Незрячий шашкіст став чемпіоном у суперництві зі зрячими спортсменами

Джерела:

https://i-vin.info/news/na-vinnichchini-proveli-shashkovi-chempionati-sered-cholovikiv-ta-zhinok-4851.html

https://vn.20minut.ua/Sport/nezryachiy-shashkist-stav-chempionom-u-supernitstvi-zi-zryachimi-sport-11770558.html

Фінішували шашкові чемпіонати серед чоловіків та серед жінок Барської територіальної громади. Вони проходили у клубі місцевого осередку Українського товариства сліпих. 

Спільно грали звичайні спортсмени і люди із фізичними порушеннями зору. Чемпіоном став Олександр Михайленко, гравець з інвалідністю по зору другої  групи. Чемпіонкою виявилася Зоя Гавронська, шашкістка із інвалідністю третьої групи. Інші незрячі спортсмени Анатолій Кобиль, В’ячеслав Сідоров, Василь Барабанов і Микола Педос стали призерами у різних номінаціях.

Урочисте нагородження провели представник Барської організації спорттовариства «Колос» Павло Люлько і керівник відділу молоді та спорту Жмеринської райдержадміністрації  Василь Марчук. Вони висловили  вдячність за проведення змагань голові правління Барської територіальної первинної організації УТОС Анатолію Кобилю, який водночас є головою шахово-шашкової федерації громади. Також до організації ігор долучилися Валентина Червінська, Зоя Гавронська, Олександр Михайленко і керівник Барського підприємства незрячих Тетяна Олійник, яка надала для змагань приміщення клубу.

-Наші незрячі спортсмени нерідко дають бій і перемагають звичайних. Приміром, у нещодавньому матчі на семи дошках барчани із вадами зору перемогли зрячих із рахунком 8:6. Грали по одній партії в шахи і шашки, – прокоментував Анатолій Кобиль.     

За словами голови обласної організації УТОС Віктора Зелінського і директора Вінницького підприємства незрячих Костянтина Ільніцького, інтелектуальний спорт у людей із порушеннями зору Вінниччини посідає чільне місце. 

-Періодично такі турніри відбуваються у Вінниці і Барі. Незрячі спортсмени змагаються і між собою, і зі зрячими колегами. Водночас для людей із порушеннями зору (за підтримки обласної організації УТОС, місцевої первинної організації і влади) у Барі працює спеціалізована бібліотека та гуртки художньої самодіяльності, – зауважив Віктор Зелінський.

Пресцентр Вінницької обласної організації УТОС