ОБГОВОРЕННЯ СПІВПРАЦІ ПІДПРИЄМСТВ УТОС З ДЕРЖАВНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ ТА ОРГАНІЗАЦІЯМИ

8 грудня 2020 року відбулася онлайн-нарада з ПАТ «Укрзалізниця», ДК «Укроборонпром», з низкою структур Міністерства охорони здоров’я, Міністерства надзвичайних ситуацій, Міністерства культури, Міністерства молоді та спорту та інших державних структур  з якими підприємства УТОС останні роки співпрацювало.

Керівництво Українського товариства сліпих звернулось до Прем’єр-міністра України Д.А.Шмигаля з ініціативою провести цю зустріч з представниками уряду та низкою державних підприємств і організацій.

Мета зустрічі: обговорення складної економічної ситуації, яка склалася між підприємствами УТОС та вищезазначеними державними підприємствами і організаціями. Питання стосуються, зокрема, публічних закупівель, відсутності замовлень на виготовлення продукції та несвоєчасної оплати за поставлену продукцію, податку на додану вартість, держзамовлень і діяльності підприємств УТОС в умовах карантину.

На онлайн-зустрічі представником від Уряду був заступник Міністра соціальної політики України Віталій Володимирович Музиченко. А також присутніми були представники ПАТ «Укрзалізниця», ДК  «Укроборонпром», представники Міністерства молоді та спорту, Міністерства інфраструктури.

Голова ЦП УТОС Владислав Миколайович Більчич зазначив, що в Українському товаристві сліпих функціонує біля 60 підприємств на яких працевлаштовано більше 4000 людей з інвалідністю по зору. Останнім часом, незважаючи на співпрацю підприємств УТОС з державними підприємствами та організаціями, замовлень стало менше або взагалі вони відсутні. Через відсутність замовлень значно зменшився випуск продукції, відповідно зменшилась завантаженість роботою осіб з інвалідністю по зору, зменшилась заробітна плата, яка і так є низькою.

Перший заступник голови ЦП УТОС, директор Дніпровського УВП УТОС Сергій Васильович Кіт наголосив про наявність проблеми, що у тендерних закупівлях існує дискримінація підприємств УТОС і перевага надається іншим підприємствам. Податок на додану вартість для підприємств УТОС надається зверх ціни, тому продукція УТОС не є конкурентоспроможною по вартості. Деякі замовники торгів, щоб виключити нас з претендентів на певний лот, заздалегідь готують не прийнятні умови для участі наших підприємств в тендерних закупівлях.

В свою чергу директор Одеського підприємства УТОС Юрій Анатолійович Качановський також зазначив, щоб держава забезпечувала держзамовленнями підприємства УТОС, які не можуть конкурувати на рівні з іншими підприємствами, бо, в основному, робота незрячих є ручною.

Вислухавши представників УТОС, заступник Міністра соцполітики України В.В.Музиченко попросив УТОС надати свої пропозиції щодо цих проблемних питань для розгляду їх разом з Міністерством економіки, представників якого, на жаль, на цій онлайн-нараді не було.