Про проведену роботу УТОС з центральними органами влади щодо отримання фінансової підтримки у поточному році

Українське товариство сліпих зверталося до Міністерства соціальної політики щодо отримання державної фінансової підтримки листами від 17.03.2022, (також листом від 17.03.2022 до Прем’єр Міністра України) 25.03.2022, 31.03.2022, 07.04.2022, 14.04.2022 №25, від 09.06.2022 №31, № 3933-Ц22 від 08.07.2022, паралельно з листами були проведені по декілька разів на місяць зустрічі з представниками Міністерства соціальної політики, в основному з першим заступником Міністра соціальної політики Є. Котиком, 09 червня та 03 серпня ці зустрічі були розширені – із залученням обласних організацій УТОС, а не тільки з представниками ЦП УТОС.

Інформація про роботу УТОС була надана у різних формах, наприклад, у розрізі посад, тобто було зазначено посаду, яку потрібно зберегти та обов’язки, які покладено на працівника, який займає конкретну посаду та по областях, оскільки кожна область має різні штатні одиниці та їх кількість. Один з листів було складено по об’єму виконаної роботи в обласній організації із зазначенням дат, спонсорів, об’єму допомоги (кілограми, штуки, одиниці, ін.). Паралельно на сайті УТОС, фактично щоденно публікується інформація і про гуманітарні допомоги і про «допомогу, яка не цікавить Мінсоцполітики», оскільки проведення нарад, робочих зустрічей, організація дозвілля для членів УТОС – Мінсоцполітики не враховувало як роботу з членами УТОС.

Розрахунки щодо матеріального заохочення працівників Українського товариства сліпих були зроблені із мінімальним затратами, за основу було взято мінімальну заробітну плату 6500 грн. Різні вимоги Мінсоцполітики були задоволені працівниками УТОС, які вже восьмий місяць працюють не отримуючи фінансової підтримки та матеріального заохочення.

Більше 8 офіційних листів-звернень до Мінсоцполітики з інформацією про детальну роботу УТОС не знайшли відгуку від Мінсоцполітики. Проведені зустрічі також не принесли результату.

Створені в Дніпрі, Вінниці на західній Україні  та інших містах України пункти для проживання біженців також залишилися без уваги Мінсоцполітики.

В такий час щоденно виконуючи роботу, ризикуючи своїм здоров’ям незрячі фахівці залишаються без засобів існування, витрачають свої власні ресурси на щоденну роботу, яку ніхто не помічає.

ЦП УТОС продовжує шукати шляхи для відновлення фінансування для обласних організацій УТОС, однак без підтримки державних органів влади, Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, Мінсоцполітики  – як головного розпорядника бюджетних коштів наші зусилля марні.

У 2021 році УТОС вдалося отримати кошти в межах бюджетної програми 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю», наші люди чекають допомоги від Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю та Мінсоцполітики, однак кожного дня стає все важче і важче втримати надію.

ЦП УТОС докладає усі зусилля для того щоб нас почули і щоб вирішити питання щодо надання фінансової допомоги УТОС з Держбюджету у 2022 році.