Боротьба за виживання Українського товариства сліпих

Незважаючи на різноманітність думок щодо майбутнього Українського товариства сліпих члени УТОС, які віддали більшу частину свого життя нашому Товариству, дійсно, щиро переживають за його майбутнє. Ми розуміємо, що в нашому Товаристві незрячі люди знаходять своїх друзів, свою другу сім’ю, певні захоплення творчістю, участь у спортивних секціях, отримують деякі соціальні послуги.

Велика структурована організація УТОС покриває своєю діяльністю всю
територію нашої держави. Скрізь працюють наші первинні організації, до яких на облік можуть стати всі бажаючі особи з вадами зору, ввійти в колектив, приймати в ньому активну участь, в його житті, чи просто стояти на обліку, інколи, відвідуючи організацію.

Безумовно, в такій великій громадській організації є керівники, які досягають значних результатів в своїй діяльності і їхні підприємства та організації, навіть, в сучасних умовах, мають добрі показники своєї діяльності.

Більшість наших підприємств та організацій працюють, зважаючи на ті обставини, які є на сьогодні в нашій державі і мають приблизно такі ж результати, як і багато інших підприємств та організацій державного чи
приватного сектору.

Зрозуміло, що як і в державі, так і в нашій організації є ряд відстаючих підприємств та організацій, які не задовольняють своєю діяльністю ні членів своєї організації, ні членів трудового колективу, ні керівництво
Товариства. На роботу таких організацій часто посилаються ті недоброзичливі люди, які намагаються будь-що нашкодити подальшій діяльності нашого Товариства. Ми бачимо ряд публікацій в різноманітних ЗМІ щодо роботи саме ось цих відстаючих підприємств та організацій. Ці недоліки, дійсно, в нас є, але ж чи є в нашій державі хоча б одна Всеукраїнська структура, яка б повністю всеосяжно працювала відмінно, чи, навіть, добре. Ми бачимо, що в новій структурі МВС в поліції є випадки, коли ті чи інші поліцейські роблять щось вкрай негативне; є випадки взяток на деяких митницях; є різні рішення судових органів, які показують недосконалість прийнятих рішень. Ось в деяких лікарнях в телесюжетах ми бачимо, як певні медичні працівники вкрай погано відносяться до своїх обов’язків, але чи маємо ми право сказати, що всі ці Всеукраїнські структури в цілому працюють погано.

Впевнений, що ні. Більшість я би, навіть, сказав переважаюча більшість тої чи іншої структури, які працюють на всю державу, працюють нормально і задовольняють своїми послугами громадян України і в той же час в кожній такій структурі є певний відсоток недобросовісного відношення до виконання своїх обов’язків, до своїх товаришів, до виконання доручень тощо.

Впевнений, що ми зобов’язані зберегти структуру ВГОІ УТОС, яка нам дісталась від наших попередників, адже саме ця структура так чи інакше
задовольняє своєю діяльністю десятки тисяч громадян України з вадами зору. Саме для цього ми сьогодні робимо все можливе, щоб нас почули керівники держави, Парламенту, Уряду, нашого Міністерства.

Я певен, що ми всі разом повинні просуватись в цьому напрямку. Робити все можливе, щоб нас почули і зрозуміли, що така структура сьогодні вкрай потрібна незрячим громадянам, що поки що нема чим замінити цю матеріально-технічну базу, яка на сьогодні є в нашому Товаристві і надає людям різні соціальні послуги. І та державна допомога, яка нам зараз потрібна, для бюджету зовсім невеличка, адже якби вона, держава, взяла на себе надання незрячим громадянам ці соціальні послуги, що надає наше Товариство, то це було б в рази дорожче. Невже це не зрозуміло?

Нижче наведено деякі посилання:

Ось телеканалом НьюзВан показана коротко робота в одній із
територіальних первинних організацій УТОС
https://drive.google.com/file/d/1WCm3PcOwCe8dTaPeAi1wWWhm-RK61A21/view?usp=sharing

Ось телеканал 1+1 розповідає про нагальні проблеми нашого
Товариства

Ось телебачення висвітлює ту частину роботи по подоланню міської інфраструктури, якою займаються наші первинні організації практично по всій території України. Як без такої роботи первинок, обласних організацій долати бар’єри інфраструктури; відстоювати права та інтереси незрячих громадян; добиватись пільгового проїзду; забезпечувати соціально-побутовий захист людей з вадами зору та проводити іншу потрібну для них роботу.

Член УТОС, інвалід 1 групи по зору Михайло Новосецький