ГОЛОВА ЦП УТОС ЗІБРАВ КИЯН НА КРУГЛИЙ СТІЛ, ПРИСВЯЧЕНИЙ МІЖНАРОДНОМУ ДНЮ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю Голова ЦП УТОС В. М. Більчич провів Круглий стіл, присвячений третьому грудня. Вже традиційно незрячі кияни збираються у Центральному правлінні УТОС, щоб обговорити насущні проблеми і поділитися своїми досягненнями. Голова ЦП УТОС запросив представників непромислової сфери УТОС, серед яких були заступник Голови ЦП УТОС М. М. Новосецький, директор Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М. Островського  Ю. М. Вишняков зі співробітниками , працівники редакції  УТОС «Заклик» на чолі з в.о.головного редактора Н. А. Щербань,  директор Реабілітаційного центру УТОС П. С. Федорець, працівники Навчально-інформаційного комп’ютерного центру УТОС на чолі з директором О. В. Гордійком та керівники обласної та первинних організацій столиці.

Під час зустрічі Владислав Миколайович порушив нагальні питання, що хвилювали і продовжують хвилювати нас, незрячих, впродовж 2018 року. У виробничій діяльності, на жаль, є багато недоліків з випуску та реалізації продукції, з заборгованості по заробітній платі на підприємствах УТОС. Негативно впливає на виробничу діяльність Товариства недостатній ресурс молодих кадрів, які могли б піднімати та розвивати наші підприємства. Такими сумними прикладами залишаються Кролевецьке та Тернопільське УВП УТОС. Але потрібно відзначити підприємства, які постійно розвиваються і впроваджують сучасні технології виробництва: це УВП Дніпропетровського об’єднання «Луч», Білоцерківське та Вінницьке підприємства. Незважаючи на складну політичну ситуацію, радує своїм завзяттям директор Бахмутського підприємства О.В.Дарових, яка під своє крило взяла також і Костянтинівське УВП УТОС.

У поточному році на непромислову сферу Українське товариство сліпих отримало фінансування в сумі близько 38 млн. грн. І хоча коштів катастрофічно не вистачає на матеріальне заохочення керівникам і працівникам обласних, первинних та інших організацій УТОС, проте люди все ж таки отримують щомісячно заробітну плату. Хочеться сподіватися, що і на наступний 2019 рік наше Товариство отримає фінансування.

Під час Круглого столу своїми проблемами та успіхами поділилися директор Реабілітаційного центру УТОС П.С.Федорець, директор Навчально-інформаційного комп’ютерного центру УТОС О.В.Гордійко, голова Київської територіальної організації Є.В.Родіонов. Болюче питання про пільговий проїзд людей з інвалідністю порушив заступник голови ЦП УТОС М.М.Новосецький, зазначивши , що, зокрема, у столиці на найближчий час пільговий проїзд буде збережено.

Захист і відстоювання прав незрячих людей у наш час — це дуже непросто, але наполегливі зусилля приносять свої плоди. Голова ЦП УТОС закликав усіх членів Товариства до єдності, бо саме єдність є найнеобхіднішою умовою відстоювання наших прав та інтересів, адже будь-який конфлікт у нашому середовищі підриває сили і авторитет Товариства в цілому.

Наш кор.., «Промінь»