Незрячий вінничанин в умі перемножує багатозначні числа і називає день тижня на 100 років вперед    

Тотально незрячий Леонід Кучерук є співробітником центру «Інва-інформ» обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А.Тімірязєва. Але працює на базі вінницького підприємства УТОС, завідує там бібліотекою для сліпих. Водночас 40-річний Леонід Кучерук успішно грає в шахи, навіть іноді виступає в міських турнірах. Перемножує в усі тризначні числа. Але найбільше вражає оточуючих тим, що вірно називає день тижня навіть на 100 років вперед.
– У 1998 році я почав рахувати в умі багатозначні числа, складати і перемножувати. Згодом зацікавився вирахуванням дня тижня по заданій даті. Ці навички розвивав одночасно, – розповів Леонід Кучерук.
Іноді люди перевіряють на калькуляторі, чи вірно помножив тризначні числа незрячий. Але найчастіше його просять порахувати день тижня по заданій даті.
– Для цього я створив спеціальну формулу. Відкрив її сам. Хоча, напевно, щось подібне вже існує. Можу назвати день тижня на десятки років вперед. Цікаво, що є певні закономірності. Приміром, якщо сьогодні вівторок, то через 100 років на цю ж дату припаде понеділок, – розповів Леонід Кучерук.
Леонід пояснив, що математичні здібності успішно використовує й у звичайному житті. Наприклад, безпомилково розраховує здачу під час купівлі товару, тому продавцю обманути його неможливо. За це дякує своїй шкільній вчительці математики Людмилі Костянтинівні Приятельчук. Він вчився у школі для незрячих, яка у 90-х роках діяла на базі вінницького осередку УТОС.
– Мої математичні навички і пам’ять також допомагають і в бібліотеці. Приміром, під час роботи із переліком аудіокниг та підбором літератури зі шрифтом Брайля (для незрячих), – продовжує Леонід Кучерук.
У шахи Леонід залюбки грає як проти зрячих, так і з супротивниками з інвалідністю по зору.
– У 2016-2017 роках я активно грав на міських турнірах проти зрячих гравців. Особливо високих результатів не показував, але отримував задоволення від процесу гри, – прокоментував він.
Дружина Леоніда Анна – також незряча. Вона працює масажисткою.  Пара має двох дітей, 9-річного Макара і 15-річного Олександра. Вони мають гарний зір і в усьому допомагають батькам.
Пресцентр Вінницької обласної організації УТОС