Необхідність збереження соціальних об’єктів, які надають послуги незрячим громадянам України

Сьогодні незрячі громадяни України отримують послуги завдяки соціальним об’єктам, які майже 90 років розбудовувало Українське товариство сліпих. Саме УТОС має соціальні об’єкти : клуби, бібліотеки, гуртожитки, бази відпочинку¸ первинні та обласні організації, які виконують функції місцевих соціально-реабілітаційних центрів для незрячих громадян – вони на постійній основі надають людям з вадами зору різні послуги: проживання, участь в культурно-масових заходах, бібліотечного обслуговування, оздоровлення та відпочинку, отримання інших послуг соціально-побутового напрямку, представництво в місцевих структурах влади та відстоювання їх інтересів.

Без фінансової підтримки держави Українське товариство сліпих на сучасному етапі не зможе в повному обсязі утримувати всі ці соціальні об’єкти.

В той же час, держава не має можливості самостійно надавати такі послуги незрячим громадянам, адже немає державних закладів, які б надавали подібні послуги саме незрячим громадянам України. Всі попередні десятиліття держава, співпрацюючи разом з Українським товариством сліпих, погоджувалась на надання таких послуг Всеукраїнською громадською організацією інвалідів і з впровадженням ринкових умов господарювання, коли підприємства товариства значно зменшили свою рентабельність, держава почала надавати фінансову підтримку на діяльність таких соціальних об’єктів, адже це обов’язок держави – забезпечити соціалізацію тієї чи іншої категорії громадян з інвалідністю.

На сьогодні вже майже півріччя працівники цих соціальних закладів не отримують зарплати, що не може позначатись на діяльності цих соціальних об’єктів. Незрячі громадяни в таких важких умовах в більшості своїй лишаються сам-на-сам зі своїми проблемами і це дуже хвилює велику соціальну групу громадян з вадами зору.

В цьому році відбудеться черговий 18 з’їзд УТОС. Зараз в нашому товаристві проходить звітно-виборча кампанія. В більшості своїй конференції проходять організовано і демократично, але деякі організації, накопичуючи попередній досвід роботи своїх правлінь, суттєво оновлюють склад правлінь, обираючи нових керівників організацій. Все це показує на те, що члени УТОС на підставі норми Статуту про самоврядність самостійно вирішують в демократичний спосіб подальшу долю своєї організації – склад її керівних органів.

За останній час ми бачимо, що є претенденти, які будуть змагатись на черговому з’їзді за посаду голови Центрального правління. Звичайно, коли громадська організація працює на демократичних засадах, то в цьому немає нічого поганого. Кожен член УТОС має право обирати та бути обраним. На сьогодні нам необхідно, широко обговорюючи проблеми нашого товариства, не виносити наші внутрішні проблеми, труднощі, негаразди на широкий загал, не показувати все це владі, чиновникам, депутатам тощо.

В той же час члени УТОС мають право вільно пропонувати і обговорювати, дискутувати по тим проблемам, які в нас є, надавати пропозиції, що потрібно змінити в роботі товариства, в його виробничій, соціальниій, правовій сфері. Такі пропозиції в сучасних умовах в онлайн режимі можуть обговорювати одночасно сотні членів УТОС. Пропозиції по поліпшенню діяльності товариства, якщо вони слушні, будуть почуті керівними органами УТОС і при підтримці демократичною більшістю будуть імплементовані в нормативні документи.

Представники УТОС сотні разів звертаються до влади, депутатів, чиновників, а також в різні ЗМІ: газети, телебачення, радіо, інтернет видання – «Факти», «Українські новини», «Гордон.юа», «Інтерфакс» та деякі інші з настійним проханням почути голос незрячих громадян і вирішити проблему надання різноманітних послуг незрячим громадянам цими соціальними об’єктами, які на сьогодні розбудовані Українським товариством сліпих, працюють і фахівцями яких продовжують надання різноманітних послуг працівники товариства.

Нижче адреса чергового звернення на телеканал «Україна» з метою донесення до українського суспільства нагальних невідкладних проблем громадян з вадами зору.

Михайло Новосецький