Перемога Житомирської обласної організації УТОС у місцевому конкурсі програм (проектів, заходів). Реалізація виграного проекту

Житомирська обласна організація Українського товариства сліпих у травні 2021 року приймала участь у конкурсі  Житомирської міської ради з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка за рахунок коштів місцевого бюджету з проектом: «Сприяння формуванню політики захисту та безпеки осіб з інвалідністю по зору в ситуації встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України, зокрема, Житомирської ОТГ, гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

На зазначеному конкурсі Житомирська обласна організація УТОС перемогла, завдяки чому з липня 2021 року організація разом з партнерами по даному проекту – Житомирським економіко-гуманітарним інститутом «Університету «Україна» (далі – ЖЕГІ УУ), «Житомирським УВП УТОС», представниками інших державних та недержавних структур проводить заходи (конференції, навчальні тренінги) для мешканців Житомирської ОТГ з інвалідністю по зору.

Проведення такого навчання структурами, які опікуються соціальним захистом осіб з інвалідністю по зору, надасть можливість попередити негативний вплив наслідків гострої респіраторної хвороби COVID-19 та максимально послабити ступінь їх негативного впливу на стан здоров’я та морально-психологічний стан таких осіб, оскільки переважна більшість осіб з інвалідністю по зору, належать до групи осіб, яким особливо загрожує серйозна симптоматика від захворювання COVID-19, тому що  у зазначеної категорії людей, окрім вад зору, наявні й інші супутні хвороби, зокрема, цукровий діабет, гіпертонія, бронхіальна астма  тощо.

Під час пандемії, викликаної коронавірусною інфекцією COVID-19, загострилася проблема поінформованості осіб з інвалідністю по зору щодо наявних в Україні тифлотехнічних засобів, а саме, озвучених термометрів, тонометрів, глюкометрів тощо, та способів їх використання.

7 липня 2021 року в рамках проекту проведена конференція за участю представників відповідних структур: сімейного лікаря Елкіна О.С. (який проінформував присутніх про порядок надання медичної допомоги закладами охорони здоров`я, особливості, симптоми, ризики згаданої хвороби, рекомендації щодо її профілактики – дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил, вакцинакції тощо); заступник директора ЖЕГІ УУ Савицька А.Ю. виступила з інформацією про роботу закладів вищої освіти щодо осіб з інвалідністю, зокрема, по зору, та її особливості під час встановлення карантину, фахівців кафедри соціально-реабілітаційних технологій – науковців, які працюють щодо пошуку та впровадження різноманітних методик, технологій фізичної реабілітації, навчання спеціалістів з фізичної реабілітації та єрготерапії, оскільки ці науковці та спеціалісти своєю науковою та практичною роботою сприяють збереженню здоров`я людей, в тому числі з інвалідністю по зору; а також представників  громадських організацій осіб з інвалідністю – ВПО «Житомирського УВП УТОС» та  Житомирської ТПО. Мета конференції – констатація основних проблем положення осіб з інвалідністю по зору в умовах встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів та шляхів усунення таких проблем.

14 липня 2021 року за участі представника кафедри соціально-реабілітаційних технологій ЖЕГІ УУ доктора філософії Артеменко А.Б. відбувся тренінг з формування  психологічного стану особи  з інвалідністю, зокрема, по зору, в умовах встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів. Анна Артеменко розповіла про наукові дослідження щодо осіб з інвалідністю особливості форм, методів та технологій соціальної роботи щодо осіб з інвалідністю, зокрема, під час карантину, та наголосила на необхідності подальшого дослідження проблематики життєдіяльності осіб з інвалідністю по зору в умовах встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19; поінформувала про деякі аспекти психології людей з інвалідністю тощо. Також поінформовано про дослідження та рекомендації провідних психологів, психотерапевтів щодо поведінки людей, зокрема, з інвалідністю по зору, під час карантину. Результатом тренінгу стало визначення шляхів подальшої співпраці організації та закладів вищої освіти у сфері соціальної роботи та  отримання  знань щодо формування психологічного стану особи під час ситуації встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, вміння швидко приймати правильне рішення, недопущення паніки тощо.

20, 21 липня 2021 року заплановано проведення групових занять з вивчення законодавчих актів, що регулюють права та обов’язки фізичних та юридичних осіб при  встановленні карантину та запровадженні обмежувальних протиепідемічних заходів.  27 липня 2021 року планується тренінг з формування психологічного стану особи з інвалідністю, зокрема, по зору, в умовах встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів. Заплановано визначення груп осіб з інвалідністю в залежності від необхідності підвищення їх фізичного, побутового, психологічного, юридичного рівня.

Голова правління Житомирської обласної організації УТОС  І. В. Смірнова