ГО «Харківська обласна організація УТОС» робить усе можливе щоб зменшити небезпеку для людей з інвалідністю

Як у краплині води відображається океан, так на прикладі однієї людини можна зобразити діяльність ГО «Харківська обласна організація УТОС». В даному випадку мова піде про роботу у вересні.

Дмитро – мешканець міста Куп’янськ, що у Харківській області. Він з мамою, яка страждає на онкологічне захворювання, переніс піврічну окупацію рідного міста, а після звільнення більшої частини Харківщини восени минулого року переїхав до обласного центру. Саме з того часу Дмитро постійно контактує з обласною організацією Українського товариства сліпих. Його завжди запрошують на зустрічі з представниками ВХМТ «Місія служіння незрячим», йому було надано гігієнічний набір та теплу ковдру, адже внутрішньо переміщеним особам досить складно знову здобувати предмети побуту та повсякденного вжитку, які, переважно,  лишилисяу рідних домівках.

Також Дмитро постійно отримує продуктові набори, якими забезпечуються усі члени ГО «Харківська обласна організація УТОС» завдяки співпраці з низкою благодійних організацій, яку налагодило керівництво Організації.

У вересні 2023 року Дмитро як і інші харків’яни, що стоять на обліку в обласній організації УТОС отримали продуктові набори від благодійного фонду «Світанок України». Ці набори волонтери фонду адресно доставляють людям з інвалідністю по зору, адже безпекова ситуація в місті не сприяє їх централізованій видачі та й збирати людей в якомусь одному приміщенні теж є досить небезпечно.

ГО «Харківська обласна організація УТОС» робить усе можливе, з урахуванням прифронтового статусу міста, щоб зменшити небезпеку для людей з інвалідністю, мінімізуючи їх перебування без суттєвої необхідності на відкритих територіях.

На сторінці ГО «Харківська обласна організація УТОС» у соціальній мережі Facebook продовжує публікуватися інформація, яка може стати в нагоді харків’янам з інвалідністю. Таких публікацій у вересні – на початку жовтня було 7, вони стосувалися, зокрема, можливості отримання безкоштовних ліків, наборів «тепла постіль», зміни розміру матеріальної підтримки від міжнародних благодійних організацій, іншої корисної інформації, яка стосується соціального захисту, новин законодавства у цій сфері тощо.

Продовжується надання й індивідуальних консультацій щодо питань юридичного характеру, інформаційних запитів, питань, пов’язаних з допоміжними засобами реабілітації, їх підбором та можливістю отримання грошової компенсації при самостійному придбанні.

Як раз зовсім нещодавно Дмитро звертався до Харківської обласної організації УТОС з приводу можливостей роботи на комп’ютері за допомогою програм екранного доступу та варіантів придбання не дуже дороговартісного смартфона.

ГО «Харківська обласна організація УТОС» попри прифронтовий статус обласного центру продовжує працювати, надаючи всебічну підтримку членам Організації як у натуральній формі, так і інформаційно й консультаційно.

На фото – Дмитро, незрячий чоловік з міста Куп’янськ, який зараз є внутрішньо переміщеною особою та проживає у м. Харкові.

Микола Дубов, голова Харківської ОО УТОС