Інформація Чернівецької обласної організації УТОС про проведену роботу у червні 

СПІВПРАЦЯ З МІСЦЕВОЮ ВЛАДОЮ: –  в червні поточного року прийнято участь в роботі засідань:

кластера “Без барєрність”

координаційної ради громадських організацій при головному обласному управлінні праці,

комітету забезпечення доступності інвалідів та інших мало мобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Наша активна участь у роботі цих організацій допомагає  обласному правлінню оперативно вирішувати проблеми осіб з інвалідністю по зору. Так за перше півріччя 2023 року нам вдалось завдяки цим  організаціям вирішити такі питання: встановлення додатково восьми звукових світлофорів; встановлено три нових попереджуючих дорожніх знаки, покращено інфраструктуру в районі компактного  проживання незрячих.

– За клопотанням обласної організації упорядковано паркування автотранспорту на прилеглих вулицях в районі компактного проживання осіб з інвалідністю за зором. рух транспорту на провулку Ентузіастів став одностороннім.

– Організовано безпосередньо на головному підприємстві Чернівецького УВО УТОС оформлення та видача транспортних карток Чернівчанина, такою послугою скористались понад 250 членів УТОС.

– Проведено зустріч з адміністрацією та контролерами КП  “Чернівецьке тролейбусне управління” стосовно запровадження транспортної карточки та проблемами з якими стикаються члени УТОС підчас її використання.

СПІВПРАЦЯ З БЛАГОДІЙНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ ТА ФОНДАМИ:

11 червня 2023 року на запрошення нашої організації на Буковину з дружнім візитом завітали представники благодійного фонду «cory» з Нідерландів. Метою їх приїзду було налагодження співпраці з нашою організацією та благодійна місія по видачі членам УТОС окулярів.

Метою візиту  також був обмін досвідом з трудової, психолого-практичної та соціальної реабілітації осіб з інвалідінстю по зору в Україні та Нідерландах.  В офісному приміщенні нашої організації  гості з Євросоюзу мали нагоду зустрітися із представниками громадських організацій, адміністрацією підприємства, та виробничниками з приводу життя незрячих у Європі та в Україні. Спілкування чернівчан з Нідерландськими  гостями,  розповіді про життя незрячих за далеким зарубіжжям, було цікавим і для гостей, і для господарів.

В рамках співпраці обласної організації з Представництвом «ХАЙЕС, ІНКОРПОРЕЙТЕД» в Україні бібліотека головного підприємства Чернівецького УВО УТОС отримала 50 примірників брайлівської літератури.  Завдяки такій підтримці 45 членів УТОС зможуть читати нову літературу рельєфно-крапковим шрифтом.

СОЦІАЛЬНО – ПОБУТОВА РОБОТА:

В умовах воєнного стану вразливі верстви населення потребують перш за  все забезпечення їх продуктами харчування та іншої допомоги. В червні 2023 року 315  членів Чернівецької обласної організації УТОС були забезпеченні продуктовими наборами:

– від Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської РДА   одержано 233 продовольчих наборів.

– Релігійна громада (помісної церкви) християн віри євангельської пятидесятників “ВЕФІЛЬ” виділила 82 продовольчих наборів та 1-ну тону картоплі

– 226 осіб з інвалідністю першої групи членів УТОС Чернівецької обласної організації  щомісячно в продовж року отримують по 600 грн. від Чернівецької міської ради.

– 144 працівника головного підприємства Чернівецького УВО УТОС отримали одноразову матеріальну допомогу по 500 грн.

 РОБОТА СЛУЖБИ СУПРОВОДУ

В червні 2023 року продовжувала працювати в Чернівецькій обласній організації УТОС служба супроводу осіб з інвалідністю за зором. На фінансування роботи служби супроводу було виділено   15038 грн.  коштів з міського бюджету та центру зайнятості. За ці кошти в було прийнято в відповідності з наказом  по трудовій угоді дві особи з числа безробітних:

За період роботи служби супроводу в червні 2023 року було надано  послуги 350 особам з інвалідністю за зором мешканцям Чернівців. Працівники служби супроводжували незрячих до лікарень, поліклінік, аптек, будинків побуту, бібліотек, державних установ та за потреби проводжали на вокзал чи зустрічали на вокзалі. Також працівники служби супроводу допомагали незрячим відвідувати заходи, які проводили громадські організації УТОС.

В період запровадження воєнного стану на території України працівники служби супроводу допомагали одиноким та пристарілим особам з вадами зору у придбанні ліків та продуктів першої необхідності.

Функції диспетчера та контроль роботи служби супроводу здійснювала голова правління Чернівецької ВПО УТОС О.Г. ОСТАФІ.

 КУЛЬТУРНО-МАСОВА РОБОТА

Участь народного аматорського театру “Сузір’я” у щорічному обласному мистецькому конкурсі театральних колективів “Буковинська театральна весна” з прем’єрою п’єси Сидора Воробкевича “Гнат приблуда”.  (Постановка Параски Дутчак).

Презентація літератури шрифтом Брайля для незрячих працівникіа підприємствп та членіа обласної організації.

Відбірковий тур конкурсу аматорів клубу для участі в обласному благодійному фестивалі народної творчості для людей з інвалідністю “На крилах надій”.

Перегляд благодійного концерту  для ЗСУ за участі студентіа Ч Н У. ( Керівник Дмитро Павлюк).

Підбір майбутнього репертуару. Регулярні репетиції до обласного благодійного фестивалю народнлї творчості для людей з інвалідністю “На крилах надій”.

Гумористична сценка “Бери мою” (учасники народного аматорського театру “Сузір’я” Чернівецького УТОСУ.

Вірш Гаріка Бірчі “Моя Україна” (учасниця гуртка ” Художнє слово” та театрального колективу.

Пісня “Балада про мальви” (Учасниця народного жіночого ансамблю “Злагода”.

Іван Фестрига, голова Чернівецької ОО УТОС