ТЕПЛИЙ ВЕРЕСЕНЬ НА ПОДІЛЛІ. Вінницька організація УТОС інформує про свою роботу

В цьому році початок осені справді видався досить теплим та лагідним. Це допомогло людям прибрати урожай та підготуватися до зими. До певної міри така погода сприяла і роботі Вінницької ОО УТОС, адже якраз восени ми починаємо підбивати підсумки роботи за рік, проводимо відвідування членів організації, що мають проблеми з пересуванням, узгоджуємо з місцевою владою можливості фінансування первинок на наступний рік.

У вересні ряди нашої організації поповнились на 8 осіб, серед яких – вимушені переселенці. Нажаль, три члени організації померли.

6 вересня голова правління ВОО УТОС Віктор Зелінський та директор Вінницького ПОГ «УВП УТОС» Костянтин Ільніцький зустрілись з директором департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА Світланою Ярмоленко. Обговорювались питання фінансування Вінницької ОО УТОС у 2024 році з обласного бюджету та можливості підтримки організації у проведені заходу на відзначення 90-річчя утворення УТОС.

До ювілею УТОС Вінницька міська рада та Калинівська міська рада виділили кошти на надання матеріальної допомоги членам відповідних організацій УТОС. А члени активу Калинівської ТПО УТОС провели акцію відвідування одиноких членів організації міста, яким були вручені подарунки від організації, надано допомогу у їх побутових потребах. Подібні заходи провели і в Барській та Немирівській організаціях.

Вінницька ТПО УТОС продовжує співпрацювати зустановами та організаціями обласного центру та області вцілому задля популяризації своєї діяльності та проведення просвітницької роботи щодо становища та потреб осіб з інвалідністю по зору.

20 вересня на базі вінницького підприємства незрячих пройшла зустріч з інтернами-офтальмологами з Вінницького національного медичного університету. Вони поспілкувалися із незрячими і слабозорими вінничанами. Ініціатором заходу була Неля Кривецька, асистентка кафедри очних хвороб медуніверситету, яка вже понад 30 років працює лікарем-офтальмологом на вінницькому підприємстві Українського товариства сліпих (УТОС). Йшлося про технічні засоби компенсації сліпоти і слабозорості. Присутнім показали спеціальні шахи і шашки, тростини, аудіоприлади, озвучені годинники, якими вони користуються. Також йшлося про шрифт Брайля для читання, ноутбуки і телефони із озвучкою, спеціальні програми тощо. Не забули й про оформлення документації, яка необхідна для видачі лікарями технічних засобів для незрячих.

Протягом місяця в первинних організаціях КТОС Вінниччини проходили культурно-мистецькі заходи.

Шаховою столицею краю залишається місто Бар, де місцева ТПО проводить регулярні змагання.

8-9-10 вересня у клубі ПОГ Барського УВП УТОС відбувся обласний чемпіонат з шахів серед людей з порушенням зору, у якому чемпіоном став Кобиль А.П., друге місце – Барабанов В.Я., трете – Григор’єв В.П. Усі призери є членами Барської ТПО УТОС. Також у цьому турнірі кращий результат серед жінок показала Філюк Н. М. член Вінницької ТПО УТОС.

 23 вересня відбулись змагання з шахів серед ветеранів Жмеринського району  які відбулися у клубі ПОГ Барського УВП УТОС. У цих змаганнях вибороли кубок шахісти Барської ТГ з вагомим внеском шахістів гуртка Барської ТПО УТОС.

14 вересня колектив художньої самодіяльності, який працює на базі ПОГ «Вінницьке УВП УТОС» виступив зі своєрідною концертною програмою на відкритому майданчику обласного центру культури «Щедрик». Цього разу своєрідність полягала в тому, що митці представили своєрідний парад дуетів – ще один свій творчий експеримент. Керівник закладу Наталя Сентемон закликала УТОСівців до співпраці та пообіцяла сприяти популяризації їх творчості.

Продовжується активна співпраця Вінницької ОО УТОС з місцевим музично-драматичним театром імені Садовського.

Театр бере участь у проекті “Запровадження послуги аудіоопису для осіб з порушенням зору в обласних театрах Вінниці, Рівного та Хмельницького” за підтримки Українського Культурного Фонду “Культура без бар’єрів”. Реалізація проекту допомагає підвищити інформаційну доступність театру та розширити глядацьку аудиторію. Вінницький театр прийняв глядачів з Вінницької організації УТОС, представивши вистави «Маруся Чурай» (21 вересня) та «KVITKA» (28 вересня). Координаторкою проекту театру Світланою Фицайло проведено аудіоопис та екскурсію в музей. Треба зазначити, що саме приміщення театру обладнане спеціальними направляючими для орієнтації незрячих.

Пані Світлана запевнила нас, що театр і надалі працюватиме в рамках цієї програми і незрячі Вінниці зможуть переглянути багато постановок театру з аудіоописом.

Завершився місяць новаційною подією: при бібліотеці ПОГ «Вінницьке ТПО УТОС» започатковано літературні слухання – неформальна зустріч поціновувачів аудіокниг, на якій учасники представляють прослуханий твір, розповідають його лейтмотив, слухають уривок. Перша така зустріч відбулася у переддень професійного свята бібліотекара 28 вересня. Було представлено та обговорено книги різних за жанром авторів: Макса Кідрука (фентезі), Миколи Махінчука (соціально-побутова), Світлани Талан (історична драма).

Метою таких зустрічей є популяризація аудіокниги, перш за все, серед нових членів УТОС.

Вінницька обласна організація УТОС намагається не збавляти динаміки роботи; працює на покращення добробуту своїх членів, наближаючи тим нашу перемогу.

Голова правління, Віктор Зелінський