У Вінниці визначили переможців дебютного конкурсу серед читців шрифтом Брайля

Джерела:

https://vn.20minut.ua/Zdorovya/u-vinnitsi-viznachili-peremozhtsiv-debyutnogo-konkursu-sered-chittsiv–11736409.html

https://naparise.com/posts/u-vinnytsi-vyznachyly-peremozhtsiv-debiutnoho-konkursu-sered-chyttsiv-shryftom-brailia

22 листопада у Вінниці провели перший відкритий конкурс серед незрячих читців рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Дружнє змагання пройшло на базі вінницького підприємства Українського товариства сліпих за підтримки обласного центру культури  «Щедрик».  

У ньому виявили бажання взяти участь шестеро вінничан із інвалідністю по зору. Журі визначало, хто із них краще читає – в інтонаційному плані та на швидкість. Кожен прочитав 1,5 – 2 сторінки творів українських письменників. Автори книжок у всіх були різними. Це, приміром, Ніна Фіалко, Тетяна Малярчук, Ольга Тільна та інші. Їхні твори азбукою Брайля є бібліотеці Вінницької обласної організації УТОС.  

До журі конкурсу входили працівники обласного центра культури  «Щедрика» Георгій Стороженко і Наталія Слюсарчук та голова територіальної первинної організації УТОС Віктор Зелінський. 

В підсумку визначили трьох кращих читців. Ними стали колишня працівниця вінницького підприємства незрячих Раїса Воловик, керівник шахово-шашкового клубу УТОС Наталія Філюк і учасниця гурту художньої самодіяльності Ольга Гурська. Всі читці отримали солодкі подарунки від організаторів. 

-Такі конкурси проводили в інших регіонах України. Тому й ми спробували організувати щось схоже, – сказала голова Вінницької виробничої організації  УТОС Ірина Костюник.  

-Метою конкурсу було долучення вінничан із порушеннями зору до читання книжок шрифтом Брайля та знайомство із творами, які є у нашій бібліотеці. Потрібно, щоб люди не забували цей шрифт і могли за потреби навчити інших. Адже через війну слабозорих в Україні стає все більше, –  прокоментувала співорганізаторка Наталія Слюсарчук. 

Серед уважних слухачів були директор Вінницького підприємства УТОС Костянтин Ільніцький, незрячий бард із Маріуполя Богдан Коваль, представник «Щедрика» Олександр Волощук, працівники підприємства незрячих.             

-Ми вирішили проводити такі конкурси щорічно. Адже шрифт Брайля – це єдиний спосіб листування для незрячих, окрім голосових повідомлень на сучасних гаджетах. Потрібно його пропагувати, – сказав Костянтин Ільніцький. 

 Довідка

Шрифт Брайля — рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання людьми з порушенням зору, розроблений французом Луїсом Брайлем. В його основі лежить комбінація шести крапок. Брайль використав порядок букв латинського алфавіту. 

Для позначення перших букв алфавіту використовують верхні й середні крапки шести крапок. Для позначення наступних букв додається нижня крапка ліворуч, потім ліворуч і праворуч, потім праворуч. Цими ж знаками позначаються і букви українського алфавіту з додаванням спеціальних знаків. Різні комбінації шести крапок дають можливість позначати також цифри, розділові знаки, математичні, хімічні й нотні знаки.

Існує багато способів застосування технології шрифту Брайля, окрім простого читання. Наприклад, Ford створили інтелектуальне смарт-вікно. З його допомогою люди із порушеннями зору зможуть візуалізувати пейзажі, що пропливають повз них, через дотик. 

Пресцентр Вінницької обласної організації УТОС