У Вінниці навчають просторовому орієнтуванню бійців, які втратили зір

Джерела: https://i-vin.info/news/voyiniv-scho-vtratili-zir-navchayut-prostorovomu-oriyentuvannyu-u-vinnici-10134.html

https://vn.20minut.ua/Zdorovya/u-vinnitsi-navchayut-prostorovomu-orientuvannyu-biytsiv-yaki-vtratili–11940266.html

У дворі вінницького центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Поділля» облаштували майданчик  для просторового орієнтування. Там тренуються члени місцевого осередку Українського товариства сліпих (УТОС) та люди, які проходять тут реабілітацію. Загалом цього року це близько півсотні незрячих. Серед них – і бійці, що втратили зір на війні. Приміром, 36-річний вінничанин Іван Шостак. 

—35 років я був зрячим. Рік тому, після обстрілу  «вагнерівців», втратив зір. Спочатку було важко навчатися жити без цього. Але, завдяки інструкторам центру «Поділля» я почав краще орієнтуватися в просторі, — сказав Іван Шостак.

22-річний незрячий вінничанин Анатолій Чумак реабілітацію в центрі «Поділля» проходив раніше, а зараз на майданчику для просторового орієнтування поновлює навички. 

—Тактильна плитка допомагає людям із порушенням зору зорієнтуватися, куди йти на вулиці. Існують різні її види. Один  — запобігає виходу на проїжджу частину. Інші підказують, де зупинки, пішохідні переходи або чи можна рухатися прямо, — прокоментував  Анатолій Чумак.      

—Ми ознайомлюємо незрячих із тактильною плиткою і розповідаємо, як правильно за її допомогою орієнтуватися. У Вінниці нею обладнані зупинки громадського транспорту, і це дуже допомагає незрячим. Люди «відчувають» рельєфну плитку  своєю тростиною, — розповідає керівниця відділу реабілітації людей із порушеннями зору центру «Поділля» Юлія Бабаєва. 

Микола Ливицький є членом Центрального правління УТОС і працює в центрі «Поділля» інструктором із просторового орієнтування. Проводить безкоштовні індивідуальні заняття.  Навчає маршрутам у місті, користуванню тростиною тощо.     

—На нашому тренувальному майданчику незрячі вивчають довжину свого кроку. Де допомагає розібратися у відстанях і розуміти, де знаходишся. Також вчимо орієнтуватися на звуки. Стандартний курс навчання триває місяць. На мій погляд, цього все ж замало, — сказав Микола Ливицький. 

Пресцентр Вінницької обласної організації УТОС