Інформація Волинської обласної організації УТОС про роботу у вересні

По Волинській ОО УТОС за вересень вибуло троє осіб, працевлаштовано 28 осіб з інвалідністю зору поза системою УТОС: у Горохівській ТПО працевлаштовано 10 осіб; 3 особи Камінь-Каширської ГМ ТПО УТОС; 2 особи – у ГО »Луцька МТПО УТОС» – 1 особа, у Любомльській ГМ ТПО- 2 особи; по Нововолинській ТПО УТОС» працевлаштовано 1 особу, Маневицька ТПО – 11 осіб.  Члени УТОС II, III групи волинських первинок, в основному, працевлаштовані на сезонні роботи.

СПІВПРАЦЯ З МІСЦЕВОЮ ВЛАДОЮ

Первинні осередки Волині співпрацюють із місцевою владою, головами громад, осередками соціального захисту ОТГ. Триває діалог з місцевою владою з питань збереження пільг безкоштовного проїзду у міському транспорті для осіб з інвалідністю зору Ківерцівського, Рожищенського та Луцького районів, погоджуються питання про надання субсидій (почергово-субсидія-компенсація), про отримання засобів реабілітації, тифлоприладів, узгоджуються умови одержання ортопедичного взуття, піднімаються питання налагодження доступності осіб з інвалідністю зору до інфраструктури міста. Сформовані листи до Луцького міського голови з проханням передбачити у міському бюджеті:

  • фінансову підтримку ГО »Луцька МТПО УТОС» на 2024 рік;
  • компенсацію за комунальні послуги для осіб з інвалідністю зору I та II групи на наступний рік;
  • безкоштовний проїзд у міському транспорті для осіб з інвалідністю зору.

В кожному місті нашої області створені комітети доступності, які на своїх засіданнях розглядають важливі питання щодо забезпечення доступності людей з інвалідністю зору  до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури та вносяться пропозиції, щодо покращення умов доступності для людей з інвалідністю зору. Протягом вересня проходили організаційно-консультативні зустрічі із керівниками установ щодо безбар’єрного доступу до інфраструктури міста Луцьк, м. Ковель, смт. Любешів, м. Горохів, м. Нововолинськ, м. Володимир, м. Любомль.

КУЛЬТУРНО – МАСОВА  РОБОТА

У вересні культурно-мистецькі зустрічі проходили з урахуванням умов, продиктованих воєнним станом,  з невеликою кількістю людей у всіх осередках Волині, зокрема, (Камінь-Каширська ТПО – тематичний вечір «Історія рідного краю» – до 300-річчя  церкви Різдва Пресвятої Богородиці.  Літературні зустрічі до 100-річчя Василя Кмецинського. Книжкова виставка «Хай буде мир на нашій рідній Україні». Голосне читання «Трагедія Бабиного Яру». Засідання жіночого клубу «Віра.Надія.Любов» «Неперевершена українка Соломія Крушельницька». Захід «Зустріч на ваше прохання» – юридична консультація «Доплата до пенсії чорнобильцям». 8 вересня 2023 року відбулось відкриття сезону Волинського академічного обласного українського музично-драматичного  театру імені Т. Г. Шевченка. На перегляд вистави на благодійній основі були запрошені  члени УТОС. У вересні діти з батьками відвідали центр дозвілля в Адреналін-сіті, зоопарк, замок Любарта та виставку картин у замку Любарта – ГО »Луцька МТПО УТОС». Подібні заходи провели у інших осередках УТОС (Горохівська ТПО, Нововолинська ТПО, Любомльська ТПО, Любешівська ТПО. Працівники спеціалізованих бібліотек проводять заходи до знаменних дат державного, місцевого рівнів: бесіди, виставки-лекторії, висвітлюючи тематику того чи іншого свята. У первинних осередках УТОС продовжують проводити заходи з відзначення 90-річчя УТОС. Матеріали заходів періодично висвітлюємо на сторінці ВОО УТОС та різних платформах мережі Інтернет.

СПОРТИВНО – МАСОВА, ОЗДОРОВЧА РОБОТА.

У спортивно-масовій роботі активно зарекомендували себе гравці клубу Біла тура. Постійно відбуваються зустрічі гри в шахи та шашки. Ці зустрічі приурочені до різних видатних дат державного, місцевого рівнів та знакових дат Товариства. Гра в шахи-шахмати відбувається у кімнатах дозвілля Луцької, Горохівської, Нововолинської організацій, у приміщенні бібліотеки імені Олени Пчілки (обласні змагання).

Члени УТОС є постійними учасниками змагань, які організовує „Інваспорт”. 07.09.23 р. відбулась дружня зустріч із шашкового турніру. Чемпіонат світу з шашок-100 серед спортсменів з порушеннями зору, слуху, та ОПР проходив з 20.08. до 27.08 у Польщі м. Сенкоцін. Загальна кількість учасників – 50 спортсменів із Нідерландів, Литви, Польщі, України, Німеччини.

Організаторами виступила Всесвітня федерація шашок FMJD та Польська федерація шашок CROSS, організація займається людьми з вадами зору. Організація створена дуже давно. Ще у першу світову війну. Співорганізатор всім підготувала призи. Призові місця зайняли: Олексій Смірнов, людина з інвалідністю зору  I групи,  дворазовий чемпіон світу з шашок ГО «Луцька МТПО УТОС»  –  перше місце; грав із представниками Нідерландів, Польщі Литви. Олена Зануда,  людина з інвалідністю зору  I групи (сліпо-глухо-німа),  ГО «Луцька МТПО УТОС»  –  перше місце серед нечуючих, багаторазова чемпіонка світу, України, Європи грала зі спортсменами Польщі та Нідерландів. Вважається, що наші спортсмени одні із найсильніших у світі, завдяки наполегливим тренуванням.  Віталій Кривошей зайняв друге місце ГО «Луцька МТПО УТОС». Грав зі спортсменами усіх п’яти країн. Перемогла Німеччина. Ніценко Юрій, людина з інвалідністю зору  I групи, посів третє місце. За Волинь на чемпіонаті світу виступили і стали чемпіонами Мручковська Зінаїда (Кам’янець Подільський)  тотально-незряча, друге місце Мірошниченко Галина  (Одеса) тотально-незряча.

СОЦІАЛЬНО – ПОБУТОВА РОБОТА.

Основою соціально-побутової роботи первинних осередків Волинської обласної організації УТОС є реалізація завдань соціальної підтримки людей з інвалідністю зору.

У вересні у первинних осередках Волині членам УТОС видавались продуктові набори, гуманітарна допомога (одяг, взуття, постільна білизна, засоби гігієни, іграшки) (Камінь-Каширська ТПО, Ковельська ТПО, Маневицька ТПО, Луцька ТПО, Любомльська ТПО). Частину допомоги первинним осередкам надала Волинська обласна організація (макаронні вироби, олія, миючі засоби), частину – місцеві громади.

Таким чином, протягом звітного періоду членам УТОС надавалися різноманітні соціальні послуги:  послуга в натуральній формі, інформаційна, консультативна, кризовий телефон, бібліотечне обслуговування, здійснювався фізичний супровід незрячих, послуга посередництва, допомога в оформленні документів та т.ін.

Матеріали про проведення заходів можна переглянути на сторінці ВОО УТОС за посиланням https://www.facebook.com/groups/21732925BOO/permalink/996215468492421/?sfnsn=mo&ref=share

Голова Волинської обласної  організації УТОС, Світлана ТЕРПЕЛЮК