівники науково реабілітаційного центру.

Відповідальним за цю ділянку роботи буде голова правління ЧОО УТОС – І.С. Фестрига.

Голова правління Чернівецької обласної організації УТОС, І.С. Фестрига