У Вінниці готуватимуть методику реабілітації військових, які втратили зір 

Джерела: https://sichnews.com/gotuvatymut-metodyku-reabilitacziyi-vijskovyh-yaki-vtratyly-zir/

https://vn.20minut.ua/Zdorovya/zahisnikam-yaki-vtratili-zir-na-viyni-planuyut-rozrobiti-osoblivu-meto-11909566.html

В 2024 році змінилися правила оформлення індивідуальної програми реабілітації для незрячих і слабозорих. Це має піти на користь людям із порушенням зору. 

Щоб прояснити суть таких змін, голова правління Вінницької обласної організації Українського товариства сліпих (УТОС) Віктор Зелінський зустрівся з очільницею Вінницької обласної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Оленою Ситник. Ці організації вже декілька років тісно співпрацюють. Проте така зустріч була викликана новаціями в законодавстві, що стосуються людей з інвалідністю.

Мова йшла про певну зміну правил для  людей із порушенням зору. Планується, що відтепер індивідуальні програми реабілітації для тотально незрячих (які мають по життєву групу інвалідності) будуть складатися не кожні два роки, а пожиттєві. В її рамках будуть включені речі і засоби, які надаватимуться таким людям за рахунок держави: ортопедичне взуття, наручний годинник, тактильна тростинка, мобільний телефон, диктофон (для тих, хто займається інтелектуальною працею) тощо. Також можна буде за потреби ставати на чергу на безкоштовне санаторне-курортне лікування.       

Віктор Зелінський розповів про стан справ в своїй громадській організації та закликав Олену Ситник спільно залучати до УТОС нових членів, що мають інвалідність по зору.

— Особливу увагу слід приділяти військовим, що втратили зір. Варто разом серйозно продумати методику реабілітації таких людей в суспільстві, —  сказав Віктор Зелінський. 

Пресцентр Вінницької обласної організації УТОС