Мистецтво на дотик, новий вимір відчути красу пальцями

У Калуській територіальній первинній організації УТОС відбулася презентація унікальних творів мистецтва, адаптованих для людей з порушеннями зору.

Тиша залу контрастувала з буревієм емоцій, що відбувалось у серцях присутніх. Долоні у незрячих терпляче блукали по виставлених експонатах, намагаючись відчути й осягнути невидимий світ мистецтва. Кожна випуклість, кожна заглибина на полотні розповідала власну історію – історію світового та Українського живопису, адаптовану для людей із порушеннями зору.

Доцентка Надія Бабій з гордістю представляла плоди наполегливої праці науковців кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського університету імені В. Стефаника.

Слова линули по залу, змальовуючи деталі робіт – об’ємні композиції та рельєфні витинанки, вміло передані крапками, лініями, гладкістю й шорсткістю. Пальці незрячих ставали провідниками в інший вимір, де краса творів розкривалася у відчуттях.

Присутні із задоволенням слухали пояснення, з виразами захоплення та розуміння. Дехто навіть пропонував власні ідеї для вдосконалення експонатів. Атмосфера була сповнена натхненням та повагою до мистецтва, яке не мало меж для сприйняття.

Коли захід підійшов до кінця, незрячі відвідувачі залишали залу з посмішками на обличчях та новими враженнями у серцях.

Ця подія, започаткована Івано-Франківською обласною організацією УТОС за підтримки БФ “Вільний простір”, стала символом рівності у світі культури та мистецтва.

https://vikna.if.ua/news/category/all/2024/03/28/152116/view

https://www.facebook.com/groups/287354775503637

Анатолій КУЧМІЛЬ