Інформація про цікаві культурні заходи, проведені на Чернігівщині

У рамках відзначення Дня білої тростини до Прилуцької ТПО УТОС завітали представники управління соціального захисту населення Прилуцької районної державної адміністрації – Оксана Лутченко та Тетяна Демидова. Вони передали для утосівців ортопедичні матраци. Співпраця з працівниками Прилуцької районної державної адміністрації надає  можливість знати про послуги та пільги, які надаються для  людей з порушеннями зору. Щиро  вдячні за увагу  та підтримку  людей з інвалідністю.
Чернігівська обласна організація УТОС спільно з Чернігівською ТПО УТОС прийняли участь в реалізації міжнародного проекту до Міжнародного дня Білої тростини, який передбачив проведення психологічного тренінку зі стресостійкості для осіб з інвалідністю по зору в умовах воєнного стану з залученням кваліфікованого психолога. Даний проект передбачав також покращення організаційної спроможності організації, шляхом придбання нової комп’ютерної техніки, а саме ноутбук, ксерокс з кольоровим друком, акустичну систему та мишку.
Також до зазначеного дня голова Чернігівської обласної організації УТОС Максим Гоцало разом з членом Чернігівської ТПО УТОС Дешевим Євгеном та його дружиною Катериною Дешевою взяли учвсть в інтервью на Суспільному радіо Чернігівська хвиля були підняті питання виживання осіб з інвалідністю по зору в м. Чернігові, та питання виживання організації в умовах воєнного стану та відсутності фінансування.
Для членів Ніжинської ТВПО 16 жовтня 2023 року відбулась екскурсія до меморіального музею Марії Заньковецької, який знаходиться в селі Заньки, Ніжинського району, Чернігівської області і вона була присвячена Міжнародному дню білої тростини.  Оглянули  історичні споруди, сад, та будинок де 23 липня 1854 року  народилась та провела частину свого життя  українська акторка і театральна діячка, провідна зірка українського театру кінця ХІХ – початку ХХ століть.
27 жовтня 1882 року розпочався творчий шлях видатної актриси. Працювала в найпопулярніших і найпрофесійніших українських трупах  Марка Кропивницького, Михайла Старицького, Миколи Садового, Панаса Саксаганського, Івана Карпенка-Карого.
У 1922 році Україна урочисто відсвяткувала 40-річчя діяльності М. К. Заньковецької. Їй першій в радянській Україні 12 січня 1923 року Уряд присвоїв звання Народної артистки республіки.
Члени Ніжинської ТВПО щиро вдячні за проведену цікаву і змістовну eкскурсію  директору меморіального музею М.К. Заньковецької Ользі Григорівні Новак.
Голова правління Чернігівської обласної організації УТОС,  Максим Гоцало