Вакцинація бажаючих членів Київської міської організації Українського товариства сліпих

Відомо, що COVID-19 — є гострою респіраторною хворобою, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2. Тяжкість перебігу захворювання залежить від багатьох факторів. Основною групою ризику тяжкого перебігу хвороби є літні люди та люди з хронічними захворюваннями, тобто переважна частина членів Київської міської організації Українського товариства сліпих (далі – КМО УТОС) відноситься до групи ризику на захворювання цією хворобою.

З метою мінімізації захворювань на коронавірус серед членів КМО, правління нашої організації звернулось до відповідних структур про проведення вакцинації серед членів організації на базі приміщення Київського УВП-2 УТОС тобто на  підприємстві, яке розташоване в центрі Києва і до якого, найзручніше добиратись особам з інвалідністю з порушеннями зору. Крім того, поруч з підприємством в цьому мікрорайоні розташоване Центральне правління УТОС, центральна спеціалізована бібліотека УТОС ім. М. Островського, об’єднана редакція періодичних видань УТОС «Заклик», три житлові будинки, в яких проживають особи з інвалідністю з порушеннями зору. В клопотанні правління КМО про проведення вакцинації бажаючих членів організації на базі УВП-2 було звернуто увагу на те, що відсутність служби супроводу в м. Києві позбавляє цих осіб самостійно відвідати центри по вакцинації. До того ж, значна частина членів нашої організації є одинокими і тому позбавлені фізичної можливості самостійно добратись до центрів вакцинації.

При цьому правління Київської міської організації УТОС разом з адміністрацією УВП-2 має можливість організувати приміщення для проведення вакцинації, яке буде відповідати санітарно-гігієнічним вимогам масової вакцинації та необхідну кількість осіб для вакцинації, не створюючи при цьому черг(щоденно не менше 50 осіб).

21 липня 2021 року представник управління охорони здоров’я відвідавши приміщення проведення вакцинації серед членів КМО, зазначив, що приміщення відповідає всім санітарним нормам проведення масової вакцинації.

23 липня 2021 р. мобільна бригада в складі п’яти чоловік прибула на підприємство. Поки бригада готувалась до початку вакцинації, представник цієї мобільної бригади, лікар за фахом, відповів на деякі запитання бажаючих вакцинуватись від коронавірусу.

Вакцинація членів КМО провадилась вакциною Pfizer. Вакцина Pfizer-BioNTech – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer та схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання в США, Великій Британії, Канаді та ЄС. У Канаді ця вакцина показала 95% ефективність захисту від COVID-19 серед осіб віком від 16 років.

Вакцинацію було розпочато об 11-й годині і закінчено о 15-й годині. За цей час було провакциновано 60 осіб. Будь-яких ускладнень під час вакцинації або після її проведення та на наступний день не було серед вакцинованих осіб.

Перша та друга вакцинації членів КМО буде проходити кожний четвер місяця до повного закінчення вакцинації бажаючих членів КМО УТОС.