Опубліковано закон, яким продовжено термін подання інформації про бенефіціарів

Сьогодні у газеті “Голос України” № 193 опубліковано Закон 1805-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи”, прийнятий 8 жовтня Верховною Радою. Закон набирає чинності вже завтра.

Прийняття цього закону юридичні особи чекали ще з липня.

Нагадуємо, відповідно до частини четвертої розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» всі юридичні особи протягом трьох місяців з дня набрання чинності наказом про структуру власності, мали подати державному реєстратору документи для оновлення в Єдиному держреєстрі відомостей про КБВ. Таким чином, для здійснення оновлення цих відомостей було відведено період з 11 липня по 11 жовтня 2021 року.

Багато юридичних осіб, маючи намір виконати вимогу закону, не змогли подати відомості про КБВ, зокрема, через недостатню пропускну здатність реєстраційної системи у зв’язку з великою кількістю зареєстрованих юридичних осіб, які мають подати відомості про бенефіціарів, та коротким строком, визначеним для подання відповідних документів.

У зв’язку з цим, Верховною Радою було прийнято закон, яким подовжено цей термін ще на 9 місяців (до 11 липня 2022 року).

Зверніть увагу! Закон не робить виключень для підприємств, де засновниками є фізичні особи, як це передбачалося відповідним законопроєктом. Таким чинном, подавати цю інформацію доведеться всім, але тепер вже у термін до 11 липня 2022 року.

buhgalter911.com