Допомога незрячому у метрополітені

Реабілітаційний центр Українського товариства сліпих проводить навчання для працівників метрополітену, які допомагають супроводжувати осіб з порушеннями зору в метрополітені. Однак, не завжди особи з порушеннями зору звертаються до працівників метрополітену за допомогою, тож кожен з нас має бути уважнішим до оточуючих.

Реабілітаційний центр Українського товариства сліпих звертає Вашу увагу на те, якої допомоги очікує незрячий від Вас у цьому виді транспорту:

  1. Незрячому не завжди вдається втримати рівновагу, коли він ступає на сходинку ескалатора та сходить з неї. Ваше вміле попередження, в чому б воно не проявилося (слово, порух чи стискання руки), додають йому впевненості.
  2. Якщо для незрячого метро нетрадиційний вид транспорту для пересування, при сходженні з ескалатора порадьте йому підняти носок ноги, яка попереду, і намагайтеся вийти на перон першим. Не варто Вам із незрячим випереджати хід ескалатора.
  3. Старайтеся допомагати при вході чи виході з вагона електропоїзда, особливо тоді, коли він переповнений. Незрячий може не встигнути це зробити, обтяжений вантажем, тростиною.
  4. Незрячому часто не під силу зорієнтуватися у своєму місцезнаходженні і знайти вихід у тих випадках, коли раптово може вимкнутися струм і поїзд зупиниться в невизначеному  місці. І тільки Ваша допомога і підтримка можуть зарадити цьому.

Пам’ятайте: допомогти не важко, однак так необхідно!

Директор Реабілітаційного центру УТОС, Софія Стаховіч