Івано-Франківська обласна організація УТОС інформує про свою роботу у червні

ОРГАНІЗАЦІЙНА РОБОТА

Станом на 30.06.2023 року на обліку в Івано-Франківській обласній організації УТОС перебувають 1301 членів УТОС.

В Івано-Франківській ВПО УТОС  працевлаштовано 38 осіб з інвалідністю. 24 члени УТОС працюють в системі УТОС, 1 чоловік – поза системою УТОС, 14 членів організації є непрацюючими. В Коломийській ТПО УТОС є 1 підприємець, 5 членів УТОС, які працюють поза системою товариства. На обліку для працевлаштування стоять 4 осіб з інвалідністю по зору. В Городенківській ТПО УТОС працевлаштована 1 особа з інвалідністю по зору 2-ої групи. В Снятинській ТПО УТОС працевлаштовано 13 осіб, із них: 10 на підприємствах УТОС та 3 в непромисловій сфері УТОС, 1 особа працевлаштована в товаристві протягом року. Поза системою УТОС працює 17 осіб.

СПІВПРАЦЯ З МІСЦЕВОЮ ВЛАДОЮ

В кожному місті обласного значення і районах нашої області створені комітети доступності, які на своїх засіданнях розглядають важливі питання щодо забезпечення доступності людей з інвалідністю по зору  до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

За клопотанням Коломийської організації, особам з інвалідністю, які проживають на території Коломийського ОТГ були надані пайки (харчові продукти). Також кожного кварталу іосіб з інвалідністю видається борошно із соціального захисту для людей, які проживають на території Коломийської ОТГ. Протягом звітного періоду правління Снятинської ТВПО постійно співпрацювало з місцевою владою в питанні збереження пільг для осіб з інвалідністю по зору, надання субсидій, засобів реабілітації, тифлоприладів, телефону, допомоги в оформленні документів та одержанні ортопедичного взуття, в питанні доступності осіб з інвалідністю по зору до інфраструктури міста Снятина.  За звітний період Калуською ТПО УТОС постійно велася робота по співпраці з місцевою владою та депутатами. Голову Калуського правління включено до Тендерного комітету по перевезенню, а також в комісію Комітету забезпечення доступності для осіб з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, на якому постійно вносилися пропозиції, щодо покращення умов доступності для людей з інвалідністю по зору Івано-Франківської ТПО. Голова правління є членом комітету доступності, який функціонує при міськвиконкомі Івано-Франківської міської ради. Протягом півріччя по давалися пропозиції, щодо покращення вільного доступу незрячих людей до інфраструктури міста. В Івано-Франківську більшість світлофорів озвучені. Ряд зупинок автотранспорту облаштовані тактильною плиткою з направляю чими. Адміністративні споруди (вокзал, поліклініки, суд тощо) облаштовано звуковими сигнальними пристроями. Сходинки в адміністративних закладах марковані яскраво-жовтими стрічками, працює соціальне таксі. З 2023 році всі члени УТОС з інвалідністю 1 і 2 групи (69 чоловік) користуються пільгами на оплату житлово-комунальних послуг в розмірі 50% та 40% відповідно. Також, 5 членів УТОС з інвалідністю 1 і 2 групи отримали грошову допомогу в розмірі 924 грн від Косівського УСЗН, а також 5 осіб з інвалідністю від Верховинського територіального центру на суму 2200 грн. Верховинський територіальний центр також виділив 2000 грн на підтримку Косівської ТПО УТОС

Дані кошти були виділені у відповідь на звернення організації.

КУЛЬТУРНО – МАСОВА  РОБОТА

На Івано-Франківському і Снятинському підприємствах УТОС функціонують спеціалізовані бібліотеки, які обслуговують  членів УТОС.  В первинних організаціях  особи з інвалідністю по зору записують аудіокниги  на  плеєри, так як в кожній  ПО  є  зовнішній вінчестер, на якому записані понад 5 тис.  книг. Культурно-освітня робота проводилась на Івано-Франківському підприємстві,  в обласній  і первинних організаціях УТОС.  В Калуській ТПО члени організації регулярно відвідують концерти та заходи направлені на збір коштів для ЗСУ.

СПОРТИВНО – МАСОВА, ОЗДОРОВЧА РОБОТА.

При Івано-Франківській ТПО УТОС сформовано команду спортсменів (15 членів УТОС), яка активно бере участь у спортивних змаганнях по армреслінгу, паверліфтингу, важкій атлетиці, шахам і шашкам, настільному тенісу, грі Боча, дартсу – команда ТПО завоювала 3 кубки за призові місця у відкритому міському турнірі з армспорту, першість з гирьового спорту, та гри в Шахи, Боча, дартсу. Команда і окремі члени неодноразово завойовують призові місця у змаганнях по вищевказаних видах спорту, які організовує міський і обласний „Інваспорт”.

Протягом звітного періоду при Снятинській ТПО УТОС працює шахово-шашковий гурток, в якому займалося 10 осіб, діяла секція з армреслінгу – 4 осіб.  В Калуській ТПО УТОС діє шахово-шашкова секція, чисельністю 20 осіб. Також за поданням голови правління з метою оздоровлення безкоштовно 4 особи відвідують басейн «Посейдон» та 3 особи відвідують спортивно-оздоровчий комплекс «Акваторія». До 90 років УТОС 15 членів Калуської ТПО УТОС здійснилі сходження на найвищу вершину України ГОВЕРЛУ. Серед них 7 учасників 1 групи. За підтримки спонсорів В Калуській ТПО видано тростин 5, грифелів 20 Озвучених термометрів 20. Оден крісло коляска. Памперси та гігієнічні засоби.

 СОЦІАЛЬНО – ПОБУТОВА РОБОТА

Соціально-побутова робота Івано-Франківської ТПО УТОС базується на виконанні програми соц.підтримки і реабілітації осіб з інвалідністю 1 та 2 групи зору, яка  входить до обласної і міської комплексної програми соціального захисту населення. Особи з інвалідністю 1 та 2 групи надаються 50% зниження оплати на газ, електрику, водопостачання і водовідведення та оплата комунальних послуг. У місті Івано-Франківську надається право безоплатного проїзду для осіб з інвалідністю першої
групи зору із супроводом та особам з інвалідністю другої і третьої групи зору в усіх формах міського комунального транспорту загального користування без обмежень на основі електронного квитка ”Галка”. В приміському транспорті також надається пільгове перевезення.
В місті Коломия отримують пільги на проїзд у транспорті, комунальні послуги, а саме: на використання газ, транспортування газу, світло, вода – перша група – 100 %, друга група – 50%. А також особи з інвалідністю, які проживають на території Коломийської ОТГ згідно рішення бюджетної комісії надали пільг в розмірі  першій групі 100%, другій групі 50 %.

Правління Городенківської ТПО УТОС звернулося до голів ОТГ передбачити в бюджеті кошти на надання пільг на енергоносії і комунальні послуги особам з інвалідністю 1-ої та 2-ої групи по зору, які проживають в населених пунктах даних ОТГ. Згідно звернення пільги особам з інвалідністю 1-ої та 2-ої групи передбачені в бюджеті відповідно 50%- 1 група, 40%- 2 група, а також включені в районну Програму соціального захисту населення Городенківської ОТГ та Чернелицької ОТГ на 2021-2025 роки. Особам з інвалідністю по зору 1-ої та 2-ої групи надано пільговий пакет послуг мобільного зв’язку та інтернету ПрАТ «Київстар». Особам з інвалідністю 1-ої та 2-ої групи по зору збережено пільгу на безоплатний проїзд в приміському транспорті.

з 2023 року згідно рішення районної ради для осіб з інвалідністю по зору було надано пільги в оплаті за газ та електропостачання для першої групи на 50%, для другої групи на 40% від діючих тарифів.

За особистими зверненнями членів УТОС до владних структур міста та району людям з інвалідністю нашої організації надавалась матеріальна допомога.

Протягом року правлінням надавалась допомога особам з інвалідністю по зору в оформленні документів на одержання ортопедичного взуття через Івано-Франківське, Львівське та Тернопільське підприємства.

В 2023 році особам з інвалідністю по зору нашої організації виділено гуманітарну допомогу у вигляді одягу.

Протягом звітного періоду членам УТОС надавалися різноманітні соціальні послуги нашою організацією:  інформаційно-консультативні, побутові, допомога в налагодженні оргтехніки, здійснювався фізичний супровід незрячих, допомога в оформленні документів та ін.

Всі члени Калуського товариства отримують пільги в розмірі 50% для 1 гр. по зору, 40% -для 2 гр.по зору зменшення оплати за надані житлово-комунальні послуги,електоенергію, газ, телефон, паливо (вугілля, дрова, тощо). Пільговим проїздом користуються люди з інвалідністю по зору 1 гр. та особи , що їх супроводжують, особи з інвалідністю по зору 2 гр. на міських , внутріміських маршрутах усіх форм власності, незалежно від квоти пільговиків.

Особи з інвалідністю по зору, які перебувають на обліку в Івано-Франківській обласній організації УТОС мали право проїзду  в громадському транспорті без обмежень.

Голова правління Івано-Франківської обласної  організації УТОС,Кучміль  А.Є.