Рівненська обласна організація УТОС інформує про свою роботу за лютий 

Рівненська ТПО УТОС

У лютому проведено захід з бібліотекарями Рівненської обласної наукової бібліотеки. Петро Поліщук та Наталія Оксанич познайомили присутніх з послугами бібліотеки для людей з порушенням зору. Петро Поліщук продемонстрував принцип роботи кнопко-сенсорного телефону AGM M7 PRO.

21 лютого відбулася зустріч з представниками Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради Анною Ігнатовою та Оленою Піщалюк, які розповіли про роботу виконання програми «Турбота», нововведення щодо відшкодування коштів за придбання технічних засобів реабілітації для людей з інвалідністю по зору.

13 лютого «Поетична кава» – під такою назвою відбувся захід в Рівненській ТПО. Працюємо над розкриттям творчого потенціалу осіб з інвалідністю по зору, залученням їх до участі у масових заходах. Згадали незрячих поетів, які відійшли у вічність, читали їх вірші. Декламували вірші сучасних незрячих поетів сьогодення.

Незряча поетеса Тетяна Войтович особисто була присутня на заході, котра читала власні вірші, опубліковані в книзі шрифтом Брайля «Торкнутися слова. Це можливо». Присутні перейнялися її віршами про людей з інвалідністю.

15 лютого в Рівненській обласній науковій бібліотеці відбулася презентація книги письменника та публіциста Петра Кралюка, присвячена життєпису Уласа Самчука на якій були присутні члени УТОС.

Постійно проводимо бесіди, інформуємо та надаємо консультацію щодо отримання тифлозасобів та придбання взуття особами з інвалідністю по зору.

Відвідано в лікарні та вдома трьох важкохворих членів товариства.

Березнівська ТПО УТОС

До 10-річчя початку російсько-української війни, пам’яті Небесної Сотні у Березнівській громаді відбулися мітенги, в яких взяли участь активісти ТПО УТОС. Біля Меморіалу Небесної Сотні пом’янули борців за вільну Україну.

Члени УТОС взяли участь у шаховому турнірі, присвяченому пам’яті Небесної Сотні і полелих Захисників Україні Березнівської громади. Почесне третє місце завоював секретар правління ТПО УТОС Сергій Касянець.

На постійній основі діє шашково-шаховий гурток.

Володимирецька ТПО УТОС

За клопотанням правління  УТОС, протягом лютого, надана гуманітарна допомога (теплі ковдри та газовану воду) 73 особам з інвалідністю – Товариством Червоного Хреста. Був підписаний меморандум про подальшу співпрацю.

Рівненська виробничо-первинна організація УТОС спільно з адміністрацією підприємства інформує про проведену роботу та здійснені соціальні послуги за лютий 2024 рік.

Розповсюджували безкоштовно щотижнево газету «Сім днів» Рівненської міської ради для членів Рівненської ВПО та ТПО у кількості 49  примірників.

10 лютого у Рівненському регіональному центрі «Інваспорт» пройшов чемпіонат Рівненської області зшахів. Дванадцять спортсменів у цих змаганнях були від нашої первинки, блискуче виступили жінки, усі три місця на п’ядесталі зайняли члени ВПО УТОС.

У лютому на Рівненському УВП УТОС працювала служба супроводу незрячих, їх супроводжують на роботу, в медичні та соціальні заклади, аптеки, магазини, бібліотеку тощо. За лютий кількість послуг більше  340.

23 лютого голова правління взяв участь в онлайн зустрічі на платформі ZOOM, присвячена темі налагодження співпраці та досвід у використанні сучасних технологій для незрячих.

Правління ВПО УТОС регулярно здійснює моніторинг дотримання правил проживання мешканцями в гуртожитку підприємства та надання послуг мешканцям, та проводить з адміністрацією обговорення нагальних питань на зборах. Так у лютому проведено ремонтні роботи по заміні труб розгалудження водопостачання на кухнях другого та третього поверхів правої половини гуртожитку на поліпропіленові.

Надаються фахові консультації особам з інвалідністю по зору з налаштування та практичного застосування комп’ютерної техніки та сенсорних телефонів.

На постійній основі на підприємстві функціонує бібліотека, яка надає незрячим Рівненської області інформаційні послуги, постійно здійснює видачу аудіокниг (на бабінах, касетах, дисках, флешках), книг шрифтом Брайля, проводиться запис аудиокниг на флешки.

У клубі підприємства щопонеділка проходять християнські зустрічі в яких приймають участь близько двадцяти наших членів Товариства.

Регулярно надаються консультації членам Товариства з питань змін в законодавстві, юридичних та соціальних аспектів.

Любов Боровська, голова Рівненської ОО УТОС