Огляд газети «Промінь» за серпень 2024 року

Пропонуємо разом із нами поглянути, про що пише газета «Промінь» у своєму серпневому номері. Які ж теми виявилися найактуальнішими та потрапили до випуску?

Передусім, з нагоди свята Незалежності нашої держави, яке відзначаємо у серпні, з перших шпальт газети до нас мовить чудова поезія, сповнена любові та ніжності до нашої батьківщини, від поетеси Наталі Кузьмічової. Прочитайте та помилуйтеся разом із авторкою цих рядків красою та багатствами нашого рідного краю.

Фотографія газети «Промінь»

У рубриці «Офіційні матеріали» висвітлюється вкрай важлива тема, а саме: які зміни в українському законодавстві можуть незабаром відбутися щодо реалізації гарантування державою права на працевлаштування громадян з інвалідністю? Ви дізнаєтесь, чому громадські організації, серед яких є і УТОС, виступають різко проти та застерігають наш головний законодавчий орган – Верховну Раду України – від невиважених, несправедливих законодавчих норм. Автори статті роблять розбір законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» (реєстраційний номер 5344-Д), який зараз знаходиться у Верховній Раді, та роблять прогноз про те, до яких наслідків можуть призвести наміри держави оновити закони, які мають забезпечувати права осіб з інвалідністю, буцімто, з урахуванням досвіду країн ЄС, а насправді стануть лише імітацією впровадження стимулюючих механізмів для роботодавців щодо працевлаштування осіб з інвалідністю та розширення можливостей для зайнятості цієї категорії осіб.

У серпні цього року Богдан Коваль, незрячий поет та музикант з Маріуполя, лауреат багатьох конкурсів як автор та виконавець своїх пісень, презентував власну поетичну збірку «Дует палітри та нот…». Цей захід відбувся у бібліотеці імені В. Отамановського. Примірники книги Богдана Коваля вже розіслані по спеціалізованих бібліотеках Києва, Львова, Дніпра тощо. Доречі, книгу було видано в одній з найбільших типографій у Європі, де сьогодні друкуються книжки багатьох українських видавництв.

У львівській обласній організації УТОС з метою психологічного розвантаження у наш важкий час та задля створення можливості поспілкуватися у колі однодумців, для людей із порушеннями зору зорганізували відпочинково-оздоровчу поїздку-подорож. Куди саме? Яка програма чекала на учасників поїздки? Читайте у номері.

Чернігівська обласна організація УТОС уклала меморандум про співпрацю з Благодійним фондом «Рокада». Мета цієї співпраці – вжити заходів, спрямованих на боротьбу з дискримінацією та бар’єрами, з якими стикаються особи з інвалідністю в сільській місцевості чернігівської області, взаємодія з громадянами, надання безпосередньої допомоги особам з інвалідністю для поліпшення їхнього фізичного та психологічного благополуччя.

Львів пишається поезіями своїх земляків! У серпні у Львівській Обласній Спеціалізованій бібліотеці Імені Т.Г. Шевченка УТОС відбувся новий поетичний тифлофестиваль. Любов Кукуруза, голова тамтешньої обласної організації УТОС, розповідає читачам «Променя» про цю надзвичайно цікаву подію. Бібліотекарка Світлана Палюшок згадує про те, як саме готувалися до фестивалю його учасники.

А ось вам розповідь про «незламного духом» бійця з батальйону «Свобода». Так-Так, це той самий батальйон, який на самому початку повномасштабного вторгнення до нашої країни виганяв ворога з-під столиці, Бучі, Ірпеня… Добровольці з київщини тоді блискавично продемонстрували свою відважність та мужність. Тож, своєю історією із читачами газети «Промінь» ділиться хоробрий воїн, сильний та мужній чоловік, військовий з славнозвісної «Свободи». Наполегливо рекомендуємо вам почитати це інтерв’ю та спробувати побачити події тих часів очима безпосереднього їхнього учасника, опинитися у самісінькому епіцентрі подій.

Ви чули коли-небуть про Сенсорні тури? Що взагалі це таке? А на сенсорних екскурсіях вам бувати доводилось? Тут ось у чім суть: існують такі організації, які займаються тим, що роблять усе можливе, аби зробити доступнішими різноманітні шоу для людей з порушеннями зору. Погодьтесь, що екскурсія на дотик, наприклад, перед театральною виставою, де ви можете пройти та помацати реквізит, декорації та костюми, задіяні у виставі, дозволить вам краще зрозуміти, яким чином там, на сцені, все буде облаштовано. Описи, звичайно,- це чудово, але можливість поспілкуватися з режисером, акторами перед виставою дає більш чітке уявлення про те, що буде відбуватися під час дійства. Отже, ловіть розповідь від людей, які є безпосередніми організаторами сенсорних турів на сторінках «Променя»!

До 255-річя від дня народження відомого усьому світові державного діяча і полководця, людини, яка заклала фундамент сучасної Франції, історичної постаті, який пройшов шлях від лейтенанта до імператора присвячено рубрику «Знамениті постаті». Ви вже, напевно, здогадалися, що йдеться про Наполеона Бонапарта. «Військових сил недостатньо для захисту країни. Втім, країна, яку захищає народ – непереможна!»,- казав він. Отже, давайте пригадаємо про цю видатну особистість та поміркуємо над тим, які висновки спадають на думку сьогодні зогляду на ті історичні події…

«Поетична сторінка» серпневого номера газети «Промінь», цілком очікувано, присвячена дню Незалежності України. Незрячі поети у своїй творчості приділяють увагу цій темі та пишуть вірші про нашу країну. В них ви зустрінете і душевний відгук на трагічні події в нашій батьківщині, і чарівні пейзажні замальовки, і хвилюючу громадянську лірику. Бажаємо чудово провести час та отримати насолоду разом з нашими митцями на «Поетичній сторінці».

Давайте тепер перенесемось у часі на дуже далеку відстань, а точніше десь між 6 та 3 тисячоліттями до нашої ери. Це час, коли на території нашої сучасної України існувала Трипільська культура. Відкривачем і головним дослідником Трипільської культури став унікальний археолог-аматор, який зробив для науки більше, ніж сотня кабінетних учених, Вікентій Хвойка. До вашої уваги цікаві факти, міфи та реальні історичні відомості про цю давню культуру у рубриці «Колесо часу».

Наприкінці випуску за серпень розповідь про фрукт вічного життя. Так, можете переконатись самі, що такий фрукт існує в природі, і, доречі, він ну дууже смачний!

І на цій солодкій та корисній ноті випуск «Променя» за серпень завершується. До зустрічі через місяць у новому випуску.

 

Матеріал підготувала бібліотекар І категорії Ганна Чорна


Газета «Промінь» № 8 за 26.08.2024

Всі номери Газети «Промінь» за 2024 рік