Супровід незрячих у Рівному: 10 років співпраці

Виповнилося 10 років службі супроводу незрячих, яка з 2011 року працює при Рівненському УВП УТОС. Відтоді номер телефону 26-44-34, за яким можна замовити послугу із супроводу незрячих у Рівному, став гарячим від частих дзвінків клієнтів.

Цей новий напрям роботи розпочався в рамках партнерської співпраці між Рівненським центром зайнятості та Рівненським УВП УТОС. До 2016 року міський центр зайнятості повністю оплачував працю зайнятих супроводом. Згодом на паритетних засадах співфінансували надання цієї соціальної послуги міська рада і міський центр зайнятості.

До роботи служби залучають безробітних, які перебувають на обліку в Рівненському міському центрі зайнятості. Це чуйні та доброзичливі жінки, серед яких є також особи з інвалідністю.

Директор Рівненського УВП УТОС Ігор Подранецький час від часу цікавиться враженнями отримувачів послуги супроводу, аналізує отримані відгуки і враховує їх для подальшого поліпшення якості роботи.

– Із кожною людиною з центру зайнятості, перед тим як вона приступить до своїх обов’язків, спілкуюсь особисто, – розповідає Ігор Подранецький. – Адже їхні підопічні – люди специфічні, часто вони потребують не лише фізичної, але й психологічної підтримки. Тож соціальні працівники повинні бути добрими, відповідальними, вміти перейматися чужими проблемами і завжди готовими прийти на допомогу.

Один із п’яти працівників служби супроводу виконує функції диспетчера, тобто координує діяльність кожного з них. Робоче місце для диспетчера створили на підприємстві УТОС. Першим працевлаштували на нього Віктора Юсіна, чоловіка з інвалідністю по зору, виділили йому один із стаціонарних телефонів підприємства.

Диспетчер приймає замовлення на отримання послуги супроводу, а чотири соціальні працівники, яких центр зайнятості спрямував на оплачувані громадські роботи, ці замовлення виконують. Завдяки цьому вдається застосовувати індивідуальний підхід: враховувати фізичний стан, потреби, вік, стать і з повагою ставитися до кожного клієнта. Саме таким і є стиль роботи теперішнього диспетчера Наталії Дячук.

Незрячих супроводжують на роботу, в медичні та соціальні заклади, аптеку, магазин чи бібліотеку. Завдяки супроводу незрячі рівняни мають можливість безперешкодно подавати документи в органи державної влади чи місцевого самоврядування, безпечно прямувати в організації та установи, придбати необхідні ліки, отримувати медичні послуги, відвідувати різноманітні заходи громадських організацій, репетиції хору в утосівському клубі тощо. Для людей з вадами зору така допомога дуже суттєва, бо вона забезпечує їм соціальну інтеграцію, розширює коло спілкування, робить життя більш повноцінним.

супровід чоловіка

супровід чоловіка2

Постійно дбає керівник підприємства і про підвищення кваліфікації своїх працівників, організовуючи обмін досвідом супроводу та вживаючи заходи для ефективного надання соціальної послуги фізичного супроводу. Адже служба супроводу незрячих – важливий соціальний проєкт, який допомагає багатьом людям з порушенням зору бути повноправними учасниками соціального та економічного життя.