Інформація про роботу Волинської обласної організації УТОС за березень

СПІВПРАЦЯ З МІСЦЕВОЮ ВЛАДОЮ

Продовжується співпраця первинних осередків Волині із місцевою владою, головами громад, осередками соціального захисту ОТГ. Триває діалог з місцевою владою з питань збереження пільг для осіб з інвалідністю зору осередків Волині, погоджуються питання про надання субсидій, про отримання засобів реабілітації, тифлоприладів, узгоджуються умови одержання ортопедичного взуття, піднімаються питання налагодження доступності осіб з інвалідністю зору до інфраструктури міст. Відправлені листи до Луцької ОТГ з проханням вирішити питання супроводу маломобільних осіб у міському ЦНАП, вирішити питання доступності до житлового будинку по пр. Дружби народів, 3 та ряд інших звернень.

Сума коштів, отриманих організаціями від спонсорів за січень становить 5 000 грн. (К-Каширська ПО – 3 000, Нововолинська ПО – 2 000).

Заручилися підтримкою спонсорів про надання продуктових наборів для членів УТОС Луцької, Любомльської, Горохівської, Нововолинської, Камінь-Каширської, Ковельської ПО.

В кожному місті нашої області створені комітети доступності, які на своїх засіданнях розглядають важливі питання щодо забезпечення доступності людей з інвалідністю зору  до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури та вносяться пропозиції, щодо покращення умов доступності для людей з інвалідністю зору.

КУЛЬТУРНО – МАСОВА  РОБОТА

У березні у первинних осередках Волині пройшли культурно-мистецькі зустрічі з урахуванням умов, продиктованих воєнним станом,  з невеликою кількістю людей в загальній кількості 332 заходи. На зібрання запрошувалися члени УТОС у невеликій кількості 15-20 осіб на один захід. Культоргзаходи  у березні були приурочені до 210 річниці з дня народження Т.Г.Шевченка. Захід, який  був проведений у кімнаті дозвілля Луцької ПО називався «Музична присвята Шевченкові». У програмі заходу взяли участь учні Луцької музичної школи № 2 зі свої керівником, концертмейстером колективів художньої самодіяльності Луцької ПО Галиною Мельничук. Звучали музичні твори на слова Т.Шевченка, поетичні твори поета. Також на святі відбулася прем’єра пісні на слова самодіяльного поета, члена Луцької ПО, людини з інвалідністю I групи зору, ветерана УТОС,  Валентина Баранюка  «Жіночі очі», муз. Ірини Циганкової. Захід « прийшла з теплом і сонцем Шевченкова весна». Дні читання поезії Шевченка пройшли у Луцькій, Любомльській, Горохівській, Нововолинській, Камінь-Каширській, Ковельській ПО. Захід до Дня українського добровольця «Мужність і патріотизм воїнів добровольців». Зустріч з ветеранами добровольцями».

Пройшли літературні зустрічі до дня народження  Ліни Костенко «Я вибрала долю собі сама» відбулися за участі членів УТОС Луцької ПО, Луцької ВПО, Горохівської ПО, К-Каширської, Нововолинської ПО. Звучали вірші великої української поетеси та музичні твори.

Дорослі члени УТОС та їх діти (Луцька ПО) протягом березня відвідували Волинський академічний обласний український музично-драматичний  театр імені Т. Г. Шевченка та Ляльковий театр на благодійній основі. На вистави запрошувалися 55 дорослих осіб на один театральний вечір та 20 осіб дітей.

Працівники спеціалізованих бібліотек провели виставки-лекторії, бесіди, приурочені до дня народження Т.Г. Шевченка (Луцька ВПО – бібліотекар Валентина Сидорук, К-Каширська –бібліотекар  Ольга Гембік ПО) Жіночі портрети в творах Шевченка. 210 років великому Кобзарю.

Зокрема за березень підготовлено книжкові виставки-лекторії: «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття».  «Королева української поезії» (Луцька ПО, Луцька ВПО, Камінь-Каширська ПО). У бібліотеках відбулось обговорення книг: Ніни Фіалко «Ріка життя», Ліни Костенко «Маруся Чурай». (Луцька ПО, Луцька ВПО, Камінь-Каширська ПО). Пройшли голосні читання: до Міжнародного дня поезії «Рядки обпалені війною» (Камінь-Каширська ПО, Горохівська ПО). «300 віршів Ліни Костенко» ». (Луцька ПО, Луцька ВПО).

Відбулось засідання клубу “Віра, Надія. Любов”.

СПОРТИВНО – МАСОВА, ОЗДОРОВЧА РОБОТА

Протягом березня відбулася зустріч спортсменів із гри в шашки-шахмати. (Горохівська ПО, Луцька ПО).  Ці зустрічі приурочені до різних видатних дат державного, місцевого рівнів та знакових дат Товариства. Гра в шахи-шахмати відбулася у кімнатах дозвілля Луцької, Горохівської, Нововолинської, Ковельської організацій, у приміщенні бібліотеки імені Олени Пчілки (обласні змагання).

Члени УТОС є постійними учасниками змагань, які організовує „Інваспорт”. На даний час спортсмени перебувають на змаганнях у с. Сянки Львівської області.

СОЦІАЛЬНО – ПОБУТОВА РОБОТА

Основою соціально-побутової роботи первинних осередків Волинської обласної організації УТОС є реалізація завдань соціальної підтримки людей з інвалідністю зору.

У березні у первинних осередках Волині члени УТОС соціальну послугу в натуральній формі отримали 446 ос.: (Горохівська – 30ос. , Каширська ТПО – 10 осіб; Луцька ПО – 335 ос., Любомльська ПО – 39 ос., Луцька ВПО – 21 ос., Ковельська ПО – 18 ос., Любешівська ПО –16 ос.): продуктові набори, гуманітарна допомога (одяг, взуття, постільна білизна, засоби гігієни, іграшки) отримали – 338 ос. В тому числі – від міської влади, благодійників (Камінь-Каширська ТПО, Ковельська ПО, Луцька ПО, Любомльська ПО, Нововолинська ПО, Любешівська ПО), малозабезпеченим всього видали – 242 ос.

Також протягом звітного періоду членам УТОС надавалися різноманітні соціальні послуги:  послуга в натуральній формі, інформаційна, консультативна, кризовий телефон, здійснювалось бібліотечне обслуговування, здійснювався фізичний супровід незрячих, послуга посередництва (здебільшого допомога в оформленні документів), під час проведення заходів надавалась послуга адаптації та реабілітації членів Товариства і т.ін.

Матеріали про проведення заходів можна переглянути на сторінці ВОО УТОС за посиланням: https://www.facebook.com/groups/21732925BOO/permalink/996215468492421/?sfnsn=mo&ref=share

Голова Волинської обласної  організації УТОС, Світлана ТЕРПЕЛЮК