Апеляційний суд підтвердив рішення щодо відсутності дискримінації при наданні фінансової підтримки УТОСу і УТОГу

2 лютого 2022 року Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 серпня 2021 року по справі №640/19323/20, яким суд відмовився визнання протиправною та скасувати постанову Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 №183 «Про затвердження Порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті для фінансування підтримки Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих».

У своєму рішенні, яке тепер вже набрало законної сили, Окружний адміністративний суд міста Києва зазначив, що проектне та інституційне фінансування мають різні критерії визначення необхідних обсягів фінансової підтримки та напрямки його використання. Проектне фінансування характеризується конкурсним відбором проектів громадських організацій на основі єдиних вимог до бюджету проекту та його тематики. А от стійке базове інституційне фінансування громадської організації характеризується кількістю об`єктів, які задіяні у забезпечені прав осіб з інвалідністю, кількістю осіб з інвалідністю, які користуються цими об`єктами, кількістю працівників цих об`єктів, в також кількістю послуг наданих цими об`єктами особам з інвалідністю. Різність критеріїв, підходів та напрямків вимагає прийняття різних порядків, які б визначали окремо механізми надання проектного та інституційного фінансування.

Щодо нібито дискримінації на якій наполягав позивач (Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів»), то у рішенні суду чітко зазначено, що законодавство України, а також міжнародні норми пов`язують поняття «Дискримінація» лише з утисками фізичної особи або групи осіб, що обмежуються за певною ознакою.

Отже, як суд першої інстанції і суд апеляційної інстанції дійшли висновку, що ніякої дискримінації не існує у діючому Порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті для фінансування підтримки Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих, а сам порядок прийнятий у законний спосіб і підстави його скасування і визнання протиправним відсутні.

Крім цього 13 травня 2021 року Окружним адміністративним судом міста Києва винесено рішення по справі №640/21547/20 згідно якого у задоволенні адміністративного позову було відмовлено Всеукраїнській організації «Союз осіб з інвалідністю України», яка також не змогла надати суду належних та допустимих доказів протиправності та дискримінаційності постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 року №166 «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю».