Українське товариство сліпих взяло участь у 31-й сесії Комітету ООН з прав людей з інвалідністю

З 12 серпня до 5 вересня 2024 року в Женеві відбулася 31-ша сесія Комітету ООН з прав людей з інвалідністю. Українське товариство сліпих стало учасником делегації від українського громадянського суспільства, також учасникам були представники: Національної Асамблеї людей з інвалідністю України (НАІУ), Українського товариства глухих, ГО «Fight For Right», ГО «Ліги Сильних».

Важливо було представити Комітету інформацію стосовно становища людей з інвалідністю в тому числі осіб з порушеннями зору в Україні під час війни. Члени Комітету уважно слухали представників громадськості, та в подальшому, формували свої питання до представників держави на основі наданої громадських об’єднань інформації.

Були і неформальні зустрічі під час яких вдалося більш тісно поспілкуватися з членами Комітету та надати свої пропозиції та зауваження, обмінятися контактами. Співпраця продовжилася вже в листуванні.

«Потрібно брати участь у подібних заходах, це дає змогу говорити «голосніше» не тільки на державному, але і на міжнародному рівні» – зауважив Сергій Кіт перший заступник голови Центрального правління Українського товариства сліпих.

На своєму 754-му засіданні, що відбулося 5 вересня 2024 року, Комітет ООН з прав людей з інвалідністю ухвалив Заключні зауваження до об’єднаної, другої та третьої періодичної доповіді України (неофіційний текст українською мовою).

Відзначивши позитивні аспекти Комітет висловив занепокоєння щодо цілого ряду питань, зокрема, щодо переважання медичної моделі інвалідності в політиці щодо осіб з інвалідністю, що свідчить про брак професійної підготовки та розуміння їхніх прав серед державних службовців та фахівців. Тому Комітет рекомендує Україні скасувати медичну модель інвалідності в усіх своїх політиках і програмах та внести відповідні зміни до своєї законодавчої бази, щоб забезпечити відображення в ній підходу до інвалідності, заснованого на правах людини.

Серед іншого Комітет рекомендував Україні:

  • розробити ефективні процедури для залучення осіб з інвалідністю до всіх механізмів прийняття державних рішень;
  • розробити комплексну стратегію підвищення рівня зайнятості осіб з інвалідністю, у тому числі внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю, а також механізм нагляду для моніторингу її ефективності;
  • вжити необхідних заходів для заборони дискримінації за ознакою інвалідності у всіх питаннях, що стосуються всіх форм зайнятості, включаючи умови найму, працевлаштування та зайнятості, продовження зайнятості, просування по службі та безпечні і здорові умови праці, а також положення, спрямовані на сприяння доступності на робочому місці;
  • внести зміни до Трудового кодексу, включивши до нього положення, що сприяють працевлаштуванню осіб з інвалідністю та створенню інклюзивних робочих місць, а також забезпечити виконання статті 24 Закону України «Про зайнятість населення» як засобу забезпечення права на працю внутрішньо переміщених осіб, у тому числі осіб з інвалідністю;
  • включити до свого Трудового кодексу положення щодо сприяння створенню інклюзивних робочих місць, захисту осіб з інвалідністю від усіх форм дискримінації на робочому місці та надання допомоги у виконанні роботи, зокрема, особам з підвищеною потребою в підтримці, інтелектуальними та/або психосоціальними порушеннями та жінкам з інвалідністю;
  • забезпечити врахування пропозицій та думок людей з інвалідністю через їхні представницькі організації під час обговорення проекту Закону України «Про забезпечення прав людей з інвалідністю на працю» (5344-д) та будь-якого іншого відповідного законодавства, що гарантує право на працю та зайнятість людей з інвалідністю, а також забезпечити повну відповідність таких законів положенням Конвенції.

Українське товариство сліпих сподівається, що влада врахує вищезазначені зауваження, зокрема, щодо законопроекту 5344-д який не узгоджується з Конвенцією про права осіб з інвалідністю про що у пункті 54 зауважень Комітетом висловлено занепокоєння.