Робота правління Чернівецької обласної організації в червні-липні 2022 року

Всі голови виробничої та територіальних первинних організацій Чернівецької обласної організації УТОС (далі – ЧОО УТОС) продовжують виконувати свої  обов’язки на безоплатній основі, перебуваючи безпосередньо на своїх робочих місцях,  надаючи послуги соціального спрямування особам з інвалідністю з порушенням зору, які перебувають на обліку в первинних організаціях Буковини.

Правління ЧОО УТОС підтримує тісний зв’язок з головами та активом первинних організацій, як в офлайн режимі, так і шляхом телефонного зв’язку, вайбер, та інших засобів комунікації.

Після оголошення воєнного стану в країні правління ЧОО УТОС переорієнтувало свою роботу звернувши особливу увагу на допомогу членам організацій щодо можливості  евакуації членів УТОС, отримання ліків, грошової  та продовольчої допомоги. Всі бажаючі виїхати за межі України завдяки наполегливій роботі активу УТОСівських групоргів отримували роз’яснення та необхідну інформацію.

Секретарі первинних організацій надають послуги членам організації в оформленні документів, які необхідні для, одержання одноразової державної соціальної допомоги, та оформлення інших документів, які особа з інвалідністю самостійно не взмозі оформити. У виняткових випадках таким особам надається волонтерська допомога з числа членів організації при відвідуванні державних та місцевих органів влади.

В червні липні правлінням ЧОО УТОС була проведена наступна робота:

– Члени правлінь ТПО ТА ВПО УТОС надали  особам з інвалідністю роз’яснювальну та психологічну допомогу  щодо поведінки в умовах викликаних воєнним станом: навчання адаптації до воєнного стану», що таке травматична подія?», почуття тривоги, смутку або гніву», «як подолати постійні думки про те, що сталося», «Як уникати панічної реакції» тощо .

– бібліотекар електронної бібліотеки В.П. Лукін всім бажаючим членам організації завантажив на смартфон програму «Повітряна тривога»

– в червні липні 2022 року продовжила роботу служба супроводу осіб з інвалідністю в Чернівецькій обласній організації УТОС. В червні місяц на її фінансування було використано 14609,грн. 28 коп.  В липні служба супроводу працювала на громадських засадах.

За період роботи служби супроводу в продовж червня липня 2022 року було надано  послуги 390 особам з інвалідністю за зором мешканцям Чернівців. Працівники служби супроводжували незрячих до лікарень, поліклінік, аптек, будинків побуту, бібліотек, державних установ та за потреби проводжали на вокзал чи зустрічали на вокзалі. Також працівники служби супроводу допомагали незрячим відвідувати заходи, які проводили громадські організації УТОС.

Пріоритетним напрямком роботи служби супроводу в  період запровадження воєнного стану на території України є допомога одиноким та пристарілим особам з порушеннями зору у придбанні ліків та продуктів першої необхідності.

Функції диспетчера та контроль роботи служби супроводу здійснювала голова правління Чернівецької ВПО УТОС – О.Г. Остафі.

– 280 членів ЧОО УТОС отримали гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів, які надавали:

УГКЦ Різдва Пресвятої Богородиці імені св. Антонія

Чернівецький міський штаб надання гуманітарної допомоги.

Свято Миколаївська церква

Церква Християнів  баптистів

Крім того, правління ЧОО УТОС та первинних організацій підтримують тісний зв’язок з усіма районними територіальними центрами соціального обслуговування населення Буковини, які надають допомогу продуктовими наборами.

– Гуманітарний центр «Олімпія» надав членам УТОС в червні:

1500 пакетів хлібобулочних виробів.

150 комплектів рушників.

150 одіял.

100 наборів для особистої гігієни та миючих засобів.

100 продуктових наборів

– на базі клубу головного підприємства для членів УТОС та працівників підприємства відбувались зустрічі з представниками духовенства УГКЦ Різдва Пресвятої Богородиці м. Чернівці, на яких традиційно щосереди відправляється Божественна літургія та служби на різні потреби. Регулярно їх відвідує понад 30 членів УТОС. Відповідальною особою за проведення богослужінь є Клим Надія.

– Обласна організація УТОС продовжує підтримувати тісні стосунки з Товариством сліпих Республіки Молдова. За нашим проханням для переселенців з України товариство сліпих Республіки Молдова  передбачило 20 місць в своєму реабілітаційному центрі. Відповідальною особою за розселення з боку Республіки Молдова призначений Штефан Опря. За його ж допомогою аналогічну роботу ми провели з спілкою сліпих Сучавського повіту Румунії. Її голова Георгі Баран запевнив нас в своїй підтримці.

– При сприянні правління ЧОО УТОС в червні липні 2022 року були евакуйовані  5  осіб з інвалідністю по зору за кордон. Частина з тих хто виїхав раніше уже повернулись в Україну.

– По можливості з всіма членами ЧОО УТОС , які виїхали за межі Буковини, підтримується зв’язок через вайбер або соціальні мережі.

– Правління первинних організацій УТОС, актив та групорги постійно тримають  тісний зв’язок з усіма членами нашої організації, виявляє тих, хто опинився сам на сам з бідою та вкрай потребує сторонньої допомоги.

– Юрист обласної організації Гродецька Г.В. надає фахову юридичну допомогу – що дуже допомагає  під час війни.

– У такий непростий час для самотніх незрячих людей вкрай важливе спілкування та відчуття того, що про них пам’ятають та турбуються. Ми знаємо, де зараз знаходиться переважна частина членів організації і чим живе майже кожна особа, що перебуває на обліку, інформуємо членів організації щодо різних видів державної допомоги в умовах воєнного стану.

– Створена група у Viber, де публікується важлива і корисна інформація для осіб з порушенням зору Буковини.

– Адміністрацією головного підприємства Чернівецького УВО УТОС надавався безкоштовно автотранспорт для потреб управління соціального захисту населення Чернівецької ОДА. Головним підприємством Чернівецького УВО УТОС надані складські приміщення волонтерським організаціям та  допомога в вантажних роботах.

–  Як правило, в кожній первинній організації УТОСівські групорги на волонтерських засадах надають допомогу особам з інвалідністю з порушенням зору своєї групи. За час війни було надано в середньому до 300 таких послуг.

– Крім того, правління ЧОО УТОС надає різні послуги інформаційного характеру. Відповідальними за проведення такої роботи покладено на голів первинних осередків.

– Правління ЧОО УТОС забезпечує всіх бажаючих осіб з інвалідністю з порушенням зору палицями для орієнтування.

– Пріоритетним напрямком роботи правління ЧОО УТОС в найближчому періоді буде виявлення тих, хто під час війни отримав інвалідність по зору. У таких випадках їм буде надаватись термінова психологічна допомога професійним психологом, особою з інвалідністю по зору – Івановою Русланою. Для таких осіб крім термінової психологічної допомоги, необхідне навчання просторової орієнтації, особливо вмінню користування тростиною для орієнтування та оволодіння певними кроками в самообслуговуванні в побуті. Таку професійну допомогу будуть надавати колишні працівники науково-реабілітаційного центру.

Відповідальним за цю ділянку роботи буде голова правління ЧОО УТОС І.С. Фестрига.

Голова правління Чернівецької обласної організації УТОС, І.С. Фестрига