Вінницька обласна організація УТОС про відсутність державного фінансування у поточному році

Вінницька обласна організація незрячих вже півроку – без фінансування
У цьому році виконуючим обов’язки голови Вінницької обласної громадської організації Українського товариства сліпих (УТОС) став відомий дзюдоїст із порушеннями зору, заслужений майстер спорту Микола Ливицький. Він був чемпіоном Європи,  срібним призером чемпіонату світу і бронзовим призером Паралімпійських ігор. Керувати зірковому спортсмену дуже складно, адже через пандемію і війну обласна організація незрячих у першому півріччі залишилася без фінансової підтримки, а Микола Ливицький фактично працює на громадських засадах.
До обласного осередку УТОС входить низка первинних організацій осіб з інвалідністю по зору – Калинівська, Немирівська, Барська і три Вінницьких. Загалом це приблизно 1060 осіб із особливими потребами, які потребують уваги і підтримки.
-Наша обласна громадська організація – неприбуткова. Минулого року вона мала державне фінансування. Також обласний осередок торік фінансово підтримувала обласна влада. Наразі йдуть перемовини щодо можливості фінансування у другому півріччі . Сподіваємося, що обласна влада все ж не залишиться осторонь проблем незрячих.  А ось влада Вінниці у 2022 році підтримала міський осередок УТОС, який входить до структури обласної організації. Часткове фінансування також обіцяють надати нашому Барському осередку, – каже Микола Ливицький.
Головне завдання керівництва обласного осередку УТОС – допомагати вирішувати проблеми незрячих. Приміром, щодо їхнього працевлаштування, отримання гуманітарної допомоги, організації дозвілля.
-Раніше ми проводили спортивні змагання з шашок, шахів, боротьби, їздили на риболовлю, вивозили людей на природу. Такі заходи допомагали покращувати настрій і моральний стан незрячих вінничан. Поки  що на все це зовсім немає коштів. Фактично наша організація може звести до мінімуму свою діяльність, адже ми не отримуємо ані зарплатні, ані коштів на проведення заходів, – наголосив Микола Ливицький.
Водночас під час війни члени обласної організації УТОС спільно із адміністрацією підприємства незрячих вже зробили багато добрих справ. Приміром, спільними зусиллями облаштували сучасне бомбосховище у гуртожитку для незрячих. Також разом із директором вінницького підприємства УТОС Костянтином Ільніцьким вони сприяють переселенцям із порушеннями зору, які залишаються у Вінниці.
До речі, в цьому році планували провести звітно-виборчу конференцію обласного осередку УТОС. Але її перенесли на невизначений термін через воєнний стан і брак фінансування. Бо грошей немає навіть на компенсацію витрат на відрядження делегатів конференції.
Пресслужба Вінницької обласної організації УТОС