ВПЕРШЕ В УКРАЇНІ КОРАН НАДРУКОВАНО ШРИФТОМ БРАЙЛЯ

Цікавий захід відбувся 16 червня 2021 року у читальному залі Центральної бібліотеки УТОС ім. М. Островського. Це була презентація нового видання шрифтом Брайля і в рамках якої пройшов конкурс читців шрифтом Брайля. Презентували і читали… Коран.

Видання цієї священної для мусульман книги було організовано Громадським об’єднанням «Національні ініціативи» та Громадським об’єднанням «Дуслик», яке об’єднує башкирів України. Книгу було надруковано в Республіканському будинку звукозапису і друку Українського товариства сліпих. У заході також взяла участь президент Громадського об’єднання «Союз «Золотий Вік України» Яна Баранова. Захід висвітлювали журналісти різних ЗМІ зокрема «П’ятого каналу». Були запрошені представники дипмісій мусульманських країн, незрячі кияни, члени УТОС.

На початку заходу присутніх привітав керівник ГО «Національні ініціативи» Ігор Демур. Директор бібліотеки ім. М. Островського Марина Потеляхіна у своєму виступі зазначила, що подібне видання може бути корисним для незрячих студентів філологічних, історичних, філософських факультетів, які вивчають цю Священну книгу мусульман.

Старший співробітник бібліотеки, історик за освітою Олександр Бурчак зазначив, що Коран це важлива пам’ятка, яку створювали віками мудрі люди Сходу.

В Україні Коран вперше надруковано рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Власне, поки що надруковано далеко не увесь Коран, а лише його частину – тридцять сур. Книга невеликого обcягу.

Після виступів організаторів і учасників заходу, всіх теплих слів, що прозвучали був проведений конкурс на читання Корану шрифтом Брайля. У ньому взяли участь вісім учасників. Відповідно до регламенту конкурсу кожен з учасників мав прочитати дві сторінки Корану. Переможцями ставали ті, хто показував найвищу швидкість, а також правильність читання. Конкурс оцінювало журі у складі: голови столичної ТПО № 1 Лідії Бабич, відповідального секретаря редакції УТОС «Заклик» Ірини Дмитрієвої та президента ГО «Союз «Золотий Вік України» Яни Баранової. По завершенню конкурсу перед членами журі постало не таке вже й просте завдання. Перше місце посіла Валентина Братчанська. Друге місце – Володимир Потеляхін. А ось із третім місцем було складніше, бо два учасники – Микола Медовий та Леонід Муляр показали однаковий результат. В результаті спільної наради спонсорів і журі було прийняте рішення, яке вітали усі. Було визначено замість одного два третіх місця. Усі переможці отримали грошові нагороди від спонсорів. Вітаємо переможців.