Відзначення на Волині Всесвітнього дня абетки Брайля

4 січня світова спільнота відзначала Всесвітній день абетки Брайля. Журналісти  телевізійного каналу «Суспільне» з нагоди пам’ятного дня відзняли сюжети у Волинській обласній організації УТОС. Журналістам продемонстровано різноманітну літературу, видрукувану шрифтом Брайля:  Оповідання з давньої історії Луцька, Навчаймось бачити разом, Луцьк від А до Я та інші.

Читання літератури шрифтом Брайля продемонструвала постійна активна відвідувачка бібліотеки Лідія Дороніна. Лідія Вікторівна показала техніку брайлівського письма, роз’яснила основні правила користування грифелем і брайлівською дошкою.

Медійники ознайомилися з фондом спецбібліотеки м. Луцька. Бібліотекар ГО «Луцька МТПО УТОС» Валентина Сидорук розповіла про кількість читачів бібліотеки, про книги, що користуються найбільшим попитом у відвідувачів. На Волині діє три спецбібліотеки: у Луцьку, Камені-Каширському та Ковелі. Бібліотекарі зазначають, що книгозбірні для сліпих користуються читацьким попитом, оскільки працівники бібліотек не тільки видають книги, але й записують їх на електронні носії, надають інформацію про зміст книги, підбирають літературу, враховуючи інтереси та запити читача, організовують виставки-лекторії до знаменних дат і т.ін.

Відзначаємо надзвичайну важливість брайлівського письма, який відкрив для незрячих небачений світ. 2005 року ЮНЕСКО офіційно визнала систему Брайля життєво необхідною мовою спілкування, легітимною нарівні з іншими мовами світу.

 

Волинська ОО УТОС