Київська обласна організація Українського товариства сліпих інформує про проведену роботу

11 вересня 2024 року за ініціативи керівництва Київської обласної організації всеукраїнської громадської організації “Українське товариство сліпих” відбулося дві події: робоча зустріч з Директором департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної (військової) адміністрації Ігорем Мещаном. Та Іриною Гук – заступник директора КУ КОР ” Київський обласний центр допомоги захисникам України імені Баранова Віталія Анатолійовича” та  проведений круглий стіл на тему “Покращення доступності до технічних засобів реабілітації в Київській області для осіб з інвалідністю по зору”.

Зустріч проходила на білоцерківському соціальному підприємстві ПОГ “Білоцерківське УВП УТОС”. В ході робочої зустрічі відбулося ознайомлення з умовами проживання у соціальному гуртожитку УТОС.
У гуртожитку проживають незрячі особи, працівники соціального підприємництва. Гості буди вражений бобаченим.
Далі гостей познайомили з самим підприємством та умовами праці працівників, які мають порушення зору.
“Свого часу на підприємстві було зайнято працею півтори тисячі працівників. А сьогодні лише 309, і то забезпечені роботою лише на пів робочого дня” – підкреслив виконуючий обов’язки директора підприємства Олег Кущяк.
В ході розмови прозвучало питання, чому все так сумно? Тому що ринок праці осіб з інвалідністю не захищений. Немає квоти, держзамовлень, чи якихось інших пільг, тощо. Податкові пільги не вирішують питання ринку збуту. Для забезпечення зайнятості працівників з інвалідністю соціальне партнерство використовує багато ручної праці, що в свою чергу здорожчує продукцію, як наслідок – стає не конкурентною. Вкладання коштів на розумне пристосування, та соціальна складова УТОС обмежує вкладання фінансового ресурсу в конкурентоспроможність.

Круглий стіл на тему “Покращення доступності до технічних засобів реабілітації в Київській області для осіб з інвалідністю по зору” проводився у офісі білоцерківського соціального підприємства за участи Ігоря Мещана, Ірини Гук та членів правління КОО УТОС.
Члени правління піднімали питання про запровадження механізму монетизації технічних засобів реабілітації медичного характеру.
Ідея полягає в тому, щоб люди з порушенням зору, які мають додаткові порушення здоров’я (такі як наприклад – гіпертонія, цукровий діабет, тощо) мали право за самостійно придбаний засіб компенсувати кошти за обласною програмою “Турбота”. Тож УТОС висловив свої обгрунтування та просив внести зміни до існуючої програми.
Зі свого боку Директор департаменту соціального захисту населення Київської області І. В. Мещан повідомив що це питання з боку УТОС підіймається не вперше. Від вас були звернення. У нас вже були наради з цієї ініціативи. Ми вивчим досвід Львова про який ви нам розповіли. Будемо проводити консультації з вами та проведемо відповідні наради.
Сторони розуміють складність військової реальності, але перспективність розвитку та поліпшення якості соціального захисту не може бути на паузі. Тож рухаємося далі…
Інше питання яке обговорювалося ще відновлення (реабілітація) ветеранів які втратили повністю чи частково зір.
УТОС, готовий включити в цей процес та долучити державу, як стратегічного партнера до вирішення ряду зовнішніх проблемних питань. Сторони погодилися шукати нові, не стандартні рішення для подолання проблем.

Всі зацікавлені особи висловлюють щиру подяку Ігорю Мещану та Ірині Гук за участь в роботі круглого столу та за робочий візит до соціального підприємництва ПОГ “Білоцерківське УВП УТОС”.